Všetci sa čudujú, čo pridávam do vývaru. Tajný trik, vďaka ktorému je vždy číry a chutný

Číry vývar s rezancami a zeleninou naberaný naberačkou z hrnca
Foto: shutterstock/beats1

14.8. 2025 Redakcia Slová Ženy (Foto: shutterstock/beats1).

Vývar má byť aromatický, chutný a dokonale číry. Kým väčšina ľudí ho pripravuje stále rovnako, existuje jeden nenápadný trik do vývaru, ktorý mu dodá krásnu farbu, jemnejšiu chuť a zbaví ho mútneho vzhľadu.

Číry vývar s rezancami a zeleninou naberaný naberačkou z hrnca
Takto má vyzerať dokonalý domáci vývar – zlatistý, číry a voňavý.
Foto: shutterstock/beats1

Čo pridať do vývaru, aby bol číry a chutný

Ak sa vám polievka často zakalí, riešením môže byť paradajka. Hoci ju máme spojenú skôr so šťavami či omáčkami, vo vývare dokáže spraviť hotové zázraky.

Paradajka zjemní chuť polievky, dodá jej jemne zlatistý odtieň a vďaka svojej kyslosti pôsobí ako prírodný prostriedok na čírenie – z bielkovín a drobných nečistôt vytvorí zhluky, ktoré sa pri varení usadia. Výsledkom je číry a lákavý vývar bez zákalu.

Ako pridávať paradajku do vývaru, aby sa nerozpadla

Najlepšie je použiť šťavnaté a mäsité odrody. V lete siahnite po čerstvých sezónnych paradajkách, v zime po malinových, ktoré majú intenzívnejšiu chuť.

Paradajku vložte do hrnca v rovnakom čase, ako by ste tradične pridali opraženú cibuľu. Tento krok robili už naše staré mamy, pretože cibuľa dodávala vývaru farbu a arómu. Dnes však viaceré odborné odporúčania upozorňujú, že spálené potraviny nemusia byť zdravé, preto niektorí kuchári túto tradíciu vynechávajú. Ak patríte medzi nich, pridajte paradajku hneď na začiatku varenia spolu s ostatnou zeleninou. Nemusíte ju ošúpať ani krájať – stačí ju umyť a vložiť celú. Vývar varte na miernom ohni, aby sa nerozpadla. Po 15–20 minútach ju vyberte a polievku dochuťte.

Ďalšie netradičné prísady do vývaru

Číry vývar v miske s paradajkami a cibuľou na kuchynskej doske
Stačí pridať jeden netradičný kúsok zeleniny a vývar bude vyzerať ako z najlepšej reštaurácie.
Foto: shutterstock/Repli-Kate

Paradajka nie je jediným prekvapivým doplnkom.

  • Jablko – dodá jemnú sladkastú chuť a takisto pomôže udržať čírosť polievky.
  • Zázvor – ideálny v chladných mesiacoch, vývar získa hrejivý efekt a sviežu arómu.
  • Klinčeky – pre milovníkov korenistej vône, vhodné najmä pri nachladnutí.

Tieto drobné zmeny dokážu zmeniť obyčajný vývar na polievku, ktorej chuť si budete chcieť zopakovať pri každej príležitosti.

Mohlo by vás zaujímať aj:
– Pamätajte na to, než vložíte vývar do chladničky. Toto robí väčšina z nás zle
– Cestoviny sa lepia a strácajú chuť? Zabudnite na olej vo vode. Tajomstvo dokonalých cestovín je úplne inde

Redakcia Slová Ženy