Recept na obyčajné palacinky som hodila do koša. Namiesto mlieka pridávam niečo iné: sú božské

Foto: shutterstock/NataliaPopova

Palacinky poznáme všetci – no väčšina z nás ich mieša „od oka“ a potom sa čudujeme, že sú raz dokonalé a inokedy hrubé, mastné či trhajúce sa. Existuje však drobná výmena suroviny, ktorá úplne mení výsledok. Odvtedy, čo som ju vyskúšala, klasický recept som doslova vyhodila.

Tenké, zlatisté a dokonale pružné. Palacinky z kefíru sa neroztrhnú ani pri rolovaní.
Foto: shutterstock/NataliaPopova

Palacinky v nás často prebúdzajú nostalgiu – vôňu víkendov, detstvo a teplo domova. Môžu byť sladké aj slané, jemné aj chrumkavé, no jeden detail dokáže posunúť ich chuť aj konzistenciu o úroveň vyššie. Zabudnite na mlieko. Najlepšie palacinky vznikajú s kefírom.

Kefír dodá cestu delikátnu kyslosť, ktorá spôsobí, že budú oveľa pružnejšie, jemnejšie a takmer neroztrhnuteľné. Ak ich plánujete rolovať, plniť, zapekať alebo robiť z nich krokety, sú na to ako stvorené. A ešte jedna zásadná vec: nechajte cesto krátko „oddýchnuť“. Vtedy sa lepok v múke krásne „napije“ a presne to dodá palacinkám tú pravú hebkosť.

Cesto, ktoré sa nechce rozliať po panvici? S kefírom sa to nestane

Kto skúšal palacinky s kefírom, vie, že je to iná liga. Cesto sa správa lepšie, pri pečení sa netrhá a chuť je plnšia. Aj úplná začiatočníčka dokáže spraviť palacinky, ktoré budú pôsobiť ako z kuchárskej školy.

Čo budete potrebovať

  • 1 šálka kefíru
  • 3/4 šálky minerálky
  • 1 šálka hladkej múky
  • 2 vajcia
  • štipka soli
  • 1 lyžička cukru (ak ich robíte nasladko)
  • 3 lyžice roztopeného masla

Postup: elastičnosť, jemnosť a nulové trhanie

1. Vyberte si suroviny včas.
Kefír aj vajcia by mali byť izbovej teploty. Maslo si roztopte a nechajte chvíľu vychladnúť.

2. Tekutiny a vajcia spojte.
Do misky vlejte kefír, minerálku a pridajte vajcia. Premiešajte metličkou alebo mixérom.

3. Prisypte múku a zvyšok.
Pridajte preosiatu múku, cukor, soľ a maslo. Miešajte, kým nezmiznú všetky hrčky.

4. Nechajte cesto 15–20 minút odpočívať.
Vďaka tomu vám vznikne pružné a ľahko rozlievateľné cesto.

5. Smažte na jemne potretej panvici.
Panvicu potrite papierovou utierkou s kvapkou oleja. Naberačkou nanášajte cesto a rozlejte do tenkej vrstvy. Opečte z oboch strán do zlatista.

Palacinky preložené do trojuholníkov, plnené lososom, podávané so smotanou a kôprom na bielom tanieri.
Tenké a pružné palacinky z kefírového cesta sú ideálne aj na slané plnky – tu s údeným lososom a smotanou.
Foto: shutterstock/New Africa

Prečo to funguje tak dobre?

Kefír svojou jemnou kyslosťou aktivuje lepok a dodá cestu pružnosť aj vláčnosť. Minerálka ho zároveň krásne „nadľahčí“. V preklade: už žiadne trhanie, žiadne tvrdé okraje, len tenké a božské palacinky.

Skúste ich so sladkou aj slanou plnkou

Tieto palacinky sú ideálne na:

  • domáce tvarohové rolky
  • palacinky s džemom
  • špenátovo-syrové plnky
  • kuracie či zeleninové plnené palacinky na zapekanie

Výsledok je vždy jemný, ohybný a jednoducho dokonalý.

Redakcia Slová Ženy