Tento trik zachráni každý guláš: mäkké mäso a omáčka plná chuti. Varím takto už roky

Opekanie kociek hovädzieho mäsa na panvici pred prípravou guláša.
Foto: shutterstock/Ari N

17.8. 2025 Redakcia Slová Ženy (Foto: shutterstock/Ari N).

Tvrdé mäso dokáže pokaziť aj ten najlepší guláš. Ak však poznáte niekoľko jednoduchých trikov, hovädzie aj bravčové bude mäkké, šťavnaté a plné chuti. Navyše omáčka získa bohatú arómu domácej kuchyne.

Opekanie kociek hovädzieho mäsa na panvici pred prípravou guláša.
Kľúčom k šťavnatému gulášu je rýchle a intenzívne opečenie mäsa pred dusením.
Foto: shutterstock/Ari N

Tajomstvo mäkkého mäsa a dokonalej omáčky

Guláš je klasika, ktorú môžete podávať s ryžou, zemiakmi, knedľou či čerstvým chlebom. No mnohí robia tú istú chybu – mäso zostane tvrdé a vláknité. Riešením je správna kombinácia rýchleho opekania a dlhého dusenia.

Pomôžu aj prírodné zmäkčovače mäsa:

  • cibuľa a mrkva – uvoľnia sladkastú chuť a zjemnia štruktúru,
  • červené víno alebo pár kvapiek balzamikového octu – rozbijú pevné vlákna mäsa a dodajú omáčke hĺbku,
  • správny výber mäsa – na hovädzí guláš sa hodí krk, pliecko alebo rebrá, na bravčový plece, karé, stehno alebo aj rebrá.

Čo pridať do guláša, aby chutil ako z reštaurácie

Okrem kvalitného mäsa rozhodujú aj koreniny a zelenina:

  • sladká a údená paprika pre bohatú chuť,
  • bobkový list a nové korenie pre jemný aromatický podtón,
  • cesnak a cibuľa na zvýraznenie vône,
  • paradajky alebo pretlak pre jemnú kyslosť a prirodzené zahustenie omáčky.
Čerstvé kúsky hovädzieho mäsa pripravené na guláš s paprikou, cibuľou, cesnakom a koreninami.
Základ dobrého guláša tvoria kvalitné kúsky mäsa a čerstvé ingrediencie.
Foto: shutterstock/stockcreations

Ingrediencie:

  • 800 g hovädzieho mäsa
  • 2 veľké cibule
  • 2 mrkvy
  • 2 červené papriky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 PL oleja
  • 2 PL paradajkového pretlaku
  • 1 ČL sladkej mletej papriky
  • 1 ČL údenej papriky
  • ½ ČL pálivej papriky (voliteľné)
  • 2 bobkové listy
  • 4 guľôčky nového korenia
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 500 ml hovädzieho alebo zeleninového vývaru

Ako pripraviť guláš krok za krokom

  1. Mäso nakrájajte na kocky (2–3 cm). V hlbokej panvici alebo hrnci rozohrejte olej a mäso opekajte po častiach na silnom ohni, aby sa zatiahlo a získalo farbu. Neprehadzujte ho často a nedávajte všetko naraz, aby nepustilo šťavu.
  2. Opečené kúsky vyberte bokom. Na zvyšnom tuku orestujte cibuľu dozlata, pridajte pretlačený cesnak a krátko orestujte.
  3. Vhoďte mrkvu a papriku nakrájanú na kocky, miešajte pár minút, aby sa rozvoňala.
  4. Vráťte mäso do hrnca, pridajte paradajkový pretlak a všetky koreniny – sladkú, údenú (a prípadne pálivú) papriku, bobkový list, nové korenie, soľ a korenie. Dobre premiešajte.
  5. Zalejte horúcim vývarom tak, aby bolo mäso takmer zakryté. Znížte teplotu na minimum, prikryte a dustite 1,5–2 hodiny, kým mäso nezmäkne. Občas premiešajte a podľa potreby dolejte vývar alebo vodu.
  6. Na posledných 15 minút odkryte, aby omáčka prirodzene zhustla. Ochutnajte a dolaďte soľou a korením.

Tipy, ktoré zaručia úspech

Hotový guláš z hovädzieho mäsa podávaný na tanieri, ozdobený čerstvou bazalkou.
Guláš pripravený podľa tohto postupu má mäso jemné ako maslo a omáčku plnú bohatých chutí.
Foto: shutterstock/MariaKovaleva
  • Pred dusením vždy mäso krátko, ale intenzívne opečte – dodá to omáčke hnedastý odtieň a bohatú chuť.
  • Ak chcete extra jemné mäso, pridajte 2–3 PL červeného vína po restovaní zeleniny a nechajte ho odpariť.
  • Hustotu omáčky v závere upravte odokrytím hrnca – bez múky či škrobu.

Takto pripravený guláš je jemný, voňavý a s bohatou omáčkou – presne taký, aký si rodina bude pýtať znova a znova.

Mohlo by vás zaujímať aj:
– Nikdy ste nemali lepšie kuracie stehná. Všetci doma sa do nich zbláznia
– Pripravte si ich na obed a budete sa cítiť ako v drahej reštaurácii. Toto je najjemnejšia časť hovädzieho mäsa

Redakcia Slová Ženy