Tieto hranolky chutia ako z bistra – len lepšie

Foto: shutterstock/Hope Phillips

Niektoré jedlá nám pripomenú, že šťastie sa skrýva v jednoduchosti. Horúce hranolky, jemne slaná syrová omáčka a chrumkavá slaninka – kombinácia, ktorá zahreje dušu aj žalúdok. Recept pochádza od poľskej food blogerky Ewy Szczesnej, ktorá má na TikToku viac ako 1,3 milióna sledovateľov.

Domáce hranolky pripravené podľa Ewy Szczesnej sú voňavé, chrumkavé a zaliate syrovou omáčkou, ktorú si zamilujete po prvom súste.
Foto: shutterstock/Hope Phillips

Ewa Szczesna patrí medzi najobľúbenejšie poľské food blogerky, ktoré ukazujú, že varenie nemusí byť komplikované. Na TikToku ju sleduje viac ako 1,3 milióna fanúšikov a jej videá sú známe tým, že spájajú jednoduchosť, domáce chute a vizuálnu krásu jedla. Ewa často varí z bežných surovín, ktoré má doma každý, no výsledok vždy pôsobí, akoby vyšiel z reštaurácie. Jej hranolky so syrovou omáčkou a slaninkou sú presne tým typom receptu, ktorý sa rýchlo stane víkendovou klasikou.

Ingrediencie

Na hranolky:
• zemiaky
• zemiakový škrob
• olej na vyprážanie

Na syrovú omáčku:
• 30 g masla
• 10 g múky
• 80 ml mlieka
• 80 ml smotany
• 120 g syra (najlepšie cheddar)

Postup krok za krokom

1. Pripravte zemiaky.
Ošúpte ich, nakrájajte najprv na hrubšie plátky a potom na hranolky. Namočte ich do studenej vody a niekoľkokrát prepláchnite, aby ste odstránili prebytočný škrob.

2. Krátko ich predvarte.
Hranolky vložte do vriacej vody a varte 4–5 minút od momentu, keď začnú vrieť. Potom ich sceďte, dôkladne osušte a nechajte 5 minút odpočívať, aby sa odparila zvyšná vlhkosť.

3. Posypte škrobom.
Zľahka ich obaľte v zemiakovom škrobe – práve ten im dodá neodolateľnú chrumkavosť.

4. Smažte dozlatista.
Hranolky vkladajte opatrne do rozohriateho oleja (škrob spôsobuje, že sa radi zlepia) a smažte, kým nezozlatnú. Vyberte ich na papierovú utierku, nechajte odkvapkať a hneď ich osoľte.

@ewa.masterchef

Domowe frytki, sos serowy i chrupiące skwarki, czegoż można chcieć więcej od życia. Składniki: frytki Ziemniaki Skrobia ziemniaczana Olej do smażenia Sos: 30 g masła 10 g mąki 80 ml mleka 80 ml śmietanki 120 g sera najlepiej cheddar Ziemniaki obgotuj 4-5 min od wrzucenia do wrzątku. Osusz i zostaw do ostygnięcia 5 min. Posyp skrobią. Wkładaj ostrożnie do oleju, bo przez skrobię lubią przywierać do siebie. #frytki #ziemniaki #przepis #obiad #jedzenie

♬ The Race – Yello

Syrová omáčka ako z reštaurácie

V menšom hrnci roztopte maslo, pridajte múku a krátko ju opražte do zlatista. Prilejte mlieko a smotanu, miešajte, kým sa omáčka nezjednotí.
Potom prisypte nastrúhaný cheddar a miešajte, až kým sa úplne neroztopí a vytvorí sa hladká, hustejšia omáčka.

Servírovanie, ktoré sa neodmieta

Na tanier dajte horúce hranolky, prelejte ich syrovou omáčkou a posypte kúskami chrumkavej slaninky.
Táto kombinácia je jednoducho neodolateľná – slaná, krémová, syrová a hriešne dobrá.

Čo si z toho vziať

Domáce hranolky so syrovou omáčkou a kúskami chrumkavej slaninky pripravené podľa receptu Ewy Szczesnej z TikToku.
Zemiaky, syr a slaninka – len tri ingrediencie, ktoré sa vďaka Ewe Szczesnej premenia na neodolateľné potešenie.
Foto: TikTok/ewa.masterchef

Aj tie najobyčajnejšie suroviny – zemiaky, syr a maslo – sa môžu premeniť na malý sviatok. Tento recept dokazuje, že dobré jedlo nemusí byť zložité. Stačí pár minút a v kuchyni zavládne vôňa, ktorá vás prinúti usmiať sa.

Redakcia Slová Ženy