Máte radi cestoviny? Zistite, koľkokrát týždenne ich môžete jesť
Mnohí si kladú otázku, ako často vlastne jesť cestoviny. Na jednej strane sú súčasťou jednej z najzdravších výživových smerníc – stredomorskej stravy, na druhej strane majú povesť kalorickej bomby. Znamená to teda, že si ich môžeme dopriať pokojne každý deň, alebo by sme mali brzdiť?

Foto: shutterstock/Pixel-Shot
Na obed najčastejšie volíme zemiaky, ryžu alebo cestoviny. Tentoraz sa pozrieme práve na tie posledné. V stredomorskej kuchyni hrajú hlavnú úlohu, no vždy v kombinácii so zeleninou, kvalitnými tukmi a bielkovinami. Práve spôsob prípravy rozhoduje o tom, či sú cestoviny ľahké a výživné, alebo ťažké a zbytočne kalorické.
Koľkokrát do týždňa môžete jesť cestoviny a ktoré sú najlepšie?
Podľa výživových poradcov sa cestovín netreba báť. Naopak – môžete ich jesť aj každý deň, ak dodržíte správne porcie a zvolíte vhodný druh. Cestoviny sú zdrojom energie, preto sa po nich cítime sýti a výkonní.
Pri klasických vaječných cestovinách sa vitamíny A a B vyskytujú len v malom množstve. Ak siahate po bielych cestovinách, najlepšou voľbou sú tie z pšeničnej múky durum. Odborníci však ešte viac odporúčajú tmavé, celozrnné a bezvaječné cestoviny.
Celozrnné cestoviny majú približne 336 kcal na 100 g, no ich veľkou výhodou je, že obsahujú celé zrno vrátane otrúb a klíčka. Vďaka tomu sú bohatým zdrojom vlákniny, vitamínu E, vitamínov skupiny B a minerálov ako horčík, železo, zinok či selén.
Ich pravidelná konzumácia podporuje trávenie, pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi a zabezpečuje dlhší pocit sýtosti. To znamená menej maškrtenia medzi jedlami.
Je pravda, že celozrnné cestoviny obsahujú o niečo viac tuku než klasické – približne 2 g na 100 g výrobku. Ide však o nenasýtené tuky, ktoré majú pozitívny vplyv na srdcovo-cievny systém.
Výskumy navyše potvrdzujú, že pravidelná konzumácia celozrnných výrobkov môže znižovať riziko srdcových ochorení, cukrovky 2. typu a niektorých druhov rakoviny.

Foto: shutterstock/Liliya Kandrashevich
Cenná rada
Ak chcete z cestovín vyťažiť maximum, neprevarte ich. Konzistencia „al dente“ má nižší glykemický index a nezaťažuje trávenie.
Mohlo by vás zaujímať aj: Cestoviny sa lepia a strácajú chuť? Skúsení šéfkuchári prezrádzajú trik na dokonalé varenie
Ako jesť cestoviny, aby neboli kalorické a ťažké?
Aj keď môžete cestoviny jesť často, dôležitá je kontrola porcií. Odporúčaná dávka pre dospelého človeka je 75 až 100 g suchých cestovín. Ideálne je prispôsobiť množstvo individuálnym potrebám a pohybovej aktivite.
Ak nechcete zbytočne pridávať kalórie, vyhnite sa ťažkým smotanovým a syrovým omáčkam. Oveľa lepšou voľbou sú paradajkové omáčky, jogurtové základy alebo ľahké pesto.
Plnohodnotné jedlo vznikne vtedy, keď cestoviny skombinujete s chudým bielkovinovým zdrojom (kuracie mäso, ryba, tofu, strukoviny) a dostatkom zeleniny. Odporúčaná porcia zeleniny je 80 až 100 g, pokojne aj viac.
Cestoviny nemusia byť len slané. Sladká verzia s tvarohom a ovocím, napríklad s čučoriedkami či malinami, je rýchla a výživná alternatíva, najmä ak použijete celozrnné cestoviny a mierne osladíte.
Slová na záver

Foto: shutterstock/New Africa
Cestoviny nemusia byť strašiakom v jedálničku. Pri správnom výbere, rozumnej porcii a vhodnej kombinácii surovín môžu byť súčasťou zdravej stravy aj každý deň. Kľúčom je rovnováha a jednoduchosť, presne tak, ako to poznáme zo stredomorskej kuchyne.
Viac praktických výživových tipov nájdete každý deň v rubrike Tipy Slová Ženy.
Redakcia Slová Ženy
