Mäkké vo vnútri, zlatisté navonok. Tajomstvo dokonalých palaciniek odhalené

Nadýchané a zlatisté palacinky z kefírového cesta poskladané na bielom tanieri.
Foto: shutterstock/NatalyaBond

Niekedy stačí jediná zmena v recepte – a výsledok prekvapí dokonca aj skúsené gazdinky. Pridanie kefíru do cesta robí s palacinkami zázraky. Vďaka nemu sú jemné, pružné a krásne zlatisté. Tento jednoduchý trik premení obyčajné raňajky na niečo, čo chutí ako z domácej kaviarne.

Nadýchané a zlatisté palacinky z kefírového cesta poskladané na bielom tanieri.
Vo vnútri mäkké, navonok zlatisté – palacinky s kefírom sú dôkazom, že malé zmeny v recepte robia veľký rozdiel.
Foto: shutterstock/NatalyaBond

Kefír – tajný trik pre mäkké a nadýchané palacinky

Kefír je oveľa viac než len zdravý nápoj. V kuchyni dokáže byť nečakaným pomocníkom, najmä ak ide o cesto. Obsahuje mliečne baktérie a kyselinu mliečnu, ktoré rozvoľňujú lepok v múke. Vďaka tomu je cesto jemnejšie, pružnejšie a nelepí sa na panvicu.

Palacinky z kefíru majú zároveň príjemne ľahkú kyslastú chuť, ktorá sa perfektne hodí k sladkým aj slaným náplniam. A keď sa kefír spojí s perlivou vodou, vznikne dokonalé spojenie – bublinky v ceste ho prirodzene prevzdušnia, čím palacinky získajú ešte ľahšiu, nadýchanejšiu textúru.

To je kombinácia, ktorú s obyčajným mliekom jednoducho nedosiahnete.

Miešanie hladkého cesta na palacinky s kefírom v sklenenej miske na kuchynskej linke.
Tajomstvo dokonalých palaciniek spočíva v hladkom ceste – kefír im dodá jemnosť a pružnosť, ktorú mlieko nezvládne.
Foto: shutterstock/kazoka

Všetko, čo potrebujete, už máte v kuchyni

Na prípravu týchto palaciniek nepotrebujete nič špeciálne – len pár bežných ingrediencií, ktoré sa nájdu v každej chladničke.

Ingrediencie:

  • 1 hrnček hladkej múky
  • 1 a ½ hrnčeka kefíru
  • ½ hrnčeka perlivej vody
  • 1 vajce
  • štipka soli
  • 2 lyžice oleja alebo roztopeného masla

Tip: Kefír vyberte z chladničky aspoň 15 minút pred prípravou, aby mal izbovú teplotu. Ingrediencie sa tak lepšie spoja a cesto bude hladké a bez hrudiek.

Ako pripraviť dokonalé palacinky s kefírom krok za krokom

  1. V miske zmiešajte kefír, vajce a perlivú vodu, miešajte do spojenia.
  2. Pridajte preosiatu múku a štipku soli, miešajte, kým nevznikne hladké cesto.
  3. Nakoniec pridajte olej alebo roztopené maslo a premiešajte, aby bolo cesto lesklé.
  4. Nechajte ho odpočívať 10–15 minút, aby sa lepok uvoľnil a cesto získalo ideálnu pružnosť.
  5. Na rozohriatej panvici s kvapkou oleja smažte tenké palacinky z oboch strán do zlatista.

Výsledok? Palacinky, ktoré sa nelepia, nelámu a chutia jemne ako obláčik.

Zlatisté palacinky s čerstvými malinami, jahodami a čučoriedkami na drevenom podnose.
Palacinky z kefírového cesta chutia výborne s malinami a čučoriedkami – jednoduché, ale výnimočne lahodné spojenie.
Foto: shutterstock/beats1

Ako ich podávať

Tieto palacinky sú ako biele plátno – môžete ich naplniť čímkoľvek.
Skvelo chutia so sladkými džemami, tvarohom, ovocím, medom či lieskovým krémom, ale aj so slanými náplňami ako špenát, syr alebo údený losos.

Sú ľahké, nadýchané a krásne držia tvar – vďaka kefíru a perlivej vode sa z nich stane váš nový raňajkový favorit.

Redakcia Slová Ženy