Stačí jeden pohár tejto tekutiny namiesto mlieka. Jablkové lievance sa podaria na jednotku
Jeseň patrí tekviciam, hubám a jabĺčkam. A práve tie dokážu v kuchyni zázraky – od klasických koláčov až po nadýchané lievance, ktoré voňajú škoricou a detstvom. Ak chcete, aby sa vám podarili dokonale mäkké a jemné, zabudnite na mlieko. Stačí jeden pohár tejto tekutiny a budete mať raňajky ako z kaviarne.

Foto: shutterstock/NoirChocolate
Jablkové lievance ako od babičky – ale s moderným trikom
Keď sa stromy zahalia do zlatočervených listov, mnohí rozmýšľajú, čo pripraviť z jabĺk. Nie každý však túži po ďalšej štrúdli či jablkovom koláči. Ak chcete niečo iné, ale stále jednoduché, vyskúšajte lievance s jablkami – podobné americkým pancakes.
Tajomstvo ich dokonalej nadýchanosti spočíva v jednej nenápadnej zmene: namiesto mlieka použite pohár cmaru. Vďaka nemu budú lievance ešte jemnejšie, s ľahkou kyselkavou chuťou, ktorá zvýrazní sladkosť jabĺk. A navyše – získa sa tak krásna, zlatistá farba.
Čo budete potrebovať
- 150 g hladkej múky
- 1 a ½ lyžičky prášku do pečiva
- 2 lyžice cukru (alebo trstinového cukru)
- 240 ml cmaru (namiesto mlieka)
- 1 vajce
- 60 g roztopeného masla
- 170 g nastrúhaného jablka (so šupkou alebo bez)
- 2 lyžičky mletej škorice
- štipka soli

Foto: shutterstock/Aleksei Isachenko
Ako na to krok za krokom
- Zmiešajte suché suroviny – múku, prášok do pečiva, cukor, škoricu a soľ.
- V inej miske prešľahajte vajce s cmarom.
- Spojte suché a mokré ingrediencie a na záver pridajte roztopené maslo a nastrúhané jablko.
- Cesto jemne premiešajte, aby ostalo vzdušné.
- Na panvici rozohrejte trošku masla alebo oleja a smažte malé lievance po 3 minúty z každej strany, kým nezískajú zlatistý odtieň a neobjavia sa malé bublinky.
Tipy na servírovanie
Podávajte ich s tým, čo máte radi:
- s javorovým sirupom a kúskami jabĺk,
- s medom a orieškami,
- alebo len jednoducho posypané práškovým cukrom.
Ak chcete ešte jesennejšiu verziu, pridajte štipku kardamónu alebo muškátového orieška – krásne doplnia vôňu jabĺk.
Ako ich uchovať čerstvé
Najlepšie chutia v deň prípravy, no ak vám niečo zostane, uložte ich do uzatvárateľnej nádoby v chladničke – vydržia 2 až 3 dni.
Pred podávaním ich stačí zľahka ohriať v rúre alebo na suchej panvici.
A ak ich chcete mať poruke aj neskôr, pokojne ich zamrazte – stačí ich preložiť papierom na pečenie, aby sa nezlepili.
Obmeny, ktoré stoja za vyskúšanie
- Kefír namiesto cmaru – dodá jemne kyslastý nádych.
- Časť múky nahraďte ovsenou alebo celozrnnou – zdravšia verzia.
- Do cesta pridajte orechy alebo hrozienka – pre viac textúry.
- Namiesto cukru použite sirup, med alebo xylitol.

Foto: shutterstock/P-Kheawtasang
Čo si z toho vziať
Niekedy stačí drobná zmena, aby známy recept dostal nový život. Jeden pohár cmaru namiesto mlieka premení obyčajné jablkové lievance na voňavý jesenný zázrak – jemný, nadýchaný a dokonale uspokojivý.
Redakcia Slová Ženy
