Jedna lyžica, ktorá zmení chuť polievky. Bez chémie a za pár minút

Dochucovanie kuracieho vývaru – do hrnca s polievkou sa sype korenie alebo domáca zmes.
Foto: shutterstock/tastyfood

V mnohých domácnostiach sa pri varení polievok stále siaha po hotových koreninových zmesiach. Najmä po vegete – jednej lyžici, ktorá dokáže zmeniť chuť celého hrnca. Na prvý pohľad ide o rýchly trik, no v skutočnosti môže polievke vziať jej prirodzenú vôňu aj tradičnú chuť. Oplatí sa preto pozrieť na to, čo si vlastne dávame na tanier, a prečo sa oplatí vrátiť k jednoduchým domácim postupom.

Dochucovanie kuracieho vývaru – do hrnca s polievkou sa sype korenie alebo domáca zmes.
Stačí jedna lyžica správnej domácej zmesi a vývar získa výraznú, prirodzenú chuť. Presne o tomto je dnešný článok.
Foto: shutterstock/tastyfood

Jedna lyžica, ktorá zmení chuť polievky. A nie vždy k lepšiemu

V mnohých kuchyniach sa vegeta používa zo zvyku. Lyžica zmesi do vývaru, ďalšia do držkovej, tretia do gulášu… Výsledok je síce výrazný, ale často umelý. Zmes totiž obsahuje najmä soľ, minimum skutočnej zeleniny a veľa aróm, farbív a zvýrazňovačov chuti. Tie dokážu prekryť prirodzenú chuť tradičného vývaru a uberajú mu na kvalite.

Dietologička Hana Střítecká pre iDNES.cz upozorňuje, že príliš slané zmesi môžu časom „otupiť“ chuťové poháriky a vytvoriť závislosť od intenzívnej chuti. Presolené jedlá môžu navyše zaťažovať obličky, zvyšovať krvný tlak a spôsobovať zadržiavanie vody v tele.

Vegeta – pomocník alebo nepriateľ tradičnej kuchyne?

Vegeta je rýchla, výrazná a okamžite premení chuť jedla. Má to však háčik. Jej zloženie je postavené najmä na soli, ktorá dáva telu falošný pocit chuti „navyše“. Skutočná zelenina sa v nej nachádza len v stopovom množstve a často je doplnená chemickými prísadami.

Ľudia citliví na aditíva môžu pociťovať tlak v hlaveúnavupodráždenosť alebo iné reakcie po konzumácii polievok dochutených zmesami. A hlavné: zmes prekrýva prirodzený charakter vývaru, ktorý by mal byť jemný, voňavý a plný zeleniny.

Jedna lyžica, ktorá chuť zlepší – a je úplne z domu

Domáca zeleninová pasta v pohári a v malých dávkach pripravených na zamrazenie, obklopená čerstvou zeleninou.
Takto vyzerá prírodná alternatíva k vegete – domáca zeleninová pasta, ktorú stačí pridať len po lyžičke a polievka okamžite získa plnú chuť.
Foto: shutterstock/Monika_1

Stačí však jedna jediná prísada, ktorá chuť polievky zmení okamžite, a pritom bez chémie.

Tou prísadou je domáca zeleninová pasta alebo domáci sušený vývar.

Obe možnosti sa vyrábajú jednoduchým spôsobom a obsahujú presne to, čo do polievky patrí: zeleninu, bylinky a štipku soli.

• Domáca zeleninová pasta vzniká rozmixovaním mrkvy, petržlenu, zeleru, póru, cesnaku a soli.
• Domáci sušený vývar sa pripravuje pomalým sušením nastrúhanej zeleniny v rúre alebo sušičke.

Stačí jedna lyžica tejto domácej zmesi a polievka zrazu chutí, ako keby sa varila celé hodiny.

Ako to robili kedysi – a prečo to fungovalo

Tradičné polievky vznikali z toho, čo bolo v pivnici alebo záhrade. Koreniny neboli o arómach, ale o póre, petržlene, bobkovom liste, cesnaku a bylinkách. Chuť sa tvorila pomaly, prirodzene.

Keď sa k tomu vrátime dnes, zistíme, že vývar nepotrebuje nič navyše – iba čas, koreňovú zeleninu a správne zvolenú soľ.

A ak chcete polievku posunúť ešte o úroveň vyššie, siahnite po ligurčeku – bylinke, ktorá kedysi nahrádzala maggi a dodávala vývaru výraznú, nezameniteľnú vôňu. Viac o tom, prečo je ligurček v polievke absolútna bomba, sme písali aj v článku „Tá najlepšia kuracia polievka? Kedysi sa robila úplne inak – a práve preto bola taká chutná.“

Ako si urobiť „jednu lyžicu“, ktorá zachráni každú polievku

Sušená domáca zeleninová zmes na dochucovanie jedál.
Lyžica sušenej zeleniny premení vývar na voňavú domácu polievku.
Foto: shutterstock/Daniela Baumann

• Lyžica domácej zeleninovej pasty
Zeleninu stačí nastrúhať, zmiešať so soľou (tá ju zakonzervuje) a uložiť do chladničky. Vydrží týždne.

• Lyžica domáceho sušeného základu
Kúsok pažítky, mrkva, petržlen, pórová vňať, bobkový list, čierne korenie – vysušené a rozmixované.

• Lyžica petržlenovej vňate alebo pažítky
Bylinky sú najsilnejším prírodným dochucovadlom – a úplne bez chémie.

• Lyžica výpeku zeleniny
Kto si pripravuje zeleninu na masle, vie, ako krásne zvýrazní chuť.

A hlavne: soľ pridávať až na konci, pretože polievka sa počas varu prirodzene zahusťuje a jej chuť sa koncentruje.

Mohlo by vás zaujímať aj: Do vývaru pridávam nezvyčajnú prísadu. Ešte lepšie vás zahreje a chutí výborne

Záver

Miska domácej kuracej polievky s rezancami, mrkvou a kúskami mäsa na rustikálnom drevenom stole.
Domáca kuracia polievka má plnú chuť aj bez hotových zmesí. Stačí správna lyžica prírodnej prísady a vznikne vývar, aký si pamätáme z detstva.
Foto: shutterstock/Jacek Chabraszewski

Jedna lyžica môže zmeniť chuť celej polievky – otázkou je, ktorú lyžicu si vyberieme. Domáce zmesi bez chémie urobia jedlu lepšiu službu, zvýraznia prírodné chute a nezaťažia zdravie.

Ak hľadáte ďalšie jednoduché triky, ktoré vrátia kuchyni prirodzenú chuť a vôňu, viac praktických tipov nájdete na Kuchyňa Slová Ženy.

Redakcia Slová Ženy