Ako správne skladovať banány? Toto je dôvod, prečo často končia v koši

Foto: shutterstock/barbsimages

Banány patria medzi najobľúbenejšie ovocie Slovákov – kupujeme ich často „do zásoby“, no práve to býva dôvod, prečo po pár dňoch zhnednú, zmäknú a končia v odpadkovom koši. Ak chcete, aby vydržali dlhšie a nestratili chuť, je dôležité vedieť, kde a ako ich skladovať. Zistite, či ich môžete dať do chladničky, prečo by nemali ležať s jablkami a čo dokáže obyčajný kus potravinovej fólie.

Ako skladovať banány, aby nezhnedli a vydržali dlhšie
Foto: shutterstock/barbsimages

Kde a ako skladovať banány

Spôsob skladovania banánov závisí od toho, v akom štádiu zrelosti sú.

Zelené banány nechajte pri izbovej teplote – postupne dozrejú, zmäknú a zmenia farbu do sýtožltej. Nevystavujte ich priamemu slnku ani teplu z radiátora, pretože sa rýchlo „uvaria“ zvnútra.

Ak ste kúpili už zrelé alebo mäkké banány, ktoré neplánujete zjesť hneď, nedávajte ich do misy s iným ovocím. Najmä jablká a hrušky uvoľňujú etylén, plyn, ktorý zrýchľuje zrenie. Banány sa tak počas pár hodín zmenia na kašu a často začnú lákať ovocné mušky.

Cenná rada: ak máte viac banánov, oddeľte ich od seba a položte na prúdené miesto mimo slnka – napríklad na kuchynskú poličku.

Prečo sa oplatí mať stojan na banány

Banány zavesené na stojane v kuchyni – rovnomerné dozrievanie ovocia.
Zavesené banány majú lepšiu cirkuláciu vzduchu a dlhšie si zachovajú sviežosť.
Foto: shutterstock/pada smith stockphoto

Ak banány ležia v košíku spolu s iným ovocím, zvyknú sa v niektorých miestach príliš zmäkčiť, inde zostanú tvrdé. Riešením je stojan na banány – malý hák, na ktorý sa banány zavesia stopkami nadol. Takto okolo nich lepšie cirkuluje vzduch a plody dozrievajú rovnomerne.

Ak stojan nemáte, stačí ich oddeliť od ostatných druhov ovocia a nepokladať ich priamo na tvrdý povrch, ktorý môže spôsobiť hnedé otlačeniny.

Cenná rada: nikdy ich nenechávajte v plastovom vrecúšku – vlhkosť sa uzavrie a proces hnitia sa zrýchli.

Môžu banány do chladničky?

Áno – ale iba tie zrelé. Nízka teplota spomalí proces dozrievania, takže banány zostanú pevné o niekoľko dní dlhšie. Počítajte však s tým, že šupka stmavne alebo zčernie, hoci samotné ovocie vo vnútri zostane v poriadku.

Cenná rada: ak chcete zachovať žltý vzhľad banánov, vložte ich do papierového vrecka a do zásuvky na zeleninu. Tam budú chránené pred chladom i vlhkosťou.

Trik s potravinovou fóliou: funguje naozaj

Banány so stopkami obalenými potravinovou fóliou na spomalenie dozrievania.
Jednoduchý trik s fóliou pomáha udržať banány pevné a žlté o niekoľko dní dlhšie.
Foto: shutterstock/PosiNote

Ak chcete mať banány stále na očiach – napríklad na kuchynskom pulte – skúste jednoduchý trik:
omotajte ich stopky (miesto, kde sú spojené) potravinovou alebo hliníkovou fóliou.

Toto miesto uvoľňuje najviac etylénu, ktorý spôsobuje rýchle zrenie. Po zakrytí sa proces spomalí až o niekoľko dní. Funguje to najmä pri banánoch v strapci.

Cenná rada: fóliu vymieňajte každé 2–3 dni, aby sa nehromadila vlhkosť.

Dajú sa banány mraziť?

Áno! Banány môžete zamraziť celé, olúpané alebo nakrájané na kúsky. Po rozmrazení budú síce mäkšie, ale perfektne sa hodia do smoothie, banánového chleba alebo koláčov. Na mrazenie ich dajte do uzatvárateľného vrecka alebo plastovej nádoby a spotrebujte do 3 mesiacov.

Cenná rada: pred mrazením banány pokvapkajte citrónovou šťavou – zabránite hnednutiu dužiny.

Ako urýchliť dozrievanie banánov

Ak ste kúpili tvrdé, zelené banány a chcete ich zjesť čo najskôr, položte ich na misu vedľa jabĺk alebo hrušiek. Tieto ovocné druhy uvoľňujú etylén, ktorý banány „dozrie“ už za jeden deň.

Ak máte zasa banány s tmavými bodkami, ktoré sú už veľmi mäkké, nevyhadzujte ich – sú ideálne do banánového chleba, palaciniek alebo smoothie.

Banány v košíku spolu s jablkami, hruškami a pomarančmi – prirodzené urýchľovanie dozrievania ovocia.
Banány položené vedľa jabĺk alebo hrušiek dozrievajú rýchlejšie. Etylén z iného ovocia im pomáha zmäknúť a osladiť sa už za jeden deň.
Foto: shutterstock/Jarama

Záver

Banány patria k ovociu, ktoré má síce krátku trvanlivosť, ale pri správnom skladovaní vydrží prekvapivo dlho. Nechajte ich dozrieť prirodzene, držte ďalej od iného ovocia a ak chcete predĺžiť ich život, skúste fóliový trik alebo stojan na banány. Vaša misa s ovocím tak zostane svieža, nie plná mušiek.

Redakcia Slová Ženy.