Toto je najlepší tekvicový chlieb pod slnkom. Ideálny na raňajky
Jeseň bez vône pečenej tekvice si už nevieme predstaviť. Z tohto jednoduchého receptu vznikne vláčny, korenistý a jemne sladký tekvicový chlieb, ktorý sa dokonale hodí k rannej káve či popoludňajšiemu čaju. Navyše, pripravíte ho raz-dva a vydrží niekoľko dní.

Foto: shutterstock/Brent Hofacker
Tekvicová sezóna je v plnom prúde
Tekvica je neuveriteľne vďačná surovina – dá sa použiť do koláčov, polievok, nátierok, dokonca aj do kávy. Ale tekvicový chlieb so semienkami je niečo, čo by mal vyskúšať každý. Je zdravý, sýty a vďaka štipke korenia aj nádherne voňavý.
Je mierne sladký, ale nie presladený, takže sa hodí rovnako dobre s maslom a džemom, ako aj s plátkom syra. Skrátka – raňajkový sen, ktorý vonia jeseňou.
Tekvicové pyré – základ úspechu
Tekvicové pyré môžete kúpiť hotové, no najlepšie chutí to domáce. Skvelou voľbou je tekvica Hokkaido, pretože sa nemusí šúpať a má krásne sfarbený, hustý dužinatý základ.
Postup:
Umytú a osušenú tekvicu nakrájajte na kúsky, odstráňte semienka a položte ju na plech šupkou nadol. Pečte pri 180 °C približne 35 minút, kým nezmäkne. Po vychladnutí vydlabte dužinu (pri Hokkaido môžete použiť aj so šupkou) a rozmixujte do hladka.
Toto pyré vydrží v chladničke až tri dni, alebo ho môžete zmraziť – skvelá zásoba na ďalšie pečenie.

Foto: shutterstock/M.Photos
Čo budete potrebovať
Na dva menšie bochníky (forma 21,5 × 10,5 cm) si pripravte:
- 400 g tekvicového pyré
- 2 ½ šálky hladkej múky
- 1 ½ lyžičky prášku do pečiva
- ½ lyžičky sódy bikarbóny
- 2 lyžičky mletej škorice
- 1 lyžičku mletého zázvoru
- ½ lyžičky muškátového orieška
- 1 lyžičku koreninovej zmesi (napr. perníkové korenie)
- 125 g roztopeného masla
- 110 ml rastlinného oleja
- 2 šálky cukru
- 2 veľké vajcia
- 1 lyžičku vanilkového extraktu
- 50 g tekvicových alebo slnečnicových semienok
Semienka môžete vynechať alebo pridať viac podľa chuti. Skvelé sú aj nasekané vlašské orechy.
Ako pripraviť ten najlepší tekvicový chlieb
- Rúru predhrejte na 175 °C a formy na chlieb vyložte papierom na pečenie.
- V miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, sódu, koreniny a škoricu.
- V druhej miske vyšľahajte maslo, olej, cukor, vajcia, vanilku a tekvicové pyré, až kým vznikne hladká hmota.
- Postupne pridávajte suché ingrediencie a miešajte len do spojenia.
- Cesto rozdeľte do foriem, posypte semienkami a pečte 50 – 55 minút.
- Skontrolujte špajdľou – ak vyjde suchá, chlieb je hotový.
- Nechajte vychladnúť vo forme, aby sa nerozpadol.

Foto: shutterstock/Elena Veselova
Cenná rada
Aby bol chlieb ešte vláčnejší, pridajte do cesta lyžicu bieleho jogurtu alebo kyslej smotany. Získa tak sviežu chuť a dlhšie vydrží mäkký.
Čo si z toho vziať
Tekvicový chlieb je dôkazom, že jesenné pečenie môže byť jednoduché, zdravé aj chutné. S korenistou arómou a chrumkavými semienkami je to presne ten druh raňajkového luxusu, ktorý rozvonia celý dom.
Vyskúšajte ho už dnes – a pripravte si pohár horúceho čaju, pretože k tomuto chlebu jednoducho patrí.
Redakcia Slová Ženy
