Nakrájajte ho a vložte do panvice. Vôňa vyprážanej ryby zmizne oveľa rýchlejšie

Vyprážanie ryby na panvici v kuchyni
Foto: shutterstock/SUWAPARN JARUCHAISITTIKUL

Vyprážaná ryba chutí výborne, no jej vôňa vie v byte pretrvať celé hodiny – a niekedy aj dni. Šíri sa kuchyňou, vsiakne do textílií a často nezmizne ani po dlhom vetraní. Dobrá správa? Existuje jednoduchý domáci trik, ktorý dokáže nepríjemný zápach výrazne oslabiť.

Vyprážanie ryby na panvici v kuchyni
Vyprážate rybu? Takto zabránite nepríjemnému zápachu.
Foto: shutterstock/SUWAPARN JARUCHAISITTIKUL

Vôňa ryby pri vyprážaní patrí medzi tie, ktoré sa šíria najrýchlejšie. Najprv zaplní kuchyňu, neskôr prejde do obývačky, záclon či oblečenia. Mnohí si preto rybu pripravujú len výnimočne. Pritom riešenie je prekvapivo jednoduché a máte ho doma.

Prečo ryba pri vyprážaní tak nepríjemne zapácha

Za typickú ostrú vôňu sú zodpovedné dusíkaté zlúčeniny, ktoré ryby prirodzene obsahujú. Počas tepelnej úpravy sa menia na trimetylamín – látku s veľmi intenzívnym zápachom. K tomu sa pridáva rozklad bielkovín a tukov, čo arómu ešte zosilňuje.

Obzvlášť nepríjemný pach vzniká pri starších rybách alebo pri rybách, ktoré neboli správne skladované. Zápach sa ešte viac zosilňuje pri slabej ventilácii v kuchyni a pri zanesenom filtri v digestore, ktorý nedokáže účinne odvádzať pachy.

Para unikajúca z mäsa nesie so sebou prchavé pachové látky, ktoré sa rýchlo usádzajú v celom byte.

Domáci trik s jablkom, ktorý pohltí zápach

Rozkrojené surové jablko položené na tmavom povrchu ako domáci trik proti zápachu pri vyprážaní ryby
Surové jablko dokáže počas vyprážania pohltiť nepríjemné pachy. Stačí ho nakrájať a položiť priamo na panvicu vedľa ryby.
Foto: shutterstock/Sean Nel

Ako zabrániť tomu, aby sa nepríjemná vôňa šírila? Pomôže obyčajné jablko.

Stačí:

  • vziať surové jablko
  • nakrájať ho na plátky
  • položiť ich priamo na panvicu vedľa vyprážanej ryby

Čerstvá jablková dužina funguje ako prírodný pohlcovač pachov a dokáže neutralizovať ostrú rybiu arómu ešte počas vyprážania.

Podobný účinok má aj surový zemiak, ktorý môžete použiť rovnakým spôsobom.

Nielen jablko. Ďalšie domáce spôsoby proti zápachu

Ak chcete účinok ešte posilniť, pomôžu aj ďalšie osvedčené triky:

  • Sóda bikarbóna – nasypte niekoľko lyžíc na tanierik a položte ho ku sporáku
  • Voda s octom – pohár s touto zmesou neutralizuje pachy zo vzduchu
  • Kávová usadenina – suché usadeniny nasypte na tanierik, prípadne ich krátko opražte na panvici
  • Pražené kávové zrná – nielen pohlcujú pachy, ale aj príjemne prevoňajú kuchyňu

Ide o jednoduché riešenia, ktoré nestojí nič a fungujú okamžite.

Ako vyprážať ryby, aby zapáchali menej

Zápach môžete výrazne obmedziť aj správnou prípravou:

  • filety pred vyprážaním namočte do mlieka
  • osušte ich papierovou utierkou
  • ochuťte bylinkami a pokvapkajte citrónovou šťavou

Rybu vždy vkladajte na primerane rozohriaty tuk.
Na studenom oleji pustí vodu a začne sa dusiť, na príliš horúcom tuku sa zápach ešte zosilní.

Nezabúdajte ani na okamžité upratanie dosky, noža a zvyškov. V teplej kuchyni sa pach z rybích zvyškov šíri mimoriadne rýchlo.

Samozrejmosťou je zapnutý digestor, ventilátor a krátke vetranie počas vyprážania.

Mohlo by vás zaujímať aj: Táto ryba je jemná, lacná a plná bielkovín. Slováci ju zbytočne ignorujú

Cenná rada

Čistenie digestora hubkou a rukavicami v kuchyni.
Zanesený filter v digestore je častým dôvodom, prečo sa zápach z vyprážania drží v byte oveľa dlhšie. Pravidelné čistenie robí veľký rozdiel.
Foto: shutterstock/New Africa

Ak ryby vyprážate často, pravidelne čistite filter v digestore. Zanesený filter je jednou z hlavných príčin, prečo sa zápach drží v byte oveľa dlhšie.

Slová na záver

Vyprážaná ryba nemusí znamenať celodenné vetranie. Stačí malý trik s jablkom a pár jednoduchých zásad, aby kuchyňa zostala svieža.
Ak vás zaujímajú ďalšie praktické domáce rady, viac ich nájdete v sekcii Kuchyňa Slová Ženy.

Redakcia Slová Ženy