Deti pýtajú dupľu a manžel neverí, že to nie je z donášky. Ramen recept ako má byť

Miska domáceho ramenu s rezancami, vajíčkom, kuracím mäsom a jarnou cibuľkou
Foto: shutterstock/Bartosz Luczak

10.8. 2025 Redakcia Slová Ženy (Foto: shutterstock/Bartosz Luczak).

Sýta, horúca a plná chute – ramen je doslova objatie v miske. Táto japonská polievka si podmanila celý svet a teraz si môže získať aj vašu rodinu. Vyskúšajte ramen recept, ktorý zvládnete aj bez skúseností šéfkuchára.

Miska domáceho ramenu s rezancami, vajíčkom, kuracím mäsom a jarnou cibuľkou
Táto miska vyzerá ako z bistra v Tokiu, no pokojne si ju uvaríte aj v slovenskej kuchyni.
Foto: shutterstock/Bartosz Luczak

Nie je to žiadna instantná polievka. Domáci ramen vás odmení vôňou, chuťou aj výrazným efektom wow, keď ju podáte hosťom alebo deťom. Ideálna na upršané popoludnie, víkendový obed aj večeru pri filme.

Kde sa ramen vzal a prečo ho miluje celý svet?

Hoci si ho spájame s Japonskom, jeho pôvod siaha do Číny. Práve odtiaľ sa ramen dostal na japonské ostrovy a zmenil sa na národné jedlo, ktoré má desiatky regionálnych variácií.

Ramen je vždy o vývare, prílohách a rezancoch. Každý ho môže prispôsobiť podľa seba – a práve v tom je jeho čaro.

Recept na domáci ramen – základná verzia, ktorú si zamilujete

Na prípravu budete potrebovať:

  • 1 dvojitý kurací filet
  • 2 koreňové petržleny
  • 1 cibuľa
  • 3 mrkvy
  • ½ zeleru
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 1 chilli paprička
  • niekoľko listov čínskej kapusty
  • 1 zväzok jarnej cibuľky
  • 4 PL sójovej omáčky
  • 2 PL sezamového oleja
  • 3 cm čerstvého zázvoru
  • 2 vajcia
  • 40 g mungo klíčkov
  • 200 g ramen rezancov

Ako pripraviť ramen doma krok za krokom

Varenie ramenu v hrnci na plynovom sporáku s kliešťami v ruke
Tu to všetko začína – vývar, rezance a vôňa, ktorá vás hneď naladí na dobrý ramen.
Foto: shutterstock/Chatchai Kumbabpar
  1. Kuracie mäso a zeleninu (2 mrkvy, petržlen, zeler, 2 strúčiky cesnaku) dajte do hrnca, zalejte 1,5 l studenej vody a varte približne 2 hodiny na miernom ohni.
  2. Na panvici rozohrejte sezamový olej so sójovou omáčkou, pridajte najemno nakrájaný zázvor, zvyšok cesnaku a chilli. Krátko orestujte, kým sa chute nespoja.
  3. Medzitým si uvarte rezance podľa návodu na obale. Vajcia varte 6–7 minút, potom ich schlaďte, ošúpte a rozrežte na polovice.
  4. Čínsku kapustu nakrájajte, tretiu mrkvu nastrúhajte na tenké pásiky.
  5. Keď je vývar hotový, sceďte ho. Mäso nakrájajte na plátky, do vývaru pridajte obsah panvice a premiešajte.
  6. Servírovanie: do misky dajte rezance, mäso, kapustu, mungo klíčky, strúhanú mrkvu a polovičku vajíčka. Zalejte horúcim vývarom a ozdobte jarnou cibuľkou.

Smelo podávajte. A pripravte sa na to, že sa vás budú pýtať: „To si naozaj robila sama doma?“

Tipy, ako ramen dochutiť podľa seba

Toto je len základná verzia – možnosti sú nekonečné. Namiesto kuracieho mäsa skúste hovädzinu, krevety alebo tofu. Kapustu nahraďte morskými riasami, pridajte bambusové výhonky či kukuricu. Ramen je skvelý aj ako spôsob, ako spotrebovať zvyšnú zeleninu z chladničky.

Fantázii sa medze nekladú. Práve v tom je ramen taký výnimočný – nikdy nie je dvakrát rovnaký, ale vždy je výborný.

Detailný pohľad na misku s ramenom s vajíčkom, pórkom a rezancami zdvihnutými paličkami.
Nie je to len polievka. Je to zážitok, ktorý si môžete vychutnať v pyžame a bez rezervácie v reštaurácii.
Foto: shutterstock/Alexey Spehalski

Mohlo by vás zaujímať aj:
– Pripravte si ich na obed a budete sa cítiť ako v drahej reštaurácii. Toto je najjemnejšia časť hovädzieho mäsa
– Nikdy ste nemali lepšie kuracie stehná. Všetci doma sa do nich zbláznia

Redakcia Slová Ženy