Cestoviny sa lepia a strácajú chuť? Skúsení šéfkuchári prezrádzajú trik na dokonalé varenie

Varenie cestovín vo vriacej vode na sporáku
Foto: shutterstock/Pixel-Shot

30.7. 2025 Redakcia Slová Ženy (Foto: shutterstock/Pixel-Shot).

Aj keď sa zdá, že uvariť cestoviny je to najjednoduchšie na svete, práve tu robí väčšina ľudí chyby. Ak sa vám zlepia do jednej hmoty, stratia chuť a omáčka na nich nedrží, problém nie je v cestovinách, ale v spôsobe varenia. Zabudnite na olej vo vode – trik šéfkuchárov je úplne inde.

Varenie cestovín vo vriacej vode na sporáku
Správna technika varenia cestovín rozhoduje o tom, či budú voňavé a chutné, alebo sa zlepia do jednej hmoty.
Foto: shutterstock/Pixel-Shot

Cestoviny sú jednoduché, no skrývajú veľa pascí

Na prvý pohľad sa zdá, že príprava cestovín je hračka. Voda, soľ, pár minút a hotovo. Skúsení šéfkuchári tvrdia, že práve pri tých najjednoduchších jedlách sa robia tie najväčšie chyby. Priveľa ľudí výsledok pokazí už na začiatku – zlou technikou varenia. Stačí pritom poznať niekoľko základných pravidiel a z obyčajného jedla sa stane lahôdka.

Málo vody? Istá cesta ku katastrofe

Najväčší nepriateľ dobrých cestovín je nedostatok vody. Keď sa cestoviny nemajú kde voľne hýbať, začnú sa lepiť a varia sa nerovnomerne. Zlaté pravidlo znie: na 100 g cestovín jeden liter vody. A nezabudnite na soľ – približne pol čajovej lyžičky na liter, no až vo chvíli, keď voda vrie.

Olej vo vode? Zabudnite na tento mýtus

Možno vám mama alebo babka radila pridať do vody kvapku oleja, aby sa cestoviny nezlepili. Je to mýtus. Olej pláva na povrchu a cestoviny nijako neochráni. Navyše, po scedení zostane na povrchu mastná vrstva, na ktorej sa neudrží žiaden omáčkový zázrak. Riešením je obyčajná drevená lyžica – po vložení cestovín ich dobre premiešajte a zopakujte miešanie aj po minúte.

Príliš silný oheň? Zničí chuť aj textúru

Silný plameň urýchli varenie, no zničiť dokáže aj tie najlepšie cestoviny. Silne vriaca voda spôsobuje nerovnomerné varenie a mäkkú, rozvarenú štruktúru. Správny postup? Keď voda zovrie, plameň stíšte tak, aby jemne bublala.

Miešať, neprekrývať a neoplachovať

Tri zlaté pravidlá:

  • miešajte na začiatku aj počas varenia,
  • hrniec nikdy neprikrývajte,
  • a po scedení cestoviny neoplachujte (iba vtedy, keď pripravujete šalát).

Prečo? Pretože oplachovaním zmyjete škrob, vďaka ktorému sa omáčka krásne prichytí na cestoviny.

Šesť jednoduchých krokov k dokonalým cestovinám

Ak chcete, aby sa vám cestoviny podarili vždy al dente, pružné a plné chuti, zapamätajte si tieto zásady:

  • 100 g cestovín = 1 liter vody
  • soľ až do vriacej vody
  • žiadny olej, namiesto toho miešanie
  • po zovretí plameň stíšiť
  • miešať počas prvých minút
  • nikdy neoplachovať, ak pripravujete teplé jedlo

Buon appetito!

Hotové špagety s omáčkou, posypané syrom a ozdobené bazalkou
Dokonale uvarené cestoviny s omáčkou a čerstvou bazalkou – presne takto vyzerá úspech na tanieri.
Foto: shutterstock/Esin Deniz

Aj obyčajné cestoviny môžu chutiť výnimočne – základom je správne ich uvariť. Ak zvládnete tento prvý krok, omáčka už len podčiarkne ich chuť a z obyčajného jedla sa stane zážitok hodný špičkového šéfkuchára.

Mohlo by vás zaujímať aj:

– Vždy pridávajte k paradajkám. Budú oveľa zdravšie
– Hovorí sa, že je to zlato na tanieri. Má veľa vitamínov, zlepšuje metabolizmus a spomaľuje starnutie

Redakcia Slová Ženy