Toto pridajte do mlieka a palacinky budú nelegálne dobré

Veľká kôpka tenkých palaciniek poskladaných do trojuholníkov, podávaná s medom a smotanou.
Foto: shutterstock/NataliaPopova

Palacinky sú jednoduché, rýchle a milujú ich deti aj dospelí. No práve pri najjednoduchších receptoch robíme najviac chýb – cesto je príliš hutné, trhá sa, nechutí tak jemne, ako by mohlo. Existuje však trik, ktorý ich zmení na neodolateľné skvosty. Stačí vymeniť polovicu mlieka za jednu nenápadnú prísadu – a rozdiel vás doslova ohúri.

Veľká kôpka tenkých palaciniek poskladaných do trojuholníkov, podávaná s medom a smotanou.
Takto vyzerajú palacinky, keď do cesta pridáte smotanu namiesto časti mlieka – jemné, pružné a neodolateľné už na prvý pohľad.
Foto: shutterstock/NataliaPopova

Tajomstvo, ktoré mení všetko

Palacinky pozná každý. Múka, mlieko, vajcia, voda – hotovo. Lenže práve tie najznámejšie recepty sú najľahšie pokaziteľné. Ak miešate „od oka“, raz sú príliš husté, inokedy sa trhajú alebo sú bez chuti. No existuje spôsob, ako ich vždy pripraviť tak, aby boli jemné, pružné a nádherne voňavé.

Trik je jednoduchý: odlejte polovicu mlieka a nahraďte ju smotanou. Krémová 33 % smotana zmení štruktúru cesta, dodá mu vláčnosť, krásnu farbu a výnimočnú chuť. Takéto palacinky sú “z iného sveta”.

Mohlo by vás zaujímať aj: Babička mi prezradila jednoduché pravidlo. Odvtedy je môj koláč vždy nadýchaný

Palacinky, ktoré chutia ako sen

Recept, ktorý vás dostane hneď pri prvom súste.

Suroviny:

  • 1 pohár hladkej múky
  • ½ pohára mlieka
  • ½ pohára smotany 33 %
  • ¾ pohára minerálky (bublinky urobia cesto nadýchanejším)
  • 1 plochá lyžica zemiakovej múky
  • 2 veľké vajcia
  • 3 lyžice roztopeného masla
  • štipka soli
  • štipka cukru (voliteľné)

Postup prípravy

1. Pripravte si suroviny vopred.
Nechajte všetko ohriať na izbovú teplotu. Múku a zemiakovú múku preosejte – vdýchnete cestu viac vzduchu a zemiaková múka zabezpečí pružnosť bez trhania.

2. Spojte tekutiny a vajcia.
Pridajte mlieko, smotanu, minerálku, vajcia, soľ a prípadne cukor. Mixérom vymiešajte na hladké, úplne jemné cesto.

3. Na záver pridajte maslo.
Roztopené maslo zaistí krásnu farbu aj chuť. Cesto nechajte aspoň 10–15 minút odstáť – práve tu sa deje kúzlo: lepok aj škrob spoja hmotu a dajú palacinkám dokonalú pružnosť.

4. Opekajte dozlata.
Na rozpálenú panvicu dajte trošku tuku, nalejte cesto a pečte z oboch strán. Podávajte s obľúbenou náplňou – výborné sú s tvarohom, cukrom a škoricou.

Lahodné palacinky s čokoládovou polevou podávané na drevenom stole
Palacinky sú najlepšie ešte teplé – skúste ich s tvarohom a čokoládovou polevou, chuť je doslova neodolateľná.
Foto: shutterstock/New Africa

Prečo funguje kombinácia mlieka a smotany?

Smotana obsahuje viac tuku, ktorý pri pečení vytvára jemnosť, vláčnosť a maslovú chuť. Palacinky sa netrhajú, ľahšie sa obracajú a vyzerajú ako z francúzskej crêperie. Minerálka ich nadľahčí a zemiaková múka urobí štruktúru jemne elastickou.

Cenná rada: Ak chcete palacinky super tenké, pridajte ešte 2–3 lyžice minerálky navyše. Ak ich milujete mäkšie a nadýchanejšie, pridajte lyžicu múky navyše.

Záver

Jeden malý zlepšovák – polovica mlieka nahradená smotanou – úplne zmení vaše palacinky. Odteraz budú jemné, pružné a lahodné tak, že na stole nezostane ani jedna. Skúste to už dnes a uvidíte rozdiel na prvé ochutnanie.

Ak chceš objaviť ešte viac chutných receptov a rýchlych nápadov, ďalšie inšpirácie nájdeš na Kuchyňa Slová Ženy.

Redakcia Slová Ženy