Záhradníci naň nedajú dopustiť. Čo dokáže výluh z kostihoja s paradajkami?
11.8. 2025 Redakcia Slová Ženy (Foto: shutterstock/Dan Su Sa).
Výluh z kostihoja sa v záhradách používa už celé generácie. Záhradníci veria, že podporuje kvitnutie a zvyšuje úrodu paradajok. Aký je jeho skutočný účinok, čo obsahuje a oplatí sa ho zaradiť do starostlivosti o rastliny?

Pod fotku: Tradičný prírodný elixír – takto vyzerá výluh z kostihoja pripravený na použitie.
Kostihoj – rastlina s mnohými možnosťami
Kostihoj patrí do čeľade borákovitých a na Slovensku sa vyskytuje v niekoľkých druhoch, z ktorých najznámejší je kostihoj lekársky. V minulosti bol cenený najmä v ľudovom liečiteľstve, no dnes sa pestuje aj ako okrasná rastlina. Dorastá až do výšky 2 metrov a jeho kvety môžu byť biele, ružové, fialové či modré.
Obsahuje polyfenoly, alantoín a podľa tradičných záhradníckych skúseností aj väčšie množstvo draslíka a fosforu, ktoré sú dôležité pre kvitnutie a tvorbu plodov. Práve preto si z neho záhradníci pripravujú výluh, najmä pre paradajky.
Čo výluh z kostihoja skutočne obsahuje
Pozoruhodné je, že hoci má povesť výživného hnojiva, analýzy ukazujú, že obsah draslíka a fosforu je v skutočnosti nízky. Rovnako aj ďalšie živiny ako horčík, vápnik či dusík sa vo výluhu nachádzajú iba v stopových množstvách.
To znamená, že výluh z kostihoja sám o sebe nedokáže rastliny plnohodnotne vyživiť. Ak paradajkám žltnú listy alebo sa im nedarí, bude potrebné doplniť živiny z iných zdrojov, napríklad z minerálnych hnojív bohatých na draslík a fosfor.
Prečo ho teda záhradníci stále používajú?

Foto: shutterstock/Martina Unbehauen
Hoci nutrične nie je dokonalý, výluh z kostihoja má iné výhody:
- Podporuje pôdnu mikroflóru – prináša do pôdy prospešné baktérie.
- Zvyšuje odolnosť rastlín – môže pomôcť pri ochrane pred škodcami, napríklad voškami.
- Zlepšuje štruktúru pôdy – pôda je po ňom vzdušnejšia a živšia.
Najlepšie funguje ako doplnok k bežnému hnojeniu, nie ako jediný zdroj živín.
Ako si pripraviť výluh z kostihoja
Výroba je jednoduchá:
- Natrhajte vedro čerstvých listov kostihoja.
- Zalejte ich vodou a nechajte kvasiť na slnečnom mieste.
- Občas premiešajte. Keď sa listy začnú rozkladať a na povrchu už nebude pena, výluh je hotový.
Fermentácia trvá 10 – 20 dní, v teplom počasí aj kratšie. Na polievanie rastlín ho zrieďte vodou v pomere 1 : 5.
Kedy a na čo použiť výluh z kostihoja

Foto: shutterstock/Martina Unbehauen
Hoci sa hodí pre všetky rastliny, najväčší zmysel má v období kvitnutia a tvorby plodov u paradajok, paprík, uhoriek, fazule či cukín.
Okrem polievania ním môžete obohatiť aj kompost – neriedený výluh jednoducho vylejte na kompost a zvyšky listov zahrabte, aby nelákali muchy.
Mohlo by vás zaujímať aj:
– Zelené paradajky? Nečakajte večne. Triky, aby dozreli rýchlejšie ešte toto leto
– Plody silné a veľké ako kone? Sused hnojí paradajky niečím, čo sa dáva koňom a zbiera ich po košíkoch
Redakcia Slová Ženy
