Babičkin bravčový guláš. Recept, ktorý nikdy neomrzí
Niektoré jedlá majú v sebe domov, vôňu detstva a chuť, ktorú nič nenahradí. Medzi také patrí aj babičkin bravčový guláš – sýty, voňavý a vždy úspešný. Navyše ho môžete variť z rôznych druhov mäsa a prispôsobiť tomu, čo máte práve po ruke.

Foto: shutterstock/FoodAndPhoto
Guláš, ktorý sa vždy podarí
Klasický bravčový guláš je jedlo, ktoré prežilo celé generácie. Zahreje, zasýti a jeho vôňa dokáže zastaviť čas. Práve preto sa k nemu stále vraciame – najmä v chladnejších mesiacoch, keď potrebujeme teplé a jednoduché jedlá, ktoré potešia celú rodinu.
Základom je výber mäsa. Najčastejšie sa používa bravčové stehno alebo krkovička, no každá verzia má svoje špecifiká.
Ľahší a jemný: Guláš z bravčového stehna
Ak chceš menej tučnú, jemnú a ľahšiu verziu, siahni po bravčovom stehne. Je to chudé mäso, ktoré sa rýchlejšie dusí a v hrnci krásne zmäkne, ak mu dopraješ pomalé, pokojné varenie.
Do základu sa skvelo hodia:
- cibuľa
- mrkva
- sladká paprika
- štipka chilli
- obľúbené koreniny
Stačí troška vývaru a lyžica pretlaku – a vznikne hustá, voňavá omáčka ako od starej mamy.
Výrazné a šťavnaté: Guláš z krkovičky
Pre tých, ktorí majú radi výrazné chute, je tu bravčová krkovička. Obsahuje viac tuku, čo pri dusení znamená šťavnatejšie mäso a prirodzene hustú omáčku. Chuť je hlboká, výrazná, domáca – skrátka taká, že nemusíš nič viac vymýšľať.
K tejto verzii sa výborne hodí:
- majoránka
- bobkový list
- nové korenie
S knedľou, zemiakmi alebo pohánkou chutí ako tradičný nedeľný obed.

Foto: shutterstock/Ahanov Michael
Recept krok za krokom: Babičkin bravčový guláš
Nejde o žiadnu vedu. Stačí hrniec s hrubým dnom, čas a základné suroviny.
Potrebujete:
- 600 g bravčového stehna alebo krkovičky
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice oleja
- 1 lyžica hladkej múky (voliteľné)
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- 2 poháre vývaru alebo vody
- soľ, čierne korenie, sladká paprika
- bobkový list, nové korenie
Postup:
- Mäso nakrájajte na kocky a na oleji prudko opečte do zlatista.
- Pridajte cibuľu a cesnak a krátko orestujte.
- Vmiešajte pretlak a koreniny.
- Zalejte vývarom.
- Duste na miernom ohni 60–90 minút, až kým mäso úplne nezmäkne.
- Ak chcete hustejšiu omáčku, pridajte lyžicu múky rozmiešanej vo vode.
Obmena so šampiónmi
Ak máš chuť na zmenu, pridaj do guláša šampiňóny. Skvelo nasajú chuť omáčky a dodajú jemne hubovú vôňu. Pridávajú sa až v druhej polovici dusenia, aby ostali pevné a chutné.
Ako podávať bravčový guláš?
Toto jedlo je univerzálne. Skvelo chutí s:
- varenými zemiakmi alebo kašou
- pohánkou či jačmennými krúpami
- cestovinou
- knedľami
- čerstvým chlebom
Ako príloha výborne fungujú kyslé uhorky, dusená cvikla alebo kyslá kapusta.
Záver
Bravčový guláš je jedlo, ku ktorému sa vraciame celý život. Jednoduché, voňavé a vždy výborné. Či už zvolíš chudšie stehno, šťavnatejšiu krkovičku alebo hubovú obmenu, výsledkom bude teplý domáci obed, ktorý zasýti celú rodinu.
Redakcia Slová Ženy
