Mlieko už nikdy nevykypí. Pred varením spravte toto

Mlieko prekypelo z hrnca na sporák – najčastejšia kuchynská nehoda pri varení mlieka
Foto: shutterstock/Ahanov Michael

Zohriatie mlieka sa zdá ako najjednoduchšia vec na svete. No kto ho už raz nechal prevrieť, vie, že aj sekunda nepozornosti stačí, aby z hrnca vytryskla biela pena a sporák sa zmenil na lepkavú katastrofu. Existuje však jednoduchý trik, ktorý tomu úplne zabráni.

Mlieko prekypelo z hrnca na sporák – najčastejšia kuchynská nehoda pri varení mlieka
Stačí sekunda nepozornosti a mlieko sa rozleje po celom sporáku. Tomuto sa však dá jednoducho predísť.
Foto: shutterstock/Ahanov Michael

Prečo mlieko pri varení vykypí

Keď sa mlieko zahrieva, na jeho povrchu sa tvorí pružná vrstva – tzv. kožka, ktorá vzniká z bielkovín a tukov. Pritom sa pod ňou hromadí para, ktorá nemá kam uniknúť. Ak tlak stúpne, kožka sa nadvihne a mlieko vykypí.

Ďalším problémom býva pripálenie – bielkoviny sa usadzujú na dne hrnca a pri vysokej teplote sa rýchlo prichytia. Mnohé gazdinky preto radšej ani neodchádzajú od sporáka. Ale existuje spôsob, ako si to uľahčiť.

Ako zabrániť tomu, aby mlieko vykypelo

Najdôležitejšie je mierne zahrievanie – nikdy nevariť mlieko na plný výkon. Lepšie je použiť hrniec s hrubším dnom, ktorý sa rovnomerne zahrieva, a občas premiešať drevenou vareškou.

Cenná rada: Pred varením pridajte do hrnca lyžicu vody alebo kvapku oleja. Na stenách sa vytvorí jemný film, ktorý bráni prichyteniu bielkovín a znižuje riziko pretečenia.

Ešte lepšie funguje tento trik:

  • Potrite vnútorné steny hrnca kúskom masla – približne po úroveň, kam siaha mlieko. Tuk vytvorí bariéru, ktorá naruší tvorbu kožky a mlieko ostane „pokojné“.
  • Ak chcete mať úplnú istotu, položte na hrniec veľkú drevenú varešku. Keď sa pena začne dvíhať, vareška ju naruší a zabráni vykypeniu.
Drevená vareška na hrnci s mliekom ako trik proti vykypeniu
Tento starý babičkin trik funguje vždy – vareška prerazí kožku a mlieko sa nevyleje.
Foto: shutterstock/Ahanov Michael

Dá sa zachrániť pripálené mlieko?

Ak sa predsa len stane nehoda, ešte nie je všetko stratené. Pripálené mlieko prelejte do čistého hrnca, pridajte trochu vanilkového cukru alebo štipku soli a krátko prevarte. Pomôže to potlačiť nepríjemný zápach a horkosť – hoci len v prípade, že sa nepripálilo výrazne.

Ako vyčistiť pripálený hrniec

Na spálené dno najlepšie zaberie sóda bikarbóna – posypte ňou dno, zalejte teplou vodou a nechajte pôsobiť pár hodín. Potom hrniec ľahko vyčistíte. Alternatívou je ocot, ktorý zmäkčí pripáleninu a odstráni zápach.

Čo si z toho vziať

Malý kúsok masla, kvapka oleja či trocha vody – a mlieko ostane v hrnci, nie na sporáku. Tento jednoduchý trik vám ušetrí čas, nervy aj nepríjemné drhnutie. Nabudúce, keď budete variť kakao alebo pripravovať puding, nezabudnite ho vyskúšať.

Redakcia Slová Ženy