Tento trik zachráni každý guláš: mäkké mäso a omáčka plná chuti. Varím takto už roky
17.8. 2025 Redakcia Slová Ženy (Foto: shutterstock/Ari N).
Tvrdé mäso dokáže pokaziť aj ten najlepší guláš. Ak však poznáte niekoľko jednoduchých trikov, hovädzie aj bravčové bude mäkké, šťavnaté a plné chuti. Navyše omáčka získa bohatú arómu domácej kuchyne.

Foto: shutterstock/Ari N
Tajomstvo mäkkého mäsa a dokonalej omáčky
Guláš je klasika, ktorú môžete podávať s ryžou, zemiakmi, knedľou či čerstvým chlebom. No mnohí robia tú istú chybu – mäso zostane tvrdé a vláknité. Riešením je správna kombinácia rýchleho opekania a dlhého dusenia.
Pomôžu aj prírodné zmäkčovače mäsa:
- cibuľa a mrkva – uvoľnia sladkastú chuť a zjemnia štruktúru,
- červené víno alebo pár kvapiek balzamikového octu – rozbijú pevné vlákna mäsa a dodajú omáčke hĺbku,
- správny výber mäsa – na hovädzí guláš sa hodí krk, pliecko alebo rebrá, na bravčový plece, karé, stehno alebo aj rebrá.
Čo pridať do guláša, aby chutil ako z reštaurácie
Okrem kvalitného mäsa rozhodujú aj koreniny a zelenina:
- sladká a údená paprika pre bohatú chuť,
- bobkový list a nové korenie pre jemný aromatický podtón,
- cesnak a cibuľa na zvýraznenie vône,
- paradajky alebo pretlak pre jemnú kyslosť a prirodzené zahustenie omáčky.

Foto: shutterstock/stockcreations
Ingrediencie:
- 800 g hovädzieho mäsa
- 2 veľké cibule
- 2 mrkvy
- 2 červené papriky
- 3 strúčiky cesnaku
- 3 PL oleja
- 2 PL paradajkového pretlaku
- 1 ČL sladkej mletej papriky
- 1 ČL údenej papriky
- ½ ČL pálivej papriky (voliteľné)
- 2 bobkové listy
- 4 guľôčky nového korenia
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- 500 ml hovädzieho alebo zeleninového vývaru
Ako pripraviť guláš krok za krokom
- Mäso nakrájajte na kocky (2–3 cm). V hlbokej panvici alebo hrnci rozohrejte olej a mäso opekajte po častiach na silnom ohni, aby sa zatiahlo a získalo farbu. Neprehadzujte ho často a nedávajte všetko naraz, aby nepustilo šťavu.
- Opečené kúsky vyberte bokom. Na zvyšnom tuku orestujte cibuľu dozlata, pridajte pretlačený cesnak a krátko orestujte.
- Vhoďte mrkvu a papriku nakrájanú na kocky, miešajte pár minút, aby sa rozvoňala.
- Vráťte mäso do hrnca, pridajte paradajkový pretlak a všetky koreniny – sladkú, údenú (a prípadne pálivú) papriku, bobkový list, nové korenie, soľ a korenie. Dobre premiešajte.
- Zalejte horúcim vývarom tak, aby bolo mäso takmer zakryté. Znížte teplotu na minimum, prikryte a dustite 1,5–2 hodiny, kým mäso nezmäkne. Občas premiešajte a podľa potreby dolejte vývar alebo vodu.
- Na posledných 15 minút odkryte, aby omáčka prirodzene zhustla. Ochutnajte a dolaďte soľou a korením.
Tipy, ktoré zaručia úspech

Foto: shutterstock/MariaKovaleva
- Pred dusením vždy mäso krátko, ale intenzívne opečte – dodá to omáčke hnedastý odtieň a bohatú chuť.
- Ak chcete extra jemné mäso, pridajte 2–3 PL červeného vína po restovaní zeleniny a nechajte ho odpariť.
- Hustotu omáčky v závere upravte odokrytím hrnca – bez múky či škrobu.
Takto pripravený guláš je jemný, voňavý a s bohatou omáčkou – presne taký, aký si rodina bude pýtať znova a znova.
Mohlo by vás zaujímať aj:
– Nikdy ste nemali lepšie kuracie stehná. Všetci doma sa do nich zbláznia
– Pripravte si ich na obed a budete sa cítiť ako v drahej reštaurácii. Toto je najjemnejšia časť hovädzieho mäsa
Redakcia Slová Ženy
