Tieto bravčové rezne chutia presne tak, ako ich robievala babička. Potrebujete len jednu vec, aby boli chrumkavé a šťavnaté
Ak sa vám niekedy stalo, že bravčové rezne vyšli tvrdé ako podrážka alebo bez chuti, možno len vynechávate jednoduchý krok, na ktorý nedala dopustiť žiadna babička. Tento starý trik dokáže s mäsom zázraky – vďaka nemu budú vaše rezne jemné, šťavnaté a chrumkavé presne ako z detstva.

Foto: shutterstock/Brent Hofacker
Tajomstvo babičkiných rezňov? Mliečna marináda
Každá skúsená gazdinka mala svoj overený spôsob, ako mäso zjemniť a dodať mu tú pravú chuť. Babičky vedeli, že ak bravčové mäso pred smažením ponoria na pár hodín do mlieka, rezne budú omnoho chutnejšie a krehkejšie.
Stačí mäso nechať v mlieku aspoň dve hodiny, no ideálne je nechať ho marinovať cez noc v chladničke. Mlieko totiž zmäkčuje štruktúru svalových vlákien a pomáha v nich udržať vlhkosť, vďaka čomu mäso počas vyprážania nevyschne.
Cenná rada: Do mlieka pridajte aj plátky cibule, strúčiky cesnaku, nové korenie a bobkový list. Mäso tak získa krásnu arómu, akú dokáže vytvoriť len pomalé marinovanie v domácej kuchyni.
Po marinovaní mäso jemne osušte papierovou utierkou a pokračujte ako zvyčajne – osoľte, okoreňte, obaľte a dajte na panvicu.
Ďalšie babičkine triky, ktoré sa oplatí poznať
Mäso nemusíte len marinovať. Existuje ešte jeden drobný trik, ktorý má veľký efekt – mäso po rozklepaní jemne popichajte vidličkou. Takto sa vytvoria malé kanáliky, ktoré umožnia lepšie preniknutie korenín a rovnomerné prepečenie počas smaženia.
Pri rozklepávaní mäsa buďte však opatrní. Ak ho vyklepávate príliš silno alebo do veľmi tenkej vrstvy, stratí šťavnatosť a bude sa trhať. Lepšie je nechať rezne o niečo hrubšie – budú sa síce smažiť o pár minút dlhšie, ale odmenou bude mäso, ktoré sa doslova rozplýva v ústach.

Foto: shutterstock/Jan_Mach
Ako správne vypražiť dokonalý rezeň
Pri smažení záleží na každom detaile. Rezne vždy vkladajte do dostatočne rozohriateho oleja – nikdy nie do studeného. Len tak sa totiž obal okamžite zatiahne a vytvorí chrumkavý povrch, ktorý udrží šťavu vo vnútri.
Tuk by mal pokrývať celé dno panvice, no nemá mäso zalievať. Rezne smažte 2–3 minúty z každej strany, až kým nebudú mať zlatistý odtieň. Po vybratí ich položte na papierovú utierku, aby ste odstránili prebytočný tuk.
Po týchto jednoduchých krokoch zistíte, že aj obyčajný rezeň môže chutiť ako z detstva – jemný, voňavý a chrumkavý na povrchu, s krehkým vnútrom.
Čo si z toho vziať
Niekedy netreba hľadať nové recepty ani experimentovať. Stačí vrátiť sa k starým osvedčeným trikom našich babičiek – ako je mliečna marináda, šetrné rozklepávanie či správna teplota oleja. Práve tie robia z obyčajného jedla poctivý domáci poklad, ktorý nikdy nevyjde z módy.
Redakcia Slová Ženy
