Jablká v hlavnej úlohe. Muffiny, za ktoré vás doma budú ospevovať
Keď je za oknom sychravo, šedo a pochmúrne, nič nedokáže zlepšiť náladu tak rýchlo ako niečo sladké. A ak sa vám nechce vyraziť do cukrárne, máme riešenie, ktoré zvládnete doma z bežných surovín. Tieto muffiny sú presne tým typom dezertu, ktorý pohladí dušu – mäkké, nadýchané a voňajúce tak, že celý byt pripomína čerstvo upečenú štrúdľu.

Foto: shutterstock/Cesarz
Ak neviete, čo upiecť, upečte muffiny. Sú najlepším zlepšovačom nálady a hoci receptov existuje nespočetne veľa, tento patrí medzi tie, ku ktorým sa budete radi vracať. Sú vláčne, jemné, prevoňané škoricou a vanilkou a v hlavnej úlohe vystupujú jablká – ovocie, ktoré doma miluje takmer každý. Dôležité je len jedno: všetky suroviny by mali mať izbovú teplotu.
Pusťte sa do pečenia. Jablkové muffiny potešia aj v ten najpochmúrnejší deň
Ingrediencie:
- 2 stredne veľké jablká (ideálne sladšej odrody)
- 250 g hladkej pšeničnej múky
- 130 g bieleho jogurtu (klasického alebo gréckeho)
- 3/4 šálky oleja alebo rozpusteného masla
- 120–130 g kryštálového cukru
- 2 stredné vajcia
- 1 plná lyžica prášku do pečiva
- 1 lyžička vanilkovej pasty
- 1 zarovnaná lyžička mletej škorice
- štipka soli
Jablkové muffiny ako malý jablkový koláč. Postup krok za krokom

Foto: shutterstock/this_baker
1. Jogurt a vajcia vyberte z chladničky vopred, aby mali izbovú teplotu. Ak použijete maslo, rozpustite ho a nechajte mierne vychladnúť. Jablká ošúpte a nakrájajte na menšie kocky.
2. Nakrájané jablká dajte do misky, pridajte škoricu a trochu cukru. Dôkladne premiešajte a krátko poduste na panvici, aby zmäkli a jemne sa rozpadli.
3. Do veľkej misy vložte jogurt, pridajte maslo (alebo olej) a žĺtky. Bielky vyšľahajte so štipkou soli na tuhý sneh. Jogurtovú zmes krátko premiešajte a postupne pridávajte múku zmiešanú s práškom do pečiva a cukrom. Miešajte len dovtedy, kým sa suroviny spoja.
4. Do cesta jemne vmiešajte jablká a nakoniec aj sneh z bielkov. Pracujte opatrne, aby si cesto zachovalo svoju nadýchanú štruktúru.
5. Formy na muffiny alebo silikónové košíčky naplňte asi do 3/4 výšky. Rúru rozohrejte na 180 °C (horný a dolný ohrev) a pečte približne 20 minút, kým muffiny krásne nevyskočia a nezískajú zlatistú farbu. Po vychladnutí ich môžete posypať práškovým cukrom alebo ozdobiť bielou čokoládou.
Cenná rada

Foto: shutterstock/Arina P Habich
Ak chcete muffiny ešte vláčnejšie, časť jogurtu môžete nahradiť nastrúhaným jablkom. Dezert tak zostane mäkký aj na druhý deň – ak sa ho dovtedy niekto nezmocní.
Slová na záver
Tieto jablkové muffiny sú dôkazom, že najlepšie sladkosti často vznikajú z obyčajných surovín, ktoré máme doma. Sú ideálne ku káve, na víkendové raňajky aj ako rýchla sladká bodka po obede. A pozor – raz ich upečiete a rodina si ich začne pýtať pravidelne.
Viac podobných receptov, ktoré spríjemnia bežné dni, nájdete každý deň v rubrike Kuchyňa Slová Ženy.
Redakcia Slová Ženy
