Vždy ho pridávam do vody k sušeným hubám. Vďaka tomu nikdy nie sú horké

Sušené huby namáčané vo vode pred ďalšou prípravou
Foto: shutterstock/homi

Sušené huby patria k neodmysliteľným surovinám sviatočnej kuchyne. Či už ich používame do kapustnice, omáčok alebo plniek, bez správneho namáčania sa nezaobídu. Práve v tomto kroku však často vzniká problém – huby môžu po namočení zhorknúť a pokaziť chuť celého jedla. Našťastie existuje jednoduchý domáci spôsob, ako tomu predísť.

Sušené huby namáčané vo vode pred ďalšou prípravou
Sušené huby už nebudú horké. Tento trik poznali naše babky.
Foto: shutterstock/homi

Prečo sú sušené huby po namáčaní horké

Sušenie je skvelý spôsob, ako si uchovať vôňu lesa na dlhé mesiace. Nie vždy však prebehne ideálne. Horkosť po namáčaní môže vzniknúť z viacerých dôvodov – záleží od druhu húb, dĺžky sušenia, spôsobu skladovania aj od miesta, kde rástli. Huby zo suchších alebo piesčitých oblastí bývajú prirodzene trpkejšie.

Samotné zaliatie vodou preto niekedy nestačí. Pri namáčaní sa z húb uvoľňujú látky, ktoré môžu ovplyvniť ich chuť. Správny doplnok do vody však dokáže túto horkosť neutralizovať.

S čím namáčať huby, aby neboli horké

Ak nechcem riskovať trpkú chuť, vždy do vody pridávam cibuľu. Stačí ju rozkrojiť na štvrtiny a pridať k sušeným hubám. Cibuľa uvoľňuje sírové zlúčeniny, ktoré reagujú s horkými látkami v hubách a pomáhajú ich zjemniť. Výsledkom je čistá, jemná chuť bez nepríjemnej trpkosti.

Podobne funguje aj bobkový list, nové korenie alebo celé čierne korenie. Tieto prísady potláčajú zemitú a trpkú chuť húb a dodajú im ľahký korenistý tón. Po scedení a krátkom prepláchnutí sú huby mäkké, aromatické a pripravené na ďalšie varenie.

Niektoré gazdinky namáčajú sušené huby v mierne osolenom mlieku. Mlieko dokáže z húb vytiahnuť horkosť a zároveň im dodá jemnejšiu, krémovejšiu konzistenciu. Tento spôsob sa hodí najmä pri hubových omáčkach a plnkách.

Na čo si dať pozor, aby boli huby naozaj chutné

Vývar zo sušených húb pripravený na varenie polievky
Voda z namáčania sušených húb má výraznú chuť a je ideálnym základom do polievok a omáčok.
Foto: shutterstock/Rawpixel.com

Pred samotným namáčaním huby dôkladne prepláchni. Odstrániš tak piesok a nečistoty, ktoré sa môžu počas sušenia zachytiť na ich povrchu.

Na namáčanie používaj teplú, nie vriacu vodu. Príliš horúca voda spôsobí, že huby budú gumové a prídu o časť arómy. Väčšina sušených húb potrebuje aspoň 2–3 hodiny namáčania. Hríby a podpňovky si často vyžadujú nočné namáčanie, teda 12–18 hodín.

Po namočení huby sceď, krátko prepláchni v čistej vode a až potom ich var. Tento krok pomáha odstrániť zvyškovú horkosť. Vodu z namáčania však nevylievaj – je plná chuti a výborne poslúži ako základ do polievok, omáčok či kapustnice.

Cenná rada

Ak máš pochybnosti o chuti húb, ochutnaj kúsok po namočení ešte pred varením. Ak by boli stále mierne trpké, krátke prepláchnutie v čistej vode problém väčšinou vyrieši.

Mohlo by vás zaujímať aj: Sušené huby varte presne tak dlho, ako je potrebné. Inak zostanú tvrdé a pokazia celé jedlo

Slová na záver

Stačí jedna drobná zmena pri namáčaní a sušené huby budú jemné, voňavé a bez horkosti. Tieto malé kuchynské triky často rozhodujú o tom, či sviatočné jedlo naozaj zažiari. Viac podobných tipov nájdete denne na Kuchyňa Slová Ženy.

Redakcia Slová Ženy