Zelené paradajky? Nečakajte večne. Triky, aby dozreli rýchlejšie ešte toto leto
29.7. 2025 Redakcia Slová Ženy (Foto: shutterstock/360vista).
Paradajky patria k najobľúbenejším plodinám v slovenských záhradách, no neraz sa stane, že aj uprostred leta ostávajú tvrdé a zelené. Čo s tým? Príčin môže byť viacero – od počasia až po chyby v starostlivosti. Našťastie existujú osvedčené spôsoby, ako im pomôcť dozrieť rýchlejšie.

Foto: shutterstock/360vista
Prečo plody ostávajú zelené a nechcú dozrieť?
Paradajky sú citlivé rastliny a na dozrievanie potrebujú optimálne podmienky:
- Teplota 20–25 °C je ideálna. V tomto rozsahu enzýmy bez problémov premieňajú chlorofyl na červený lykopén a oranžový betakarotén.
- Teploty nad 30 °C proces spomaľujú, pri viac ako 32 °C sa môže úplne zastaviť.
- Chladné noci pod 12 °C brzdia transport cukrov do plodov.
- Nadbytok dusíka spôsobuje, že rastlina vytvára viac listov než plodov.
- Príliš veľa plodov (najmä pri bujne rastúcich odrodách) znamená, že rastlina nestíha zásobovať všetky rovnako.
- Nerovnomerná vlhkosť – striedanie sucha a prelievania – narúša zásobovanie plodov živinami.
Jednoduché spôsoby, ako dozrievanie urýchliť
Skúsení záhradkári radia, že pár drobných úprav v starostlivosti dokáže urýchliť dozrievanie plodov aj v našich záhradách. Pozrite sa, ktoré triky sa im osvedčili.
1. Strategický rez
V polovici sezóny rastliny často rastú „do listov“ a zakladajú nové výhonky. Odstráňte bočné výhonky (tzv. pazušné výhonky) a spodnú tretinu listov, ktoré už nemajú význam. Rastlina tak presunie energiu do plodov. Pozor však – listy ponechajte aspoň na 2/3 rastliny, aby plody nepopálilo slnko.
2. Správne hnojenie
- Na začiatku rastu paradajky potrebujú dusík pre silný rozvoj listov a stoniek.
- Po objavení kvetov prejdite na hnojivo s nízkym obsahom dusíka a vyšším obsahom draslíka a fosforu. Tieto živiny podporujú kvitnutie, tvorbu plodov a ich dozrievanie.
3. Obmedzte zálievku
Mierny stres rastline naznačí, že nastáva čas dozrieť. Stačí predĺžiť interval polievania o jeden až dva dni. Dávajte si však pozor – cieľom je iba jemne obmedziť vodu, nie rastlinu úplne vysušiť.
Ak však rastlina už trpí horúčavami alebo vidíte, že vädne, tento trik vynechajte. V extrémnom teple by ďalší stres mohol spôsobiť opadávanie kvetov či dokonca plodov.
4. Využite hliníkovú fóliu (len dočasne)
V prvej fáze dozrievania, keď sú plody ešte zelené, môžete okolo základne rastlín rozložiť hliníkovú fóliu alebo reflexnú mulčovaciu fóliu. Táto fólia odráža svetlo späť pod korunu rastliny, čím:
- podporuje tvorbu etylénu – hormónu zodpovedného za dozrievanie,
- mierne zvyšuje teplotu okolo rastliny,
- a zároveň odrádza škodcov, napríklad vošky a molice.
Keď však plody začnú červenať alebo keď sa počasie oteplí, fóliu odstráňte. V horúcom lete by mohla spôsobiť prehrievanie rastlín a spálenie plodov.
5. Podporte etylén

Foto: shutterstock/Martina Unbehauen
- Jablká alebo banány pri rastline uvoľňujú etylén, ktorý urýchľuje dozrievanie paradajok.
- V prípade rastlín v skleníku sa plyn prirodzene zhromažďuje, vonku je dobré priložiť niekoľko jabĺk priamo k základni rastliny.
- Môžete tiež jemne obaliť strapce plodov perforovaným igelitovým sáčkom na 1–2 dni, ale len pri miernom počasí.
6. Pozor na extrémne horúčavy
Ak teplota dlhodobo presahuje 32 °C cez deň a 20 °C v noci:
- odstráňte reflexnú fóliu,
- prekryte rastliny tieniacou sieťovinou,
- zalievajte výdatne skoro ráno,
- nehnojte ani neprerezávajte, aby ste ich ešte viac nezaťažili.
V horúčavách sa totiž tvorba etylénu zastaví a rastliny čakajú na ochladenie.
Slová na záver

Foto: shutterstock/Gina Stef
Dozrievanie paradajok si vyžaduje trochu trpezlivosti, no s týmito jednoduchými trikmi to pôjde rýchlejšie. Sledujte počasie, doprajte im správnu starostlivosť a odmenou vám bude sladká úroda.
Mohlo by vás zaujímať aj:
– Plody silné a veľké ako kone? Sused hnojí paradajky niečím, čo sa dáva koňom a zbiera ich po košíkoch
– Zmiešajte tieto kuchynské ingrediencie a zalejte uhorky vodou. Úrodu budete nosiť po košíkoch!
Redakcia Slová Ženy
