Zabudnite na klasický cheesecake. Recept s mascarpone a višňami prekvapí aj gurmánov
7.8. 2025 Redakcia Slová Ženy (Foto: shutterstock/Sedat Pamuk).
Mascarpone krém, ovocná vrstva a jemné cesto tvoria dezert, ktorý chutí aj vyzerá dokonale. Tento recept s mascarpone a višňami zvládnete bez zložitého pečenia – výsledok pripomína koláč z luxusnej cukrárne.

Foto: shutterstock/Sedat Pamuk
Sladká višňová fruželina, krémová náplň a krehký spodok robia z tohto koláča hit každej oslavy. Pozrite si overený recept, ktorý zvládnete aj bez cukrárskeho kurzu.
Kombinácia, ktorá očarí: višne, mascarpone a chrumkavý korpus
Klasický cheesecake pozná každý. Ale čo tak trochu zmeny? Tento koláč stavia na kontraste medzi jemnou kyslosťou višní a nadýchanou mascarpone plnkou. Základom je krehké cesto, ktoré si pripravíte jednoducho v domácom plechu – bez špeciálnych formičiek.
Budete potrebovať:
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1 žĺtok
- 110 g práškového cukru (70 g do cesta, 40 g do krému)
- 175 g kryštálového cukru (na višne)
- 2 a ½ lyžičky želatíny
- 2 lyžičky zemiakového škrobu
- 2 PL horúcej vody
- 2 PL studenej vody
- 200 g masla (mäkkého)
- 270 g hladkej múky
- 250 ml smotany na šľahanie (33 %) – dobre vychladená
- 500 g mascarpone – dobre vychladené
- 500 g višní (čerstvých alebo mrazených)
- 4 PL citrónovej šťavy
- niekoľko kvapiek vanilkového extraktu
Krok za krokom: ako pripraviť koláč, ktorý zmizne zo stola ako prvý

Foto: shutterstock/Angelika Heine
1. Krehký základ
Rúru predhrejte na 180 °C. Formu (cca 23 × 28 cm) vystelte papierom na pečenie. Maslo vymiešajte s 70 g práškového cukru do svetlej peny (cca 5 minút). Pridajte žĺtok, premiešajte. Prisypte múku s práškom do pečiva a vypracujte mäkké, mierne lepkavé cesto. Rozotrite ho do formy rukami posypanými múkou, poprepichujte vidličkou a pečte 23–25 minút, kým povrch nezíska zlatistý odtieň. Nechajte úplne vychladnúť.
2. Jemný mascarpone krém
Vyšľahajte šľahačku dotuha – ale opatrne, aby ste z nej neurobili maslo. V druhej miske zmiešajte mascarpone, zvyšný práškový cukor (cca 4 PL), vanilkový extrakt a 2 PL citrónovej šťavy – len do spojenia. Následne jemne vmiešajte šľahačku pomocou stierky alebo mixéra na najnižších otáčkach. Rozotrite na vychladnuté cesto.
3. Višňová fruželina
Višne (ak sú mrazené, rozmrazte ich) zasypte cukrom a nechajte 30 minút pustiť šťavu. Dajte ich do hrnca a priveďte k varu. V pohári si rozmiešajte zemiakový škrob s 2 PL studenej vody a 2 PL citrónovej šťavy. Pridajte do horúcich višní a miešajte, kým zmes nezhustne.
Medzitým rozpustite želatínu v 2 PL horúcej vody a vmiešajte ju do ovocnej hmoty. Nechajte mierne vychladnúť, potom rozotrite na krém.
4. Nechajte stuhnúť
Hotový koláč uložte do chladničky aspoň na 2–3 hodiny, ideálne na celú noc. Základ zmäkne a chute sa krásne prepoja.
Náš tip: pridajte čerstvé višne alebo čokoládové hobliny

Foto: shutterstock/Vladislav Noseek
Pred podávaním môžete koláč ozdobiť čerstvými višňami alebo tmavou čokoládou. A pozor – chutí ešte lepšie na druhý deň. Ideálny zákusok ku káve, na oslavu či ako letný dezert na terase.
Mohlo by vás zaujímať aj:
– Expresný čokoládový koláč. Tento recept vás zachráni, keď prídu nečakaní hostia
– Nadýchaný koláč so slivkami a posýpkou. V auguste neexistuje nič lepšie
Redakcia Slová Ženy
