Táto ryba je jemná, lacná a plná bielkovín. Slováci ju zbytočne ignorujú
Hoci je dostupný vo viacerých bežných obchodoch, len málokto vie, aký hodnotný produkt má pred sebou. Táto ryba prekvapí nielen jemnou chuťou, ale aj výživovým zložením. Je lacnejšia než treska, takmer bez kostí a nemá výraznú rybiu arómu, ktorá mnohých odrádza. Prečo sa teda stále objavuje na slovenských tanieroch len zriedka?

Foto: shutterstock/hadasit
Aj keď Slováci siahajú po rybách čoraz častejšie, výber sa väčšinou obmedzuje na niekoľko známych druhov – a často len počas sviatkov. Vianoce, Silvester či rodinné oslavy sú obdobím, keď ryby dominujú menu. No práve vtedy sa oplatí dať šancu menej známemu, no mimoriadne kvalitnému druhu, ktorý si zaslúži omnoho viac pozornosti.
Je hoki (miruna) zdravý? Bez problémov ho kúpite aj u nás
Hoki, známy aj ako novozélandský hoki alebo miruna (hoki), je morská ryba, ktorá sa loví najmä v oblastiach Nového Zélandu, Chile a Argentíny. Ide o chudú, nízkokalorickú rybu s veľmi jemným, neutrálnym mäsom. Práve vďaka tomu je ľahko stráviteľná a univerzálna v kuchyni.
Veľkou výhodou je aj jej spracovanie. Mäso sa pri tepelnej úprave nerozpadáva, je pevné a takmer úplne bez kostí, čo ocenia najmä rodiny s deťmi. Hoki sa predáva najčastejšie vo forme filetov, vďaka čomu je príprava rýchla a jednoduchá.
Ktorá ryba je najzdravšia? Hoki boduje zložením aj chuťou

Foto: shutterstock/LR_Perspective
Hoki je často označovaný za jednu z najzdravších rýb, a to oprávnene. Obsahuje približne 15 g kvalitných bielkovín na 100 g mäsa, pričom má len okolo 75 kcal. Je tak ideálnou voľbou pre tých, ktorí dbajú na líniu alebo hľadajú ľahké, no výživné jedlo.
V porovnaní s inými druhmi rýb má výhodu aj v tom, že neobsahuje nebezpečné množstvo ortuti, ktorá sa môže hromadiť v mäse väčších dravých rýb. Okrem bielkovín je bohatý na vitamíny A, D a skupiny B, ako aj na selén, železo a draslík. Nechýbajú ani cenné omega-3 mastné kyseliny DHA a EPA, ktoré podporujú srdce a mozog.
Chuťou je hoki mimoriadne jemný, bez silného rybieho zápachu. Práve preto sa odporúča deťom, tehotným ženám aj ľuďom, ktorí ryby bežne nevyhľadávajú. V kuchyni je všestranný – hodí sa na smaženie, pečenie so zeleninou, dusenie aj prípravu na pare.
Mohlo by vás zaujímať aj: Najzdravšie ryby z konzervy? Odborníčky jasne hovoria: tieto dve vedú
Cenná rada
Ak chcete zachovať jemnosť mäsa, neprepečte ho. Filet z hoki stačí krátko tepelne upraviť – pri príliš dlhej príprave by mohol stratiť šťavnatosť.
Slová na záver
Niekedy tie najlepšie potraviny prehliadame len preto, že nie sú „tradičné“. Hoki je dôkazom, že zdravá, chutná a dostupná ryba môže mať v kuchyni svoje pevné miesto. Viac podobných tipov nájdete denne na Kuchyňa Slová Ženy.
Redakcia Slová Ženy
