Šťavnaté mäso za dve minúty. Postarajte sa o dve veci a vaše steaky budú dokonalé

Dokonale opečený steak na rozpálenej panvici, pripravený za pár minút
Foto: shutterstock/sweet marshmallow

Rýchle, chutné a dokonale šťavnaté – presne také budú vaše steaky, ak si osvojíte dva jednoduché triky. Tento recept ocenia nielen milovníci mäsa, ale aj všetci, ktorí nemajú čas stáť pri sporáku celé popoludnie.

Dokonale opečený steak na rozpálenej panvici, pripravený za pár minút
Rozpálená panvica, správna teplota a kúsok mäsa – to je celé tajomstvo dokonalého steaku.
Foto: shutterstock/sweet marshmallow

Pod tajomstvom sa neskrýva nič zložité: stačí poriadne rozohriata panvica a správne pripravené mäso. Výsledkom je jemné, šťavnaté a na povrchu krásne opečené mäso, ktoré máte hotové doslova za pár minút.

Minútové steaky – záchrana pre zaneprázdnených aj gurmánov

Ak sa vám pri slove steak vybaví len hovädzina, je čas rozšíriť si obzory. Tento recept môžete pripraviť z akéhokoľvek druhu mäsa – bravčového karé, krkovičky, hovädzieho stehna, ale aj z kuracieho či morčacieho filé.

Podmienkou je jediné: mäso musí byť jemne rozklepané, približne na 2 cm hrúbky.

Nie sú potrebné žiadne kulinárske skúsenosti – len chuť na niečo dobré.

Tajomstvo dokonalého steaku: teplota a načasovanie

Aby mäso zostalo šťavnaté, panvica musí byť naozaj horúca. Ideálne je použiť ťažkú liatinovú alebo panvicu s hrubým dnom, ktorá rovnomerne rozvádza teplo.

Len čo sa mäso dotkne povrchu, rýchlo sa „uzavrie“ a všetky šťavy zostanú vo vnútri.

Na dochutenie sa oplatí použiť sypké koreniny, nie sušené bylinky – tie sa na vysokom ohni rýchlo pripália. Vyskúšajte kombináciu soli, čierneho korenia, sladkej a údenej papriky alebo trochu kari.

Čo budete potrebovať

  • niekoľko tenkých plátkov mäsa (bravčové karé, hovädzie stehno, kurací či morčací filet)
  • tuk na vyprážanie – bravčová masť, hovädzí loj alebo ghí
  • soľ, korenie, paprika, sušený cesnak či iné obľúbené koreniny
  • prílohy podľa chuti – zemiaky, ryža alebo čerstvá zelenina
Hotový steak podávaný so zemiakmi, brokolicou a čerstvou zeleninou na tanieri
Rýchly obed, ktorý poteší každého – šťavnaté mäso, chrumkavé zemiaky a svieža zelenina na jednom tanieri.
Foto: shutterstock/Tatiana Volgutova

Ako pripraviť minútové steaky krok za krokom

  1. Mäso nakrájajte na plátky a jemne rozklepte (najlepšie rukou alebo plochou časťou paličky).
  2. Natriete obľúbenými koreninami a ak máte čas, nechajte odležať v chladničke – aspoň 30 minút.
  3. Pred samotným smažením ho vyberte, aby malo izbovú teplotu.
  4. Na panvici rozohrejte tuk – bravčová masť sa rozpáli veľmi rýchlo, loj môžete kombinovať s maslom.
  5. Mäso položte na rozpálenú panvicu a smažte minútu z každej strany.
  6. Po odložení nechajte steaky odpočívať 2–3 minúty, aby sa šťavy „upokojili“.

Cenná rada: mäso vždy krájajte naprieč vláknami, nikdy nie pozdĺžne. Takto sa pri tepelnej úprave neotvoria vlákna a mäso si udrží všetku šťavnatosť.

Čo si z toho vziať

Na dokonalý steak nepotrebujete gril ani hodiny času – len dve veci: poriadne rozohriatu panvicu a tenké, správne naklepané mäso. Keď sa tieto dve podmienky spoja, výsledok vás presvedčí už po prvom súste – šťavnatý, mäkký a neodolateľne voňavý steak hotový za dve minúty.

Redakcia Slová Ženy