Kimči má vážnu konkurenciu. Tieto kórejské uhorky vás dostanú na prvé sústo

Kórejské uhorky s čili pastou a sezamom servírované v bielej miske, detailný záber na chrumkavý kúsok medzi paličkami
Foto: shutterstock/SUNGMOON HAN

18.8. 2025 Redakcia Slová Ženy (Foto: shutterstock/SUNGMOON HAN).

Ak milujete výrazné a pikantné chute, tento recept na kórejské uhorky vás nadchne. Chrumkavá štruktúra, svieža aróma a nádych exotiky – a to všetko za pár minút.

Kórejské uhorky s čili pastou a sezamom servírované v bielej miske, detailný záber na chrumkavý kúsok medzi paličkami
Pikantné kórejské uhorky sú hotové za pár minút a na stole miznú ešte rýchlejšie, než by ste čakali.
Foto: shutterstock/SUNGMOON HAN

Pod fotku: Svieže kórejské uhorky prevoňané sezamom a čili sú ideálne k mäsu aj ako ľahká samostatná pochúťka.

Chutná alternatíva ku kimči

Kimči má vo svete kórejskej kuchyne svoje pevné miesto, no nie je jediným spôsobom, ako si vychutnať ázijské chute. Uhorky v kórejskom štýle sú ideálne, keď chcete niečo rýchle, ľahké a osviežujúce. Navyše, nepotrebujú dlhé fermentovanie – stačí pár minút a môžete servírovať.

Prečo ich budete robiť stále znova

Táto pikantná a aromatická pochúťka skvele doplní grilované mäso, pečené kuracie krídelká, ale aj ryžu či zeleninové pokrmy. Vďaka jednoduchému postupu ich zvládnete pripraviť aj uprostred týždňa, keď nemáte veľa času.

Čo budete potrebovať

Na prípravu si vyberte dlhé šalátové uhorky, ktoré sú dostupné počas celého roka. Kvalitné suroviny zabezpečia plnú chuť a výraznú arómu.

  • 3 dlhé zelené uhorky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 PL sezamu
  • 1 PL sójovej omáčky
  • 1 PL sezamového oleja
  • 1 PL ryžového octu
  • 2 PL trstinového cukru (zarovno)
  • 1 ČL čili pasty
  • štipka soli

Postup krok za krokom – hotovo do 15 minút

  1. Uhorky umyte, rozrežte pozdĺžne a potom nakrájajte na tenké hranolčeky
  2. V mise ich jemne osoľte, nechajte pár minút odstáť a potom zlejte prebytočnú vodu.
  3. Na suchej panvici opražte sezamové semienka do zlatista.
  4. V samostatnej miske zmiešajte sójovú omáčku, sezamový olej, ryžový ocot, cukor, čili pastu a nastrúhaný cesnak.
  5. Pripravenú zálievku premiešajte s uhorkami, posypte sezamom a podávajte okamžite – práve vtedy sú najchrumkavejšie.

Tipy, ako ich podávať

  • K mäsu z grilu: Ideálne k bravčovému, hovädziemu aj ku kuracím špízom.
  • Do burgerov a sendvičov: Dodajú šťavnatosť a pikantný šmrnc.
  • Ako samostatná príloha: Stačí miska ryže a máte rýchly obed či večeru.

Mohlo by vás zaujímať aj:
– Deti pýtajú dupľu a manžel neverí, že to nie je z donášky. Ramen ako má byť
– Pridajte lyžičku do mrkvového šalátu. K jablku sa už nevrátite

Redakcia Slová Ženy