Prečo sa nedokážete ovládať pri pohľade na pizzu či šišku? Odborníci odhaľujú mechanizmus a radia, ako s tým naložiť

Žena s prekvapeným výrazom sa pozerá na pizzu pred sebou na stole.
Foto: shutterstock/Nicoleta Ionescu

Len čo zbadáte čerstvú pizzu, šišku alebo tabuľku čokolády, máte pocit, že musíte okamžite zjesť kúsok – aj keď ste pred chvíľou dojedli obed? Nie je to slabá vôľa, ale biológia. Váš mozog reaguje na jedlo spôsobom, ktorý má korene v našom evolučnom nastavení.

Žena s prekvapeným výrazom sa pozerá na pizzu pred sebou na stole.
Aj pohľad na pizzu môže spustiť v mozgu mechanizmus, ktorý ovplyvňuje našu chuť do jedla.
Foto: shutterstock/Nicoleta Ionescu

Prečo nás pizza či šiška lákajú viac než iné veci?

Najnovšie výskumy ukazujú, že samotný pohľad na chutné jedlo spúšťa v mozgu tie isté mechanizmy, ktoré sú zodpovedné za pocit odmeny a potešenia. Preto aj vôňa či obrázok jedla dokáže vyvolať hlad alebo chuť.

Prof. Martin Binks z George Mason University v USA vysvetľuje, že pochopenie týchto reakcií je kľúčové pre vývoj metód, ktoré by ľuďom pomohli lepšie regulovať hmotnosť.

Vedci dokonca vytvorili špeciálnu databázu fotografií jedla, aby mohli presnejšie skúmať, čo sa v mozgu deje, keď vidíme pizzu, šišku či koláč.

Nový spôsob skúmania mozgu

Predtým sa pri testoch používali fotografie jedla a porovnávali sa s úplne nesúvisiacimi obrázkami predmetov. To však skresľovalo výsledky. Nová databáza funguje inak – každému jedlu bol priradený predmet podobného tvaru, veľkosti a farby.

Výsledok? Ukázalo sa, že mozog na pohľad chutného jedla reaguje veľmi podobne, ako keď zažívame príjemné pocity pri iných odmenách. Preto reklamy na jedlo vyvolávajú silnejšiu reakciu než reklamy na čokoľvek iné.

Prečo majú ľudia s nadváhou väčší problém

Ukázalo sa tiež, že tieto signály ešte silnejšie pôsobia na ľudí s nadváhou či obezitou. Podľa štúdie vo Frontiers in Neuroscience je to spojené s tým, že v ich mozgu sa často vyskytujú štrukturálne rozdiely. Ide najmä o zmeny v oblastiach zodpovedných za samokontrolu.

Dobrá správa je, že mozog je plastický. To znamená, že sa dokáže meniť. U pacientov, ktorí podstúpili bariatriu (chirurgický zákrok na liečbu obezity), sa už po mesiaci ukázali pozitívne zmeny – ich reakcie na jedlo sa začali podobať tým u ľudí s normálnou hmotnosťou.

Čo si z toho vziať

Dve ženy držia farebné šišky – jednu s ružovou polevou a druhú s čokoládovou a orieškami.
Pri pohľade na sladkosti, ako sú šišky, mozog okamžite spúšťa mechanizmus túžby. Odborníci radia, ako sa naučiť odolať pokušeniu.
Foto: shutterstock/Farknot Architect

Ak vás nabudúce premôže chuť na šišku či pizzu, vedzte, že nejde o slabosť, ale o prirodzenú reakciu mozgu. Pomôcť môže uvedomenie si tohto mechanizmu – keď chápete, že za tým stojí biológia, ľahšie sa ovládnete a siahnete po zdravšej alternatíve.

Redakcia Slová Ženy