Záhradníci naň nedajú dopustiť. Čo dokáže výluh z kostihoja s paradajkami?

Zelené a červené paradajky dozrievajúce na rastline v záhrade
Foto: shutterstock/Dan Su Sa

11.8. 2025 Redakcia Slová Ženy (Foto: shutterstock/Dan Su Sa).

Výluh z kostihoja sa v záhradách používa už celé generácie. Záhradníci veria, že podporuje kvitnutie a zvyšuje úrodu paradajok. Aký je jeho skutočný účinok, čo obsahuje a oplatí sa ho zaradiť do starostlivosti o rastliny?

Zelené a červené paradajky dozrievajúce na rastline v záhrade
Foto: shutterstock/Dan Su Sa

Pod fotku: Tradičný prírodný elixír – takto vyzerá výluh z kostihoja pripravený na použitie.

Kostihoj – rastlina s mnohými možnosťami

Kostihoj patrí do čeľade borákovitých a na Slovensku sa vyskytuje v niekoľkých druhoch, z ktorých najznámejší je kostihoj lekársky. V minulosti bol cenený najmä v ľudovom liečiteľstve, no dnes sa pestuje aj ako okrasná rastlina. Dorastá až do výšky 2 metrov a jeho kvety môžu byť biele, ružové, fialové či modré.

Obsahuje polyfenoly, alantoín a podľa tradičných záhradníckych skúseností aj väčšie množstvo draslíka a fosforu, ktoré sú dôležité pre kvitnutie a tvorbu plodov. Práve preto si z neho záhradníci pripravujú výluh, najmä pre paradajky.

Čo výluh z kostihoja skutočne obsahuje

Pozoruhodné je, že hoci má povesť výživného hnojiva, analýzy ukazujú, že obsah draslíka a fosforu je v skutočnosti nízky. Rovnako aj ďalšie živiny ako horčík, vápnik či dusík sa vo výluhu nachádzajú iba v stopových množstvách.

To znamená, že výluh z kostihoja sám o sebe nedokáže rastliny plnohodnotne vyživiť. Ak paradajkám žltnú listy alebo sa im nedarí, bude potrebné doplniť živiny z iných zdrojov, napríklad z minerálnych hnojív bohatých na draslík a fosfor.

Prečo ho teda záhradníci stále používajú?

Vedro s listami kostihoja vo vode položené pri kríkoch cherry paradajok.
Výluh z kostihoja pripravený priamo pri paradajkách – záhradníci naň nedajú dopustiť.
Foto: shutterstock/Martina Unbehauen

Hoci nutrične nie je dokonalý, výluh z kostihoja má iné výhody:

  • Podporuje pôdnu mikroflóru – prináša do pôdy prospešné baktérie.
  • Zvyšuje odolnosť rastlín – môže pomôcť pri ochrane pred škodcami, napríklad voškami.
  • Zlepšuje štruktúru pôdy – pôda je po ňom vzdušnejšia a živšia.

Najlepšie funguje ako doplnok k bežnému hnojeniu, nie ako jediný zdroj živín.

Ako si pripraviť výluh z kostihoja

Výroba je jednoduchá:

  1. Natrhajte vedro čerstvých listov kostihoja.
  2. Zalejte ich vodou a nechajte kvasiť na slnečnom mieste.
  3. Občas premiešajte. Keď sa listy začnú rozkladať a na povrchu už nebude pena, výluh je hotový.

Fermentácia trvá 10 – 20 dní, v teplom počasí aj kratšie. Na polievanie rastlín ho zrieďte vodou v pomere 1 : 5.

Kedy a na čo použiť výluh z kostihoja

Hotový výluh z kostihoja v plastovej nádobe pripravený na polievanie rastlín.
Jednoduchý, lacný a osvedčený spôsob, ako podporiť vitalitu paradajok aj celej záhrady.
Foto: shutterstock/Martina Unbehauen

Hoci sa hodí pre všetky rastliny, najväčší zmysel má v období kvitnutia a tvorby plodov u paradajok, paprík, uhoriek, fazule či cukín.

Okrem polievania ním môžete obohatiť aj kompost – neriedený výluh jednoducho vylejte na kompost a zvyšky listov zahrabte, aby nelákali muchy.

Mohlo by vás zaujímať aj:
– Zelené paradajky? Nečakajte večne. Triky, aby dozreli rýchlejšie ešte toto leto
– Plody silné a veľké ako kone? Sused hnojí paradajky niečím, čo sa dáva koňom a zbiera ich po košíkoch

Redakcia Slová Ženy