Lososový šalát, ktorý chutí luxusne. Zeleninový môže ísť bokom
Zeleninový šalát je klasika, to vieme všetci. No každý rok to isté jedlo na sviatočnom stole už neprekvapí. Ak hľadáte niečo rovnako známe, no pritom sviežejšie, chutnejšie a modernejšie, tento šalát z údeného lososa je odpoveď. Spojenie varených koreňových surovín, jemných vajec a výrazného lososa spolu s krémovou avokádovou omáčkou vytvorí šalát, ktorý okamžite zaujme – a stane sa vaším novým charakteristickým sviatočným hitom.

Foto: shutterstock/Nailya Yakubova
Zeleninový šalát milujeme zo zvyku. No ruku na srdce – aj tá najväčšia klasika si zaslúži občasné osvieženie. Tento lososový šalát je dôvodom, prečo u nás doma jarinový šalát posledné roky končí na druhom mieste. Je sýty, krásne farebný a chuťovo nezameniteľný. A keď sa všetky vrstvy prepoja avokádovým krémom s pikantným dotykom, výsledok je jednoducho famózny.
Šalát z údeného lososa ako sviatočný hit
Recept pripomína známu jarinovú verziu, no chuťovo je o niekoľko úrovní vyššie. Údený losos dodá šalátu luxusný nádych a avokádová pasta s majonézou vyčaruje jemnú, hutnú a dokonale jemnú konzistenciu. Je to presne ten typ šalátu, ktorý hostia vyjedia ako prvý.
Potrebujete:
- cca 250 g údeného lososa (studené údenie)
- 4 zemiaky s pevnou dužinou
- 4 mrkvy
- 6 vajec natvrdo
- 1 veľké zrelé avokádo
- kôpor (nasekaný)
- pažítka
- majonéza
- soľ, čierne korenie, sušený cesnak
- ostrý chilli omáčka alebo Sriracha
Ako pripraviť sviatočný lososový šalát
1. Začnite podobne ako pri klasickej jarinovej
Uvarte vajcia, mrkvu a zemiaky. Dajte pozor, aby sa nerozvarili. Nechajte ich úplne vychladnúť.
2. Vytvorte avokádový krém
Avokádo roztlačte v miske, pridajte kopcovitú lyžicu majonézy, trochu pálivej omáčky, soľ, korenie a voliteľne aj pretlačený cesnak. Vymiešajte na hladký krém.
3. Nakrájajte všetky suroviny
Vychladnuté vajcia, mrkvu aj zemiaky nakrájajte na malé kocky. Lososa nakrájajte na väčšie kúsky. Pažítku a kôpor nasekajte najemno.
4. Šalát môžete vrstviť alebo premiešať
Vo väčšej sklenenej mise vrstvite v tomto poradí:
zemiaky – avokádový krém – mrkva – pažítka – losos – avokádový krém – vajcia – korenie – kôpor – zvyšok krému – zvyšné vajcia navrch.
Alebo všetko premiešajte a nechajte v chladničke aspoň pár hodín, aby sa chute prepojili.
Ak chcete šalátu dodať ešte slávnostnejší vzhľad, na vrch môžete pridať aj lyžičku červeného kaviáru – spolu s plátkom údeného lososa vyzerá na tanieri skutočne výnimočne.
Výsledok? Šalát, ktorý chutí slávnostne, sviežo a moderne. Raz ho pripravíte – a zeleninový šalát sa stane „tým druhým“.
Ak hľadáte ďalšie chutné nápady, tradičné recepty aj moderné sviatočné inšpirácie, každý deň ich nájdete na Kuchyňa Slová Ženy – miesto, kde dobré jedlo začína.
Redakcia Slová Ženy
