Kuracie stehná recept: šťavnaté a chrumkavé s medovo-sojovou glazúrou

A bowl of delicious honey garlic chicken drumsticks with rice.
Foto: shutterstock/Foodio

25.7. 2025 Redakcia Slová Ženy (Foto: shutterstock/Foodio).

Zabudnite na suché mäso a obyčajné rezne. Tieto pečené kuracie stehná s medovo-sojovou glazúrou si zamiluje celá rodina – sú šťavnaté, voňavé a s dokonale chrumkavou kôrkou.

A bowl of delicious honey garlic chicken drumsticks with rice.
Kuracie stehná s lesklou glazúrou pripravené na tradičný ázijský spôsob – mäkké a pritom krásne karamelizované
Foto: shutterstock/Foodio

Kuracie stehná pripravené podľa tohto jednoduchého receptu patria medzi tie jedlá, ku ktorým sa budete stále vracať. Nielenže sú mimoriadne chutné a jednoduché na prípravu, ale zároveň perfektne fungujú s rôznymi prílohami – od zemiakov až po jazmínovú ryžu. Ak hľadáte recept, ktorý sa vždy vydarí, práve ste ho našli.

Marináda na kuracie stehná a teplotný trik pre šťavnaté mäso

Ak majú byť stehná jemné, šťavnaté a zároveň krásne chrumkavé na povrchu, nestačí ich len dať do rúry. Dôležitý je výber surovín do marinády – kombinácia medu, sójovej omáčky a octu vytvára dokonalú glazúru, ktorá sa pri pečení krásne skaramelizuje.

Zároveň je dôležité stehná pred pečením jemne narezať pri kostiach – vďaka tomu sa chute lepšie vstrebu a mäso sa bude ľahšie oddelovať. A ten trik, ktorý pozná len málokto? Na posledných 5 minút zvýšte teplotu v rúre na 210 °C.

Recept na chrumkavé pečené kuracie stehná v medovej marináde

Suroviny:

  • 10 ks kuracích dolných stehien
  • 1,5 PL medu
  • 2 PL sójovej omáčky
  • 1 PL ryžového alebo jablčného octu
  • 2 PL oleja
  • 1 ČL sladkej papriky
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ, čierne korenie podľa chuti

Postup:

  1. Pripravte marinádu: V menšej miske zmiešaj med, sójovú omáčku, ocot, olej, papriku, pretlačený cesnak, soľ a korenie.
  2. Narežte stehná: Každé stehno jemne narežte pri kostiach, aby sa chute lepšie vstrebali.
  3. Marinovanie: Stehná dôkladne obalte v marináde a nechajte ich odležať aspoň 30 minút.
  4. Pečenie: Preneste ich do zapekacej misy a pečte pri 190 °C (režim horný a dolný ohrev) približne 45 minút. Každých 15 minút ich otočte.
  5. Trik na chrumkavosť: Posledných 5 minút zvýšte teplotu na 210 °C – výsledkom bude dokonale skaramelizovaná glazúra.

Tieto stehná chutia skvelo s klasickými zemiakmi alebo jazmínovou ryžou. Recept je jednoduchý, rýchly a vždy úspešný. Vďaka chrumkavej glazúre a šťavnatej štruktúre mäsa sa z neho stane jedlo, ktoré si doma naozaj zamilujete. Skús ho raz – a zapíšeš si ho medzi obľúbené rodinné jedlá.

Kuracie stehná na panvici: rýchla verzia bez rúry

Ak pripravuješ len dve stehná a nechceš kvôli tomu rozpalovať rúru, môžeš si pomôcť jednoduchou panvicovou verziou. Recept ukázal na TikToku autor @funnyandgo888 – a aj keď ide o rýchlovku, výsledok je prekvapivo chutný a efektný.

Postup:

  • Priprav si 2 kuracie stehná a pomocou nožníc ich jemne narež, aby sa lepšie prepiekli.
  • Posyp ich štipkou soli a rovnomerne rozotri.
  • Rozohrej olej na panvici a vlož stehná kožou nadol. Opekaj dozlata a potom ich otoč.

Medová marináda:

  • 10 g sójovej omáčky
  • 5 g oleja
  • 10 g ryžového vína (alebo bieleho vína na varenie)
  • trocha medu
  • pol misy vody

Zalej mäso omáčkou, priveď do varu, potom prikry a var 5 minút na strednom ohni. Keď omáčka zhustne, dobre ňou obaľ mäso. Posyp sezamom – hotovo!

Tip: Táto verzia je ideálna pre rýchly obed alebo večeru bez pečenia – a skvelo sa hodí aj na servírovanie s ryžou alebo zeleninovým šalátom.

Mohlo by vás zaujímať aj:

– Zvonka chrumkavé, zvnútra šťavnaté. Pred vyprážaním ponorte mäso do tohto
– Pridajte lyžičku do mrkvového šalátu. K jablku sa už nevrátite

Redakcia Slová Ženy