Šťavnaté mäso za dve minúty. Postarajte sa o dve veci a vaše steaky budú dokonalé
Rýchle, chutné a dokonale šťavnaté – presne také budú vaše steaky, ak si osvojíte dva jednoduché triky. Tento recept ocenia nielen milovníci mäsa, ale aj všetci, ktorí nemajú čas stáť pri sporáku celé popoludnie.

Foto: shutterstock/sweet marshmallow
Pod tajomstvom sa neskrýva nič zložité: stačí poriadne rozohriata panvica a správne pripravené mäso. Výsledkom je jemné, šťavnaté a na povrchu krásne opečené mäso, ktoré máte hotové doslova za pár minút.
Minútové steaky – záchrana pre zaneprázdnených aj gurmánov
Ak sa vám pri slove steak vybaví len hovädzina, je čas rozšíriť si obzory. Tento recept môžete pripraviť z akéhokoľvek druhu mäsa – bravčového karé, krkovičky, hovädzieho stehna, ale aj z kuracieho či morčacieho filé.
Podmienkou je jediné: mäso musí byť jemne rozklepané, približne na 2 cm hrúbky.
Nie sú potrebné žiadne kulinárske skúsenosti – len chuť na niečo dobré.
Tajomstvo dokonalého steaku: teplota a načasovanie
Aby mäso zostalo šťavnaté, panvica musí byť naozaj horúca. Ideálne je použiť ťažkú liatinovú alebo panvicu s hrubým dnom, ktorá rovnomerne rozvádza teplo.
Len čo sa mäso dotkne povrchu, rýchlo sa „uzavrie“ a všetky šťavy zostanú vo vnútri.
Na dochutenie sa oplatí použiť sypké koreniny, nie sušené bylinky – tie sa na vysokom ohni rýchlo pripália. Vyskúšajte kombináciu soli, čierneho korenia, sladkej a údenej papriky alebo trochu kari.
Čo budete potrebovať
- niekoľko tenkých plátkov mäsa (bravčové karé, hovädzie stehno, kurací či morčací filet)
- tuk na vyprážanie – bravčová masť, hovädzí loj alebo ghí
- soľ, korenie, paprika, sušený cesnak či iné obľúbené koreniny
- prílohy podľa chuti – zemiaky, ryža alebo čerstvá zelenina

Foto: shutterstock/Tatiana Volgutova
Ako pripraviť minútové steaky krok za krokom
- Mäso nakrájajte na plátky a jemne rozklepte (najlepšie rukou alebo plochou časťou paličky).
- Natriete obľúbenými koreninami a ak máte čas, nechajte odležať v chladničke – aspoň 30 minút.
- Pred samotným smažením ho vyberte, aby malo izbovú teplotu.
- Na panvici rozohrejte tuk – bravčová masť sa rozpáli veľmi rýchlo, loj môžete kombinovať s maslom.
- Mäso položte na rozpálenú panvicu a smažte minútu z každej strany.
- Po odložení nechajte steaky odpočívať 2–3 minúty, aby sa šťavy „upokojili“.
Cenná rada: mäso vždy krájajte naprieč vláknami, nikdy nie pozdĺžne. Takto sa pri tepelnej úprave neotvoria vlákna a mäso si udrží všetku šťavnatosť.
Čo si z toho vziať
Na dokonalý steak nepotrebujete gril ani hodiny času – len dve veci: poriadne rozohriatu panvicu a tenké, správne naklepané mäso. Keď sa tieto dve podmienky spoja, výsledok vás presvedčí už po prvom súste – šťavnatý, mäkký a neodolateľne voňavý steak hotový za dve minúty.
Redakcia Slová Ženy
