Nezabudnite to urobiť s cviklou. Bude veľká, chutná a sladká ako cukrík
Máte pocit, že vaša cvikla je síce veľká, ale v chuti chýba sladkosť? Alebo vás po zbere prekvapí horký podtón namiesto jemnej, lahodnej chute? Pravda je taká, že o výslednej chuti cvikly (známej aj ako červená repa) rozhodujú už drobné detaily pri pestovaní a zbere. Keď sa ich naučíte dodržiavať, odmenou vám budú korene sladké ako cukríky, za ktoré by vás susedia neváhali pochváliť – alebo potajme závidieť.

Foto: shutterstock/nblx
Kedy zbierať cviklu, aby nestratila sladkosť
Sezóna cvikly trvá na Slovensku spravidla od druhej polovice septembra až do prvých novembrových mrazov. Ak pestujete odrody určené na zimné uskladnenie, korene by ste mali vybrať zo zeme ešte pred príchodom silnejších mrazov.
Rozhodujúci nie je len termín, ale aj technika zberu. Cviklu vždy vyberajte zo zeme počas suchého dňa a nikdy ju násilím nevytrhávajte. Pri poškodení korienkov by stratila šťavu a v pivnici by sa rýchlejšie kazila. Najlepšie je jemne ju podobrať rýľom alebo vidlami a po zbere odkrútiť listy rukou – nožnice alebo nôž by ju mohli zbytočne poraniť.
Ako pestovať cviklu, aby bola sladká a šťavnatá

Foto: shutterstock/New Africa
Základom je pôda. Cvikla má rada ľahkú, kyprú a dobre priepustnú pôdu s neutrálnym pH. Ak je obohatená o kompost, rastliny sa odvďačia plnými, chutnými koreňmi. Nezabudnite ani na slnko – miesto by malo byť dobre presvetlené a zároveň chránené pred silným vetrom.
Pri hnojení sa vyhnite prebytku dusíka. Nadbytok dusíkatých hnojív spôsobí, že rastlina investuje silu do listov namiesto koreňa. Ak chcete korene sladké a šťavnaté, pridajte občas draslík (pomáha prenášať cukry v rastline), horčík (zlepšuje kvalitu plodov) a stopové množstvo bóru (podporuje tvorbu cukrov).
Kde sadiť cviklu, aby mala dokonalú chuť
Mnohí záhradkári zabúdajú, že aj susedstvo rastlín má veľký vplyv na chuť cvikly. Ideálne je pestovať ju v blízkosti uhoriek, hrachu, reďkoviek alebo jahôd.
Vyhnite sa však pestovaniu pri mrkve či paradajkách, ktoré jej odoberajú živiny. Skvelé výsledky dosiahnete, ak ju zasejete na miesto, kde predtým rástol šalát alebo reďkovka, no nikdy nie po koreňovej zelenine či špenáte.
Čo si z toho vziať

Foto: shutterstock/Kiran Nagare
Ak chcete mať cviklu, ktorá bude nielen veľká, ale aj sladká a zdravá, pamätajte na tri hlavné zásady: správne načasovanie a techniku zberu, vyváženú výživu rastlín a vhodných „susedov“ v záhrade. Práve tieto detaily rozhodujú o tom, či sa z vašej cvikly stane pochúťka, ktorú budete hrdo servírovať celej rodine.
Redakcia Slová Ženy
