Jablká v hlavnej úlohe. Muffiny, za ktoré vás doma budú ospevovať

Jablkové muffiny posypané cukrom a škoricou
Foto: shutterstock/Cesarz

Keď je za oknom sychravo, šedo a pochmúrne, nič nedokáže zlepšiť náladu tak rýchlo ako niečo sladké. A ak sa vám nechce vyraziť do cukrárne, máme riešenie, ktoré zvládnete doma z bežných surovín. Tieto muffiny sú presne tým typom dezertu, ktorý pohladí dušu – mäkké, nadýchané a voňajúce tak, že celý byt pripomína čerstvo upečenú štrúdľu.

Jablkové muffiny posypané cukrom a škoricou
Sladká pochúťka, ktorá prevonia celý byt.
Foto: shutterstock/Cesarz

Ak neviete, čo upiecť, upečte muffiny. Sú najlepším zlepšovačom nálady a hoci receptov existuje nespočetne veľa, tento patrí medzi tie, ku ktorým sa budete radi vracať. Sú vláčne, jemné, prevoňané škoricou a vanilkou a v hlavnej úlohe vystupujú jablká – ovocie, ktoré doma miluje takmer každý. Dôležité je len jedno: všetky suroviny by mali mať izbovú teplotu.

Pusťte sa do pečenia. Jablkové muffiny potešia aj v ten najpochmúrnejší deň

Ingrediencie:

  • 2 stredne veľké jablká (ideálne sladšej odrody)
  • 250 g hladkej pšeničnej múky
  • 130 g bieleho jogurtu (klasického alebo gréckeho)
  • 3/4 šálky oleja alebo rozpusteného masla
  • 120–130 g kryštálového cukru
  • 2 stredné vajcia
  • 1 plná lyžica prášku do pečiva
  • 1 lyžička vanilkovej pasty
  • 1 zarovnaná lyžička mletej škorice
  • štipka soli

Jablkové muffiny ako malý jablkový koláč. Postup krok za krokom

Príprava cesta na jablkové muffiny v miske pomocou metličky
Toto je moment, keď treba spomaliť. Príliš dlhé miešanie by pripravilo muffiny o ich jemnosť.
Foto: shutterstock/this_baker

1. Jogurt a vajcia vyberte z chladničky vopred, aby mali izbovú teplotu. Ak použijete maslo, rozpustite ho a nechajte mierne vychladnúť. Jablká ošúpte a nakrájajte na menšie kocky.

2. Nakrájané jablká dajte do misky, pridajte škoricu a trochu cukru. Dôkladne premiešajte a krátko poduste na panvici, aby zmäkli a jemne sa rozpadli.

3. Do veľkej misy vložte jogurt, pridajte maslo (alebo olej) a žĺtky. Bielky vyšľahajte so štipkou soli na tuhý sneh. Jogurtovú zmes krátko premiešajte a postupne pridávajte múku zmiešanú s práškom do pečiva a cukrom. Miešajte len dovtedy, kým sa suroviny spoja.

4. Do cesta jemne vmiešajte jablká a nakoniec aj sneh z bielkov. Pracujte opatrne, aby si cesto zachovalo svoju nadýchanú štruktúru.

5. Formy na muffiny alebo silikónové košíčky naplňte asi do 3/4 výšky. Rúru rozohrejte na 180 °C (horný a dolný ohrev) a pečte približne 20 minút, kým muffiny krásne nevyskočia a nezískajú zlatistú farbu. Po vychladnutí ich môžete posypať práškovým cukrom alebo ozdobiť bielou čokoládou.

Cenná rada

Pripravené papierové košíčky na jablkové muffiny v plechu na pečenie
Košíčky stačí naplniť približne do troch štvrtín. Práve tento detail rozhodne o tom, či muffiny pekne vyrastú a nepretečú.
Foto: shutterstock/Arina P Habich

Ak chcete muffiny ešte vláčnejšie, časť jogurtu môžete nahradiť nastrúhaným jablkom. Dezert tak zostane mäkký aj na druhý deň – ak sa ho dovtedy niekto nezmocní.

Slová na záver

Tieto jablkové muffiny sú dôkazom, že najlepšie sladkosti často vznikajú z obyčajných surovín, ktoré máme doma. Sú ideálne ku káve, na víkendové raňajky aj ako rýchla sladká bodka po obede. A pozor – raz ich upečiete a rodina si ich začne pýtať pravidelne.
Viac podobných receptov, ktoré spríjemnia bežné dni, nájdete každý deň v rubrike Kuchyňa Slová Ženy.

Redakcia Slová Ženy