Tieto hranolky chutia ako z bistra – len lepšie
Niektoré jedlá nám pripomenú, že šťastie sa skrýva v jednoduchosti. Horúce hranolky, jemne slaná syrová omáčka a chrumkavá slaninka – kombinácia, ktorá zahreje dušu aj žalúdok. Recept pochádza od poľskej food blogerky Ewy Szczesnej, ktorá má na TikToku viac ako 1,3 milióna sledovateľov.

Foto: shutterstock/Hope Phillips
Ewa Szczesna patrí medzi najobľúbenejšie poľské food blogerky, ktoré ukazujú, že varenie nemusí byť komplikované. Na TikToku ju sleduje viac ako 1,3 milióna fanúšikov a jej videá sú známe tým, že spájajú jednoduchosť, domáce chute a vizuálnu krásu jedla. Ewa často varí z bežných surovín, ktoré má doma každý, no výsledok vždy pôsobí, akoby vyšiel z reštaurácie. Jej hranolky so syrovou omáčkou a slaninkou sú presne tým typom receptu, ktorý sa rýchlo stane víkendovou klasikou.
Ingrediencie
Na hranolky:
• zemiaky
• zemiakový škrob
• olej na vyprážanie
Na syrovú omáčku:
• 30 g masla
• 10 g múky
• 80 ml mlieka
• 80 ml smotany
• 120 g syra (najlepšie cheddar)
Postup krok za krokom
1. Pripravte zemiaky.
Ošúpte ich, nakrájajte najprv na hrubšie plátky a potom na hranolky. Namočte ich do studenej vody a niekoľkokrát prepláchnite, aby ste odstránili prebytočný škrob.
2. Krátko ich predvarte.
Hranolky vložte do vriacej vody a varte 4–5 minút od momentu, keď začnú vrieť. Potom ich sceďte, dôkladne osušte a nechajte 5 minút odpočívať, aby sa odparila zvyšná vlhkosť.
3. Posypte škrobom.
Zľahka ich obaľte v zemiakovom škrobe – práve ten im dodá neodolateľnú chrumkavosť.
4. Smažte dozlatista.
Hranolky vkladajte opatrne do rozohriateho oleja (škrob spôsobuje, že sa radi zlepia) a smažte, kým nezozlatnú. Vyberte ich na papierovú utierku, nechajte odkvapkať a hneď ich osoľte.
Syrová omáčka ako z reštaurácie
V menšom hrnci roztopte maslo, pridajte múku a krátko ju opražte do zlatista. Prilejte mlieko a smotanu, miešajte, kým sa omáčka nezjednotí.
Potom prisypte nastrúhaný cheddar a miešajte, až kým sa úplne neroztopí a vytvorí sa hladká, hustejšia omáčka.
Servírovanie, ktoré sa neodmieta
Na tanier dajte horúce hranolky, prelejte ich syrovou omáčkou a posypte kúskami chrumkavej slaninky.
Táto kombinácia je jednoducho neodolateľná – slaná, krémová, syrová a hriešne dobrá.
Čo si z toho vziať

Foto: TikTok/ewa.masterchef
Aj tie najobyčajnejšie suroviny – zemiaky, syr a maslo – sa môžu premeniť na malý sviatok. Tento recept dokazuje, že dobré jedlo nemusí byť zložité. Stačí pár minút a v kuchyni zavládne vôňa, ktorá vás prinúti usmiať sa.
Redakcia Slová Ženy
