Kysnuté cesto doslova vytečie z plechu. Tento trik musíte poznať

Kysnuté cesto prekypujúce z misy prikrytej utierkou
Foto: shutterstock/Alexanderstock23

Voňavé, nadýchané a ľahučké ako obláčik – takto si predstavujeme dokonalé kysnuté cesto. No nie vždy sa podarí. Niekedy stojí v mise bez pohnutia a nechce rásť, nech robíme čokoľvek. Pritom stačí jeden nenápadný trik s miskou a cesto sa premení na bohatú a vzdušnú masu, ktorá bude po upečení doslova utekať z plechu.

Kysnuté cesto prekypujúce z misy prikrytej utierkou
Správne pripravené kysnuté cesto zväčší objem tak, že takmer vytečie z misky.
Foto: shutterstock/Alexanderstock23

Prečo kysnuté cesto niekedy nerastie

Na prvý pohľad sa zdá, že kysnuté cesto je jednoduché. Máte recept, dodržíte postup a všetko by malo fungovať. No diabol sa skrýva v detailoch. Najčastejšie chyby sú:

  • použitie starého alebo pokazeného droždia,
  • zaliatie droždia príliš horúcim či naopak ľadovým mliekom,
  • kysnutie v studenej miestnosti alebo v prievane.

Málokto si však uvedomuje, že veľkú rolu hrá aj samotná miska, v ktorej cesto kysne. Ak je studená, droždiu sa jednoducho nebude dariť.

Trik s miskou, ktorý zaručí úspech

Ruky miesia kysnuté cesto na pomúčenej doske
Správne miesenie je základom, aby kysnuté cesto bolo nadýchané a jemné.
Foto: shutterstock/fatir29

Najlepšie je použiť kovovú, sklenenú alebo keramickú misu. Plastové nádoby sa rýchlo ochladia, preto nie sú ideálne. Aby ste cesto premenili na nadýchanú oblačnú masu, stačí jednoduchý krok – misku pred kysnutím zohriať.

Ako na to? Možností je hneď niekoľko:

  • naliať do misky vriacu vodu, nechať chvíľu postáť a potom ju osušiť,
  • vložiť ju na pár minút do rúry predhriatej na 50 °C,
  • krátko ju zahriať v mikrovlnke,
  • alebo postaviť misu do väčšej nádoby s horúcou vodou.

Takto pripravená nádoba dodá cestu presne to teplo, ktoré potrebuje na to, aby „vyštartovalo“ nahor.

Cenná rada: Cesto najlepšie kysne pri teplote 30 až 35 °C. Ideálnym miestom je mierne vyhriata rúra alebo miska zakrytá utierkou a uložená pod dekou.

Miesto, kde sa cesto cíti najlepšie

Kysnuté cesto nesmie byť vystavené prievanu ani prudkému chladu. Preto ho nenechávajte len tak na kuchynskej linke. Správne podmienky dokážu zdvojnásobiť jeho objem a výsledkom bude cesto také nadýchané, že po upečení takmer utečie z plechu.

Čo si z toho vziať

Čerstvo upečené nadýchané buchty z kysnutého cesta na plechu
Správne pripravené kysnuté cesto sa odmení mäkkými a nadýchanými buchtami.
Foto: shutterstock/chaechaebyv

Nadýchané kysnuté cesto nie je len o recepte, ale aj o prostredí, v ktorom pracuje droždie. Predhriata miska a stabilná teplota sú zázračným detailom, ktorý rozhoduje o tom, či sa z vášho koláča alebo buchiet stane pýchou stola.

Redakcia Slová Ženy