Zvonka chrumkavé, zvnútra šťavnaté. Pred vyprážaním ponorte mäso do tohto
26.7. 2025 Redakcia Slová Ženy (Foto: shutterstock/Brent Hofacker).
Bravčové rezne patria medzi najobľúbenejšie klasiky, no ich príprava sa často končí tvrdým mäsom a spálenou strúhankou. Existuje pritom jednoduchý trik, ktorý všetko zmení – a zvládne ho každý.

Foto: shutterstock/Brent Hofacker
Tajomstvo šťavnatých rezňov? Jogurtová kúpeľ
Hoci rezne patria k tradičným jedlám, správne ich pripraviť nie je vždy jednoduché. Kameňom úrazu býva suché a tvrdé mäso. Riešenie pritom spočíva v obyčajnom jogurte.
Prírodný jogurt obsahuje jemné kyseliny, ktoré prirodzene zmäkčujú vlákna mäsa. Na rozdiel od mlieka alebo cibule preniká hlbšie a dodáva jemnú kyslastú chuť, ktorá sa skvelo hodí k klasickej strúhankovej kôrke. Stačí plátky mäsa naložiť do jogurtu aspoň na 2–3 hodiny (ideálne cez noc v chladničke).

Foto: shutterstock/Lapina Maria
Správna hrúbka rozhoduje
Predtým, ako mäso ponoríte do jogurtovej marinády, venujte chvíľu klepaniu plátkov. Mali by mať rovnakú hrúbku – približne pol centimetra.
Príliš hrubé rezne sa nedopečú a pri dlhšom smažení vyschnú. Príliš tenké strácajú šťavu a rozpadnú sa. Vyklepávajte preto pevne, ale jemne, aby mäso zostalo vcelku a vláčne.
Ako rezeň vypražiť k dokonalosti

Foto: shutterstock/Alexey_Arz
- Vyberte mäso z jogurtu a jemne osušte papierovým obrúskom, aby sa pri obaľovaní strúhanka dobre prichytila a nevznikali hrudky.
- Obaľujte klasicky – múka, rozšľahané vajíčko a strúhanka. Použite čerstvé vajcia a domácu alebo kvalitnú strúhanku.
- Smažte na strednom ohni. Príliš vysoká teplota spáli obal skôr, než sa mäso stihne spraviť.
- Vyberte správny tuk – najlepšie prepustené maslo alebo zmes masla a oleja. Dodá rezňom jemnú arómu a zlatistú farbu.
Takto pripravené rezne budú zvonka chrumkavé a zvnútra mäkké a šťavnaté – presne také, aké si pamätáme z detstva.
Mohlo by vás zaujímať aj:
– Nikdy ste nemali lepšie kuracie stehná. Všetci doma sa do nich zbláznia
– Pridajte lyžičku do mrkvového šalátu. K jablku sa už nevrátite
Redakcia Slová Ženy
