Vajcia, huby a niečo navyše. Táto prísada dodáva miešaným vajciam zamatovú jemnosť

Miešané vajíčka s hubami na tanieri – krémové raňajky s jesennou chuťou
Foto: shutterstock/barmalini

Bežné miešané vajíčka môžu mať úplne iný rozmer, ak k nim pridáte tú správnu prísadu. Hovoríme o jedinom krémovom doplnku, ktorý zmení obyčajné raňajky na luxusný zážitok.

Miešané vajíčka s hubami na tanieri – krémové raňajky s jesennou chuťou
Klasické miešané vajíčka s hubami, ktoré získali zamatovú jemnosť vďaka tajnej prísade – krémovému syru.
Foto: shutterstock/barmalini

Klasika, ktorá nikdy nesklame – ale môže byť ešte lepšia

Miešané vajíčka s hubami patria medzi tie raňajky, ktoré sú jednoduché, rýchle a vždy chutia. Jesenná vôňa kuriatok, hríbov alebo masliakov okamžite premení obyčajné ráno na niečo výnimočné. No ak pridáte jednu nenápadnú, no geniálnu ingredienciu – krémový syr, dostanú úplne inú štruktúru aj chuť.

Krémový syr, napríklad typu Philadelphia alebo jeho jemnejšie alternatívy, dodá vajíčkam zamatovú jemnosť a jemne maslovú chuť, vďaka ktorej budú pôsobiť ako z hotelového brunchu.

Čo budete potrebovať

Na 2 porcie tejto krémovej pochúťky si pripravte:

  • 4 vajcia
  • 200 g čerstvých lesných húb (hríby, kuriatka alebo suchohríby)
  • 1 malú cibuľu
  • 2 lyžice masla
  • 4 lyžice krémového syra
  • štipku soli a čierneho korenia
  • nasekanú pažítku alebo petržlen na ozdobu
Tosty s miešanými vajíčkami a hubami ozdobené pažítkou na raňajkovom tanieri
Ideálne jesenné raňajky – zamatové vajíčka s hubami na chrumkavom toaste, ktoré zasýtia aj potešia chuťové poháriky.
Foto: shutterstock/Timolina

Ako pripraviť zamatové miešané vajíčka s hubami

  1. Najprv očistite huby a nakrájajte ich na menšie kúsky.
  2. Na panvici rozpustite lyžicu masla a orestujte najemno nakrájanú cibuľu, kým nezosklovatie.
  3. Pridajte huby a opekajte 5–7 minút, až kým nezmäknú a nezačnú voňať. Dochuťte ich soľou a korením.
  4. Potom pridajte krémový syr a miešajte, kým sa nerozpustí a nespojí s hubami do hladkej zmesi.
  5. V miske rozšľahajte vajcia so štipkou soli a nalejte ich na panvicu. Jemne miešajte, kým sa vajcia len zľahka zrazia – nesmú byť suché.

Tip: Ak chcete extra nadýchanú konzistenciu, pridajte do vajec kvapku mlieka alebo smotany.

Kedy podávať miešané vajíčka

Táto jemná, krémová verzia miešaných vajíčok je ideálna na nedeľné raňajky, jesenný brunch alebo teplú večeru po prechádzke v lese. Podávajte ju s chrumkavým krajcom čerstvého chleba alebo s toastom potretým maslom.

Na záver

Tajomstvo dokonalej miešanej vajíčkovej hmoty je jednoduchosť. Nepotrebujete špeciálne koreniny ani dlhé varenie – stačí trochu trpezlivosti a krémový syr, ktorý zmení štruktúru aj chuť. Malý trik, ktorý si zapamätáte, keď nabudúce otvoríte chladničku a nájdete v nej pár vajec a kúsky húb.

Redakcia Slová Ženy