Prezradíme, ako docieliť chrumkavú kožu a šťavnaté husacie mäso. Kľúč k úspechu spočíva v tomto detaile

Plátky pečenej husi so zlatistou chrumkavou kožou na servírovacom tanieri.
Foto: shutterstock/alohky

Mnohí sa pečenej husi boja. Zdá sa im mastná, tvrdá alebo príliš náročná na prípravu. Pravda je však iná – správne pripravená hus z domácej rúry dokáže byť jemná, voňavá a so zlatistou chrumkavou kožou. Stačí poznať niekoľko trikov, ktoré používajú skúsení kuchári.

Plátky pečenej husi so zlatistou chrumkavou kožou na servírovacom tanieri.
Zabudnite na suché mäso. Tento postup premení hus na sviatočný zážitok.
Foto: shutterstock/alohky

Hus ako kulinárna výzva, ktorú sa oplatí prijať

Nie každý má hus v obľube. Niektorým sa zdá príliš mastná, iní ju považujú za ťažké mäso. Väčšinou však problém nie je v samotnom mäse, ale v spôsobe prípravy.

Správne odležaná a pomaly pečená hus je jemná, šťavnatá a rozpadá sa pod vidličkou. A keď ju raz ochutnáte takto, zaručene sa stane hviezdou každého nedeľného alebo sviatočného stola.

Najlepšie je siahnuť po lokálnej husi z farmy alebo trhu. Pred pečením ju treba dôkladne očistiť od zvyškov peria, odstrániť prebytočný tuk, opláchnuť a osušiť papierovou utierkou. Ak máte k husi aj vnútornosti – pečeň, srdce či žalúdok – rozhodne ich nevyhadzujte. Pripravíte z nich výbornú husaciu paštétu alebo aromatický vývar, ktorý sa skvele hodí k pečienke.

Mohlo by vás zaujímať aj: Pečeň už nikdy nebude horká a tvrdá. Pred vyprážaním urobte jednu vec

Tajomstvo mäkkého mäsa: marináda a trpezlivosť

Surová hus pripravená na marinovanie, so soľou, bobkovým listom a korením na drevenom lopári.
Pred pečením husi sa oplatí venovať chvíľu príprave – správna marináda je kľúčom k šťavnatej chuti.
Foto: shutterstock/Irishasel

Kľúčom k dokonalej husi je marinovanie. Práve vďaka nemu mäso získa jemnosť a výraznú chuť.

Klasickou voľbou je soľný nálev – liter vody, hrsť soli, niekoľko bobkových listov a nové korenie. Mäso v ňom nechajte odpočívať aspoň 12 hodín.

Ak chcete výraznejšiu chuť, vyskúšajte marinádu z červeného vína s cesnakom, rozmarínom, tymianom, majoránom a niekoľkými bobuľkami borievky.

Po marinovaní mäso osušte a ešte raz premasírujte zmesou soli, čierneho korenia, majoránku a lisovaného cesnaku.

Pred pečením hus nechajte pol hodiny pri izbovej teplote – mäso sa tak bude piecť rovnomerne a nebude tvrdé.

Ako piecť hus, aby bola šťavnatá

Celá pečená hus so zlatistou chrumkavou kožou na tmavom tanieri, ozdobená bylinkami.
Tajomstvo dokonale upečenej husi spočíva v pomalom pečení – výsledkom je chrumkavá koža a šťavnaté mäso.
Foto: shutterstock/Mironov Vladimir

Najlepšie výsledky dosiahnete v liatinovom pekáči alebo v hlbokej zapekacej mise s pokrievkou.

Na začiatku pečte pri 220 °C približne 1 hodinu, kým koža nezíska zlato-hnedý, chrumkavý povrch. Potom teplotu znížte na 180 °C a pokračujte podľa hmotnosti – približne 50 minút na kilogram mäsa.

Počas pečenia hus občas prelejte výpekom, ktorý sa zbiera na dne nádoby. Tým docielite, že zostane šťavnatá a voňavá.

Do vnútra môžete vložiť niekoľko jabĺk – ich kyslosť krásne vyváži tukovosť mäsa. Výborne sa hodí aj majorán alebo hrsť sušenej brusnice, ktorá dodá jemne sladkastú chuť.

Po dopečení nechajte hus aspoň 30 minút odpočívať v teplej rúre s pootvorenými dvierkami, aby sa šťava rovnomerne rozložila. Až potom ju rozdeľte na porcie.

K čomu podávať pečenú hus

Porcia pečenej husi s červenou kapustou a zemiakovými guľkami na tanieri.
Klasická kombinácia, ktorá nikdy nesklame – pečená hus s kapustou a zemiakovými guľkami patrí k najobľúbenejším jesenným jedlám.
Foto: shutterstock/Nagy Julia

Hus chutí skvelo v tradičnej kombinácii – s dusenou kapustou, zemiakovými lokšami alebo knedľou.

Skvele sa hodí aj k karamelizovaným jablkám, pečeným gaštanom či červenej kapuste s vínom.

Ak vám niečo zostane, studené mäso je výborné do šalátov alebo na chrumkavý domáci chlieb s brusnicovou omáčkou.

Mohlo by vás zaujímať aj: Pripravte kurča na fľaši. Mäso bude šťavnaté a krásne prepečené

Čo si z toho vziať

Pečená hus nie je strašiak. Ak jej dáte čas, lásku a kvalitnú marinádu, odvďačí sa vám mäkkým, šťavnatým mäsom a dokonalou vôňou jesennej kuchyne. Je to jedlo, ktoré spája rodinu okolo stola – presne tak, ako to bývalo kedysi.

Redakcia Slová Ženy