Pripravte si hovädzie líčka na obed a budete sa cítiť ako v reštaurácii. Recept na najjemnejšiu časť mäsa

Hovädzie líčka dusené v červenom víne podávané so zemiakovou kašou
Foto: shutterstock/Mironov Vladimir

5.8. 2025 Redakcia Slová Ženy (Foto: shutterstock/Mironov Vladimir).

Ak si myslíte, že luxusné jedlá patria iba do drahej reštaurácie, tento recept na hovädzie líčka vás presvedčí o opaku. Ide o jednu z najjemnejších častí hovädzieho mäsa – správne pripravená sa vám bude doslova rozplývať na jazyku.

Hovädzie líčka dusené v červenom víne podávané so zemiakovou kašou
Hovädzie líčka s jemnou omáčkou a krémovou zemiakovou kašou – luxus na domácom tanieri.
Foto: shutterstock/Mironov Vladimir

Slováci sa boja hovädzích líčok, no zbytočne

Na Slovensku sa na stoloch najčastejšie objavuje kuracie a bravčové mäso. Hovädzie ostáva v úzadí a keď už po ňom siahame, skončí väčšinou v polievke alebo v guláši. Francúzi či Nemci pritom hovädzie líčka považujú za delikatesu. A niet sa čomu čudovať – toto mäso je plné kolagénu a pri pomalom dusení získa jemnú, krémovú štruktúru.

Prečo sú hovädzie líčka najjemnejšia časť mäsa

  • Najjemnejšia časť hovädzieho mäsa – pri správnej príprave sa rozpadávajú.
  • Kolagén – výživné a prospešné pre kĺby aj pokožku.
  • Luxusná chuť za pár eur – nepotrebujete špeciálne vybavenie ani drahé suroviny.

Ako pripraviť hovädzie líčka ako z reštaurácie

Hovädzie líčka si vyžadujú dve veci:

  • Krátke prudké opečenie na masle a oleji.
  • Pomalé dusenie v červenom víne a vývare – najmenej hodinu a pol.

Vďaka vínu sa vlákna mäsa uvoľnia a výsledok je jemný a šťavnatý.

Recept: Hovädzie líčka na červenom víne

Suroviny:

  • 1 kg hovädzích líčok
  • 3 mrkvy
  • 2 petržleny
  • polovica zeleru
  • 3 biele cibule
  • 1 liter hovädzieho vývaru
  • maslo a kvalitný olivový olej
  • soľ, čierne korenie
  • nové korenie, bobkový list
  • rozmarín, tymian
  • sušený cesnak
  • 1,5 pohára suchého červeného vína
  • 1 PL paradajkového pretlaku

Hovädzie líčka recept krok za krokom

  1. Líčka očistite od blán. V hrubostennom hrnci rozohrejte maslo s olejom a mäso z každej strany prudko opečte (asi minútu na strane). Vyberte na tanier.
  2. Na výpeku orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu, potom pridajte zvyšnú zeleninu. Restujte, kým nezíska zlatistú farbu.
  3. Vložte späť líčka, podlejte červeným vínom, osoľte, okoreňte a nechajte chvíľu redukovať, kým sa odparí alkohol.
  4. Zalejte horúcim vývarom, pridajte pretlak a korenie. Hrniec zakryte a dusíte na veľmi miernom ohni cca 1,5 hodiny.
  5. Mäkké líčka vyberte, bobkový list a nové korenie odstráňte a omáčku rozmixujte dohladka.
  6. Podávajte s jemným zemiakovým pyré alebo domácimi haluškami.

Podávajte ako šéf

Podobne pripravené líčka chutia ako z luxusnej reštaurácie. Tento pokrm sa hodí na slávnostný obed aj na víkend, keď si chcete dopriať niečo špeciálne.

Mohlo by vás zaujímať aj:
– Zvonka chrumkavé, zvnútra šťavnaté. Pred vyprážaním ponorte mäso do tohto
– Nikdy ste nemali lepšie kuracie stehná. Všetci doma sa do nich zbláznia

Redakcia Slová Ženy