Lososový šalát, ktorý chutí luxusne. Zeleninový môže ísť bokom

Tradičný ruský vrstvený šalát zdobený plátkom lososa a červeným kaviárom na sivom tanieri s vidličkou a nožom na bielom stole. Bočný pohľad, detail.
Foto: shutterstock/Nailya Yakubova

Zeleninový šalát je klasika, to vieme všetci. No každý rok to isté jedlo na sviatočnom stole už neprekvapí. Ak hľadáte niečo rovnako známe, no pritom sviežejšie, chutnejšie a modernejšie, tento šalát z údeného lososa je odpoveď. Spojenie varených koreňových surovín, jemných vajec a výrazného lososa spolu s krémovou avokádovou omáčkou vytvorí šalát, ktorý okamžite zaujme – a stane sa vaším novým charakteristickým sviatočným hitom.

Tradičný ruský vrstvený šalát zdobený plátkom lososa a červeným kaviárom na sivom tanieri s vidličkou a nožom na bielom stole. Bočný pohľad, detail.
Tento elegantný vrstvený šalát ukazuje, ako luxusne môže vyzerať jednoduché sviatočné jedlo. Losos a kaviár mu dodajú moderný, slávnostný charakter.
Foto: shutterstock/Nailya Yakubova

Zeleninový šalát milujeme zo zvyku. No ruku na srdce – aj tá najväčšia klasika si zaslúži občasné osvieženie. Tento lososový šalát je dôvodom, prečo u nás doma jarinový šalát posledné roky končí na druhom mieste. Je sýty, krásne farebný a chuťovo nezameniteľný. A keď sa všetky vrstvy prepoja avokádovým krémom s pikantným dotykom, výsledok je jednoducho famózny.

Šalát z údeného lososa ako sviatočný hit

Recept pripomína známu jarinovú verziu, no chuťovo je o niekoľko úrovní vyššie. Údený losos dodá šalátu luxusný nádych a avokádová pasta s majonézou vyčaruje jemnú, hutnú a dokonale jemnú konzistenciu. Je to presne ten typ šalátu, ktorý hostia vyjedia ako prvý.

Potrebujete:

  • cca 250 g údeného lososa (studené údenie)
  • 4 zemiaky s pevnou dužinou
  • 4 mrkvy
  • 6 vajec natvrdo
  • 1 veľké zrelé avokádo
  • kôpor (nasekaný)
  • pažítka
  • majonéza
  • soľ, čierne korenie, sušený cesnak
  • ostrý chilli omáčka alebo Sriracha

Ako pripraviť sviatočný lososový šalát

1. Začnite podobne ako pri klasickej jarinovej

Uvarte vajcia, mrkvu a zemiaky. Dajte pozor, aby sa nerozvarili. Nechajte ich úplne vychladnúť.

2. Vytvorte avokádový krém

Avokádo roztlačte v miske, pridajte kopcovitú lyžicu majonézy, trochu pálivej omáčky, soľ, korenie a voliteľne aj pretlačený cesnak. Vymiešajte na hladký krém.

3. Nakrájajte všetky suroviny

Vychladnuté vajcia, mrkvu aj zemiaky nakrájajte na malé kocky. Lososa nakrájajte na väčšie kúsky. Pažítku a kôpor nasekajte najemno.

4. Šalát môžete vrstviť alebo premiešať

Vo väčšej sklenenej mise vrstvite v tomto poradí:
zemiaky – avokádový krém – mrkva – pažítka – losos – avokádový krém – vajcia – korenie – kôpor – zvyšok krému – zvyšné vajcia navrch.

Alebo všetko premiešajte a nechajte v chladničke aspoň pár hodín, aby sa chute prepojili.

Ak chcete šalátu dodať ešte slávnostnejší vzhľad, na vrch môžete pridať aj lyžičku červeného kaviáru – spolu s plátkom údeného lososa vyzerá na tanieri skutočne výnimočne.

Výsledok? Šalát, ktorý chutí slávnostne, sviežo a moderne. Raz ho pripravíte – a zeleninový šalát sa stane „tým druhým“.

Ak hľadáte ďalšie chutné nápady, tradičné recepty aj moderné sviatočné inšpirácie, každý deň ich nájdete na Kuchyňa Slová Ženy – miesto, kde dobré jedlo začína.

Redakcia Slová Ženy