Zabudnite na klasický cheesecake. Recept s mascarpone a višňami prekvapí aj gurmánov

Mascarpone torta s višňovou fruželinou na tmavom pozadí
Foto: shutterstock/Sedat Pamuk

7.8. 2025 Redakcia Slová Ženy (Foto: shutterstock/Sedat Pamuk).

Mascarpone krém, ovocná vrstva a jemné cesto tvoria dezert, ktorý chutí aj vyzerá dokonale. Tento recept s mascarpone a višňami zvládnete bez zložitého pečenia – výsledok pripomína koláč z luxusnej cukrárne.

Mascarpone torta s višňovou fruželinou na tmavom pozadí
Mascarpone, jemný korpus a višne vo vlastnej šťave. Tento koláč je pastvou pre oči aj chuťové poháriky.
Foto: shutterstock/Sedat Pamuk

Sladká višňová fruželina, krémová náplň a krehký spodok robia z tohto koláča hit každej oslavy. Pozrite si overený recept, ktorý zvládnete aj bez cukrárskeho kurzu.

Kombinácia, ktorá očarí: višne, mascarpone a chrumkavý korpus

Klasický cheesecake pozná každý. Ale čo tak trochu zmeny? Tento koláč stavia na kontraste medzi jemnou kyslosťou višní a nadýchanou mascarpone plnkou. Základom je krehké cesto, ktoré si pripravíte jednoducho v domácom plechu – bez špeciálnych formičiek.

Budete potrebovať:

  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1 žĺtok
  • 110 g práškového cukru (70 g do cesta, 40 g do krému)
  • 175 g kryštálového cukru (na višne)
  • 2 a ½ lyžičky želatíny
  • 2 lyžičky zemiakového škrobu
  • 2 PL horúcej vody
  • 2 PL studenej vody
  • 200 g masla (mäkkého)
  • 270 g hladkej múky
  • 250 ml smotany na šľahanie (33 %) – dobre vychladená
  • 500 g mascarpone – dobre vychladené
  • 500 g višní (čerstvých alebo mrazených)
  • 4 PL citrónovej šťavy
  • niekoľko kvapiek vanilkového extraktu

Krok za krokom: ako pripraviť koláč, ktorý zmizne zo stola ako prvý

Ingrediencie na prípravu dezertu s mascarpone a višňami – cukor, mascarpone, vajcia a čerstvé višne v sitku
Voňavé višne, mascarpone a pár základných surovín. Príprava tohto dezertu je jednoduchšia, než sa zdá.
Foto: shutterstock/Angelika Heine

1. Krehký základ

Rúru predhrejte na 180 °C. Formu (cca 23 × 28 cm) vystelte papierom na pečenie. Maslo vymiešajte s 70 g práškového cukru do svetlej peny (cca 5 minút). Pridajte žĺtok, premiešajte. Prisypte múku s práškom do pečiva a vypracujte mäkké, mierne lepkavé cesto. Rozotrite ho do formy rukami posypanými múkou, poprepichujte vidličkou a pečte 23–25 minút, kým povrch nezíska zlatistý odtieň. Nechajte úplne vychladnúť.

2. Jemný mascarpone krém

Vyšľahajte šľahačku dotuha – ale opatrne, aby ste z nej neurobili maslo. V druhej miske zmiešajte mascarpone, zvyšný práškový cukor (cca 4 PL), vanilkový extrakt a 2 PL citrónovej šťavy – len do spojenia. Následne jemne vmiešajte šľahačku pomocou stierky alebo mixéra na najnižších otáčkach. Rozotrite na vychladnuté cesto.

3. Višňová fruželina

Višne (ak sú mrazené, rozmrazte ich) zasypte cukrom a nechajte 30 minút pustiť šťavu. Dajte ich do hrnca a priveďte k varu. V pohári si rozmiešajte zemiakový škrob s 2 PL studenej vody a 2 PL citrónovej šťavy. Pridajte do horúcich višní a miešajte, kým zmes nezhustne.

Medzitým rozpustite želatínu v 2 PL horúcej vody a vmiešajte ju do ovocnej hmoty. Nechajte mierne vychladnúť, potom rozotrite na krém.

4. Nechajte stuhnúť

Hotový koláč uložte do chladničky aspoň na 2–3 hodiny, ideálne na celú noc. Základ zmäkne a chute sa krásne prepoja.

Náš tip: pridajte čerstvé višne alebo čokoládové hobliny

Plátok nepečeného dezertu s mascarpone a višňovou polevou na bielom tanieri
Na záver stačí len jeden pohľad – tento dezert očarí nielen chuťou, ale aj vzhľadom.
Foto: shutterstock/Vladislav Noseek

Pred podávaním môžete koláč ozdobiť čerstvými višňami alebo tmavou čokoládou. A pozor – chutí ešte lepšie na druhý deň. Ideálny zákusok ku káve, na oslavu či ako letný dezert na terase.

Mohlo by vás zaujímať aj:
– Expresný čokoládový koláč. Tento recept vás zachráni, keď prídu nečakaní hostia
– Nadýchaný koláč so slivkami a posýpkou. V auguste neexistuje nič lepšie

Redakcia Slová Ženy