Recept na obyčajné palacinky som hodila do koša. Namiesto mlieka pridávam niečo iné: sú božské
Palacinky poznáme všetci – no väčšina z nás ich mieša „od oka“ a potom sa čudujeme, že sú raz dokonalé a inokedy hrubé, mastné či trhajúce sa. Existuje však drobná výmena suroviny, ktorá úplne mení výsledok. Odvtedy, čo som ju vyskúšala, klasický recept som doslova vyhodila.

Foto: shutterstock/NataliaPopova
Palacinky v nás často prebúdzajú nostalgiu – vôňu víkendov, detstvo a teplo domova. Môžu byť sladké aj slané, jemné aj chrumkavé, no jeden detail dokáže posunúť ich chuť aj konzistenciu o úroveň vyššie. Zabudnite na mlieko. Najlepšie palacinky vznikajú s kefírom.
Kefír dodá cestu delikátnu kyslosť, ktorá spôsobí, že budú oveľa pružnejšie, jemnejšie a takmer neroztrhnuteľné. Ak ich plánujete rolovať, plniť, zapekať alebo robiť z nich krokety, sú na to ako stvorené. A ešte jedna zásadná vec: nechajte cesto krátko „oddýchnuť“. Vtedy sa lepok v múke krásne „napije“ a presne to dodá palacinkám tú pravú hebkosť.
Cesto, ktoré sa nechce rozliať po panvici? S kefírom sa to nestane
Kto skúšal palacinky s kefírom, vie, že je to iná liga. Cesto sa správa lepšie, pri pečení sa netrhá a chuť je plnšia. Aj úplná začiatočníčka dokáže spraviť palacinky, ktoré budú pôsobiť ako z kuchárskej školy.
Čo budete potrebovať
- 1 šálka kefíru
- 3/4 šálky minerálky
- 1 šálka hladkej múky
- 2 vajcia
- štipka soli
- 1 lyžička cukru (ak ich robíte nasladko)
- 3 lyžice roztopeného masla
Postup: elastičnosť, jemnosť a nulové trhanie
1. Vyberte si suroviny včas.
Kefír aj vajcia by mali byť izbovej teploty. Maslo si roztopte a nechajte chvíľu vychladnúť.
2. Tekutiny a vajcia spojte.
Do misky vlejte kefír, minerálku a pridajte vajcia. Premiešajte metličkou alebo mixérom.
3. Prisypte múku a zvyšok.
Pridajte preosiatu múku, cukor, soľ a maslo. Miešajte, kým nezmiznú všetky hrčky.
4. Nechajte cesto 15–20 minút odpočívať.
Vďaka tomu vám vznikne pružné a ľahko rozlievateľné cesto.
5. Smažte na jemne potretej panvici.
Panvicu potrite papierovou utierkou s kvapkou oleja. Naberačkou nanášajte cesto a rozlejte do tenkej vrstvy. Opečte z oboch strán do zlatista.

Foto: shutterstock/New Africa
Prečo to funguje tak dobre?
Kefír svojou jemnou kyslosťou aktivuje lepok a dodá cestu pružnosť aj vláčnosť. Minerálka ho zároveň krásne „nadľahčí“. V preklade: už žiadne trhanie, žiadne tvrdé okraje, len tenké a božské palacinky.
Skúste ich so sladkou aj slanou plnkou
Tieto palacinky sú ideálne na:
- domáce tvarohové rolky
- palacinky s džemom
- špenátovo-syrové plnky
- kuracie či zeleninové plnené palacinky na zapekanie
Výsledok je vždy jemný, ohybný a jednoducho dokonalý.
Redakcia Slová Ženy
