Táto šťava mení aktivitu génov a prospieva srdcu. Vedci sú prekvapení
Zdravie srdca často vnímame ako výsledok veľkých rozhodnutí – správnej stravy, pohybu a obmedzenia stresu. No najnovšie vedecké zistenia ukazujú, že jeho podporu môže priniesť aj omnoho jednoduchší krok. Stačí zaradiť do denného režimu jednu bežnú šťavu, ktorú má väčšina z nás doma. Účinky pritom siahajú ďaleko za obyčajný obsah vitamínu C.

Foto: shutterstock/Drazen Zigic
Pomarančová šťava ako prirodzená ochrana srdca
Portál EatingWell upozorňuje na nové štúdie, ktoré dokazujú, že pravidelné pitie pomarančovej šťavy môže mať priamy pozitívny vplyv na kardiovaskulárne zdravie. Pomarančová šťava je bohatá na flavonoidy, najmä hesperidín, známy pre svoje antioxidačnéa protizápalové vlastnosti. Vedci preto skúmali, či by jej dlhodobé pitie mohlo ovplyvniť zdravie srdca až na molekulárnej úrovni.
Výsledky publikované v prestížnom časopise Molecular Nutrition and Food Research naznačujú, že účinky pomarančovej šťavy zďaleka nie sú len nutričné. Zásah do aktivity génov je oveľa výraznejší, než vedci predpokladali.
Ako výskum prebiehal a čo presne sledoval
Do štúdie bolo zaradených 20 zdravých dospelých vo veku 21 – 36 rokov. Pred jej začiatkom prešli trojdňovým „očistným“ obdobím bez citrusov, čokolády, kávy či čaju. Následne počas 60 dní denne pili 500 ml 100 % pomarančovej šťavy rozdelenej do dvoch dávok.
Vedci analyzovali vzorky krvi z prvého a posledného dňa a sledovali tlak, hmotnosť aj ďalšie parametre. Kľúčová bola však transkriptomická analýza, ktorá odhaľuje, ako sa v tele zapínajú a vypínajú jednotlivé gény.
A práve tam sa ukázali najzaujímavejšie výsledky.
Čo vedci objavili: účinky až na úrovni génov

Foto: shutterstock/Lanista
Denné pitie pomarančovej šťavy počas dvoch mesiacov zmenilo expresiu 3 790 génov:
2 487 génov bolo utlmených
1 303 génov bolo aktivovaných
Zmeny sa týkali oblastí kľúčových pre zdravie srdca a metabolizmus:
Regulácia krvného tlaku – utlmenie génov spojených s hypertenziou môže naznačovať, prečo pomarančová šťava pomáha znižovať tlak.
Chronický zápal – potlačenie zápalových génov môže znížiť riziko chronického zápalu, ktorý stojí za vznikom mnohých civilizačných ochorení.
Metabolizmus tukov – zmeny v génoch ovplyvňujúcich spracovanie tukov môžu podporiť lepšiu metabolickú rovnováhu.
Rôzne účinky podľa hmotnosti – u ľudí s nadváhou ovplyvňovala šťava najmä metabolizmus tukov, u štíhlejších potláčala zápal.
Tieto poznatky potvrdzuje aj rozsiahla metaanalýza v Critical Reviews in Food Science and Nutrition, podľa ktorej denná konzumácia 500 ml pomarančovej šťavy zlepšuje hladinu cukru v krvi, cholesterol aj zápalové markery.
Limity výskumu – a prečo sú výsledky aj tak dôležité
Štúdia mala menší počet účastníkov a trvala dva mesiace, no odborníci ju považujú za významnú. Najmä preto, že účinky sa týkajú čistej 100 % pomarančovej šťavy, nie sladkých nápojov s prísadami.
Pre ľudí sledujúcich hladinu cukru je dôležité strážiť si množstvo, keďže šťava prirodzene obsahuje cukry. V bežnej porcii však ide o jednoduchý, chutný a dostupný spôsob, ako podporiť zdravie srdca, metabolizmus aj celkovú vitalitu.
Ako výsledky preložiť do bežného života
Denné zaradenie pohára pomarančovej šťavy môže prispieť k:
– nižšiemu krvnému tlaku
– zníženiu zápalu v tele
– lepšiemu metabolizmu tukov
– silnejšej podpore kardiovaskulárneho zdravia
Ide o malý každodenný krok, ktorý môže mať pre telo veľký efekt.
Choroby srdca sú stále najväčším zdravotným rizikom
Podľa amerického Centers for Disease Control and Prevention (CDC) sú choroby srdca stále hlavnou príčinou úmrtí u mužov aj žien. Každých 34 sekúnd zomrie v USA jeden človek na kardiovaskulárne ochorenie. Len v roku 2023 presiahol počet úmrtí 919-tisíc.
Výskumy v Journal of the American Medical Association ukazujú, že zanedbávanie základných návykov – zdravej stravy, pravidelného pohybu či obmedzenia fajčenia – môže zvýšiť riziko infarktu alebo mozgovej príhody až desaťnásobne.
Zdravé srdce sa buduje už v mladosti

Foto: shutterstock/Lopolo
Dlhodobé sledovanie viac ako 4-tisíc mladých dospelých vo veku 18 až 30 rokov ukázalo, že tí, ktorí si dvadsať rokov udržiavali dobré návyky, mali výrazne nižšie riziko kardiovaskulárnych ochorení. Naopak, aj malé zanedbania zvyšovali riziko infarktu alebo mozgovej príhody až desaťnásobne.
„Čím skôr začneme myslieť na zdravie srdca, tým väčší úžitok môžeme získať,“ uviedol profesor Donald Lloyd-Jones, spoluautor výskumu.
Hoci pomarančová šťava nenahradí celkovo vyváženú stravu a fyzickú aktivitu, výskumy naznačujú, že môže byť jednoduchým a účinným doplnkom, ktorý podporí fungovanie kardiovaskulárneho systému.
Redakcia Slová Ženy
