Pripravte si hovädzie líčka na obed a budete sa cítiť ako v reštaurácii. Recept na najjemnejšiu časť mäsa
5.8. 2025 Redakcia Slová Ženy (Foto: shutterstock/Mironov Vladimir).
Ak si myslíte, že luxusné jedlá patria iba do drahej reštaurácie, tento recept na hovädzie líčka vás presvedčí o opaku. Ide o jednu z najjemnejších častí hovädzieho mäsa – správne pripravená sa vám bude doslova rozplývať na jazyku.

Foto: shutterstock/Mironov Vladimir
Slováci sa boja hovädzích líčok, no zbytočne
Na Slovensku sa na stoloch najčastejšie objavuje kuracie a bravčové mäso. Hovädzie ostáva v úzadí a keď už po ňom siahame, skončí väčšinou v polievke alebo v guláši. Francúzi či Nemci pritom hovädzie líčka považujú za delikatesu. A niet sa čomu čudovať – toto mäso je plné kolagénu a pri pomalom dusení získa jemnú, krémovú štruktúru.
Prečo sú hovädzie líčka najjemnejšia časť mäsa
- Najjemnejšia časť hovädzieho mäsa – pri správnej príprave sa rozpadávajú.
- Kolagén – výživné a prospešné pre kĺby aj pokožku.
- Luxusná chuť za pár eur – nepotrebujete špeciálne vybavenie ani drahé suroviny.
Ako pripraviť hovädzie líčka ako z reštaurácie
Hovädzie líčka si vyžadujú dve veci:
- Krátke prudké opečenie na masle a oleji.
- Pomalé dusenie v červenom víne a vývare – najmenej hodinu a pol.
Vďaka vínu sa vlákna mäsa uvoľnia a výsledok je jemný a šťavnatý.
Recept: Hovädzie líčka na červenom víne
Suroviny:
- 1 kg hovädzích líčok
- 3 mrkvy
- 2 petržleny
- polovica zeleru
- 3 biele cibule
- 1 liter hovädzieho vývaru
- maslo a kvalitný olivový olej
- soľ, čierne korenie
- nové korenie, bobkový list
- rozmarín, tymian
- sušený cesnak
- 1,5 pohára suchého červeného vína
- 1 PL paradajkového pretlaku
Hovädzie líčka recept krok za krokom
- Líčka očistite od blán. V hrubostennom hrnci rozohrejte maslo s olejom a mäso z každej strany prudko opečte (asi minútu na strane). Vyberte na tanier.
- Na výpeku orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu, potom pridajte zvyšnú zeleninu. Restujte, kým nezíska zlatistú farbu.
- Vložte späť líčka, podlejte červeným vínom, osoľte, okoreňte a nechajte chvíľu redukovať, kým sa odparí alkohol.
- Zalejte horúcim vývarom, pridajte pretlak a korenie. Hrniec zakryte a dusíte na veľmi miernom ohni cca 1,5 hodiny.
- Mäkké líčka vyberte, bobkový list a nové korenie odstráňte a omáčku rozmixujte dohladka.
- Podávajte s jemným zemiakovým pyré alebo domácimi haluškami.
Podávajte ako šéf
Podobne pripravené líčka chutia ako z luxusnej reštaurácie. Tento pokrm sa hodí na slávnostný obed aj na víkend, keď si chcete dopriať niečo špeciálne.
Mohlo by vás zaujímať aj:
– Zvonka chrumkavé, zvnútra šťavnaté. Pred vyprážaním ponorte mäso do tohto
– Nikdy ste nemali lepšie kuracie stehná. Všetci doma sa do nich zbláznia
Redakcia Slová Ženy
