Vynechávate raňajky? Odborníci varujú pred vplyvom na váš krvný tlak
18.8. 2025 Redakcia Slová Ženy (Foto: shutterstock/New Africa).
Raňajky sú považované za najdôležitejší jedlo dňa, no mnohí ich stále vynechávajú – či už z nedostatku času, alebo chuti. Odborníci však varujú, že tento zvyk môže mať vážne následky na vaše srdce a krvný tlak. Zistite, prečo sa oplatí začať deň poctivým jedlom.

Foto: shutterstock/New Africa
Raňajky nie sú len o dodaní energie na ráno – hrajú kľúčovú úlohu v regulácii hormónov, hladiny cukru a tlaku v krvi. Nové výskumy ukazujú, že pravidelné vynechávanie prvého jedla dňa zvyšuje riziko rozvoja vysokého krvného tlaku.
Prečo raňajky ovplyvňujú krvný tlak
Podľa štúdie publikovanej v The International Journal of Hypertension majú ľudia, ktorí raňajky vynechávajú, väčšiu šancu, že u nich vznikne hypertenzia. Dr. Satjit Bhusri, kardiológ z New Yorku, vysvetľuje, že za tým stojí kortizol – hormón stresu. Jeho hladina prirodzene stúpa ráno, no ak telo nedostane energiu, môže sa zvýšiť ešte viac, čo spôsobuje nadmerný tlak na cievy a srdce.
Okrem toho sa bez raňajok zhoršuje kontrola hladiny cukru v krvi, znižuje sa citlivosť na inzulín a zvyšuje zápal v tele – faktory úzko spojené s ochoreniami srdca a ciev.
Zlé návyky sa prenášajú na celý deň
Dr. Bhusri upozorňuje, že tí, ktorí raňajky vynechajú, majú tendenciu jesť počas dňa horšie – častejšie siahajú po vysoko spracovaných snackoch alebo sa večer prejedajú. Podobne to vidí aj dr. Renato Apolito z Hackensack Meridian Jersey Shore University Medical Center: namiesto kvalitného jedla ľudia volia kalorické, ale nutrične chudobné potraviny.
Aké raňajky prospievajú srdcu
Podľa kardiológa dr. Riple Hansaliu má pravidelná, vyvážená ranná strava viacero výhod: stabilizuje hladinu kortizolu, reguluje cukor po nočnom pôste, bráni prejedaniu a podporuje energiu počas dňa.
Ideálny tanier podľa odborníkov by mal obsahovať:
- celozrnné produkty
- čerstvé ovocie
- nízkotučné mliečne výrobky
- zdravé tuky (avokádo, orechy)
Skvelou voľbou je dieta DASH – bohatá na draslík, vápnik, horčík a vlákninu, ale chudobná na soľ a nasýtené tuky.
Kedy jesť raňajky

Foto: shutterstock/Buntovskikh Olga
Nie je dôležité len to, čo zjete, ale aj kedy. Najlepšie je raňajkovať do 1–2 hodín od prebudenia. Ak budete čakať príliš dlho, riskujete zvýšenie hladiny cukru a kortizolu, čo môže mať negatívny dopad na vaše cievy a celkové zdravie.
Mohlo by vás zaujímať aj:
– Pite namiesto rannej kávy: Tento lacný nápoj pomôže pásu, pleti aj vlasom
– Je ešte zdravší ako skyr alebo kefír, ale na Slovensku je málo známy. Stojí za to jesť ho na raňajky
Redakcia Slová Ženy
