Robíme to celé roky a robíme chybu. Bravčové rezne budú bez jednej ingrediencie ľahšie

Obalené bravčové rezne pripravené na vyprážanie, položené na doske s papierom na pečenie.
Foto: shutterstock/New Africa

Chrumkavé, zlatisté a voňavé – také by mali byť ideálne bravčové rezne. No aj keď sa mnohí držia klasickej receptúry, existuje drobný trik, ktorý dokáže zmeniť všetko. Niekedy stačí vynechať len jednu surovinu – a výsledok je ľahší, sviežejší a ešte chrumkavejší.

Obalené bravčové rezne pripravené na vyprážanie, položené na doske s papierom na pečenie.
Každý nedeľný obed sa začína presne tu – na kuchynskej doske, kde čakajú čerstvo obalené rezne.
Foto: shutterstock/New Africa

V slovenských domácnostiach sú vyprážané rezne symbolom nedeľného obeda a rodinnej pohody. Ich vôňa naplní kuchyňu a zvuk prskajúceho tuku je prísľubom niečoho výnimočného. No čoraz viac domácich kuchárov zisťuje, že tradičný trojobal nemusí byť vždy najlepšou cestou.

Tajomstvo chrumkavých rezňov tkvie v jednoduchosti

Každý, kto niekedy vyprážal rezne, vie, že práve obaľovanie v trojobale je polovicou úspechu. Klasika – múka, vajce a strúhanka – zaručí farbu, ale často uberá na ľahkosti. Ukazuje sa, že múku môžete pokojne vynechať – a rezne budú ešte lepšie.

Bez nej sa vytvorí tenšia, vzdušnejšia kôrka, ktorá zostane chrumkavá aj po vychladnutí. Základom je len dobre osušené mäso a čerstvé vajce – to úplne postačí, aby strúhanka krásne priľnula.

Kedy múku použiť a kedy ju radšej odložiť

Nie je jedna univerzálna odpoveď, pretože každé mäso sa správa trochu inak.

  • Ak je mäso čerstvé a dobre osušené, múka nie je potrebná. Výsledkom bude ľahšia, krehkejšia verzia.
  • Ak je mäso vodnaté – napríklad rozmrazené alebo morčacie – tenká vrstva múky pomôže, aby vajce lepšie držalo.

Pozor však na množstvo: priveľa múky vytvorí hustú, ťažkú vrstvu, ktorá nasiakne olejom. A to je presne opak toho, čo chceme.

Potrebujete len pár surovín

Ingrediencie:

  • 600 g bravčového karé alebo kuracích pŕs
  • 2 vajcia
  • 150 g strúhanky
  • 1 lyžička soli
  • ½ lyžičky čierneho korenia
  • 100 ml repkového oleja
  • pár kvapiek citrónovej šťavy (voliteľne)
Bravčové rezne smažené na panvici v oleji, do zlatista chrumkavé a šťavnaté.
Presne tento okamih rozhoduje o dokonalosti – keď sa mäso mení na zlatistý, chrumkavý rezeň.
Foto: shutterstock/Jan_Mach

Postup, ktorý sa oplatí zapamätať

  1. Mäso dôkladne osušte papierovou utierkou a naklepte na tenké plátky. Osoľte a okoreňte z oboch strán.
  2. Ak používate múku, obaľte v nej mäso len jemne a prebytok straste.
  3. V hlbokom tanieri rozšľahajte vajcia – bez mlieka alebo vody.
  4. Kúsky mäsa namočte do vajca, potom do strúhanky a nechajte pár minút odstáť, aby sa obal „spojil“.
  5. Smažte na strednom ohni, až kým rezne nezískajú zlatistú farbu. Po usmažení ich položte na papierovú utierku, aby ste odstránili prebytočný tuk.

Aké mäso je najlepšie

Bravčové karé je klasikou – má pevnú štruktúru a výraznú chuť. Kuracie prsia sú jemnejšie a rýchlo sa pripravia. Ak túžite po niečom výnimočnom, vyskúšajte teľacie alebo morčacie mäso, ktoré výborne nasáva korenie.

Dôležité je, aby mäso bolo naklepané na rovnomernú hrúbku a nebolo potrhané. A ešte jedna vec – nikdy ho nedávajte na studenú panvicu. Ak tak urobíte, kôrka sa neprilepí a výsledok bude gumový.

Malé triky profesionálov

  • Použite prepustené maslo namiesto oleja – dodá nádherný zlatistý tón a jemne orieškovú arómu.
  • Smažte na strednom plameni – nie príliš rýchlo, aby sa obal nespálil.
  • Do strúhanky môžete pridať lyžicu nastrúhaného parmezánu – kôrka bude ešte chrumkavejšia a voňavejšia.

Čo si z toho vziať

Ak túžite po ľahších a menej mastných rezňoch, skúste občas vynechať múku. Nebudú ťažké, nebudú sa rozpadať a stále budú chrumkavé. V kuchyni niekedy platí, že menej je viac – a v tomto prípade je to úplná pravda.

Redakcia Slová Ženy