Takto moja babička skladuje vlašské orechy. Čerstvé a bez plesne po celú zimu

Vlašské orechy v sklenenom pohári a miske na drevenom stole, pripravené na uskladnenie podľa babičkinho triku.
Foto: shutterstock/Kuboo

Vlašské orechy sú jesenným pokladom, plným zdravých tukov, minerálov a chuti. No ak ich neskladujete správne, rýchlo zhorknú alebo splesnivejú. Mne sa to roky stávalo – až kým som nezačala robiť to, čo moja babička. Odvtedy mám orechy čerstvé po celú zimu.

Vlašské orechy v sklenenom pohári a miske na drevenom stole, pripravené na uskladnenie podľa babičkinho triku.
Vlašské orechy v skle – takto ich moja babička uchovávala celé mesiace čerstvé a bez plesne.
Foto: shutterstock/Kuboo

Vlašské orechy sú zdravý poklad jesene

Plné omega-3 mastných kyselín, vitamínov B a E či minerálov ako horčík a zinok – vlašské orechy sú výživnou bombou, ktorá podporuje mozog, srdce aj imunitu. Skvelo sa hodia do koláčov, šalátov, k mäsu aj ako rýchla desiata.

No rovnako rýchlo, ako chutia, vedia aj pokaziť chuť celého jedla. Kto ich nechá na linke či v plastovej dóze, zistí, že po pár dňoch zhorknú a zapáchajú.

Ako sa orechy kazia – najväčší nepriatelia

Orechy obsahujú veľa tukov, ktoré na svetle, teple alebo vlhku rýchlo žltnú a oxidujú.
Najčastejšie chyby pri skladovaní:

  • necháme ich v plastových vreckách alebo dózach,
  • neosušíme ich po lúskaní,
  • vystavíme ich slnku,
  • skladujeme ich v blízkosti zdrojov tepla alebo vlhkosti.

Aj keď nelúpané orechy vydržia dlhšie, lúpané sú oveľa náchylnejšie – už po pár týždňoch môžu byť horké alebo plesnivé.

Cenná rada

Ak sa vám zdá, že orechy rýchlo mäknú, vysušte ich na plechu v rúre pri 50–60 °C približne 30 minút. Potom ich nechajte vychladnúť – len tak sa zbavia zvyšnej vlhkosti.

Sušenie vlašských orechov na plechu v rúre pri nízkej teplote.
Pred uskladnením ich treba dobre vysušiť – babička ich vždy nechávala v rúre pri nízkej teplote, aby ostali suché.
Foto: shutterstock/Tosha toys

Babkin trik: soľ na dno pohára

Moja babička mala vždy plnú špajzu čerstvých orechov bez jedinej známky plesne. Jej trik je geniálne jednoduchý – soľ na dno pohára.

Soľ funguje ako prírodný absorbent vlhkosti a zároveň konzervant. Orechy tak ostanú chrumkavé, suché a voňavé celé mesiace.

Ako na to:

  1. Na dno čistého, suchého skleneného pohára nasypte 1 lyžicu kuchynskej soli.
  2. Na soľ nasypte vysušené, vychladnuté vlašské orechy.
  3. Pohár pevne uzavrite a odložte na tmavé, suché miesto – ideálne do špajze.

Takto pripravené orechy vydržia aj celú zimu bez plesne a bez zmeny chuti.

Kde ich skladovať

Najlepšie miesto je suchá, chladná a tmavá miestnosť – nie však chladnička, kde sa môže zrážať vlhkosť. Ak máte viac orechov, uskladnite časť v papierových vreckách alebo plátenných mešcoch a poháre otvárajte len vtedy, keď treba.

Čo si z toho vziať

Ak chcete, aby vám vlašské orechy vydržali až do jari, stačí babkin trik so soľou a správne miesto na skladovanie. Žiadne plastové dózy, žiadne svetlo, žiadna vlhkosť. Jednoduché riešenie, ktoré funguje celé generácie.

Redakcia Slová Ženy