Babička mi prezradila jednoduché pravidlo. Odvtedy je môj koláč vždy nadýchaný

Nadýchané kúsky domáceho koláča s jemnou vrstvou krému, upečené podľa jednoduchej babičkinej metódy.
Foto: shutterstock/iMadeS

Moja babička mi raz prezradila jednoduché pravidlo, ktoré zmenilo všetky moje koláče. Odvtedy sú vždy rovnako nadýchané, jemné a vláčne – bez ohľadu na to, či pečiem nedeľnú bábovku alebo rýchly koláč ku káve. Metóda je nenápadná, no funguje na počkanie. Ukážem ti, ako ju používať a čím môžeš cesto obohatiť, aby chutilo ešte lepšie.

Nadýchané kúsky domáceho koláča s jemnou vrstvou krému, upečené podľa jednoduchej babičkinej metódy.
Presne takto vyzerá koláč, keď dodržíš jednoduché babičkino pravidlo – vysoký, mäkučký a dokonale vláčny.
Foto: shutterstock/iMadeS

Tajomstvo dokonale nadýchaného koláča nemá nič spoločné so zložitými technikami

Babička vždy vravela, že dobré pečenie nestojí na špeciálnych surovinách ani drahých pomôckach. Dôležité sú proporcie. A práve na nich je postavená jej osvedčená metóda, ktorá mi „zachránila“ už desiatky koláčov.

Tento spôsob vychádza z jednoduchého číselného princípu. Ak si raz zapamätáš poradie, už nikdy nič nepokazíš.

Toto je najlepšia metóda na koláč. Vždy vyjde mäkučký a lahodný

Babička ju volala: „koláč 5–4–3–2–1“.

Nie je to žiadna hádanka – je to pamäťová pomôcka, ktorá ti sama nadiktuje presné pomery surovín. Vďaka nim bude cesto vždy rovnaké: jemné, vzdušné a krásne drží tvar.

Mohlo by vás zaujímať aj: NY Times píše o tomto chlebe bez masla a kvasníc. Tajomstvo bielkovinovej bomby je šokujúco jednoduché

Ako funguje metóda 5–4–3–2–1?

Čísla predstavujú presné množstvá základných surovín. Stačí si ich zapamätať v poradí zhora nadol:

  • 500 g hladkej múky
  • 400 g cukru
  • 300 g sladeného kondenzovaného mlieka
  • 200 ml rastlinného oleja
  • 10 g prášku do pečiva
  • štipka soli

Postup je rovnako jednoduchý:

  • v jednej mise zmiešaš suché suroviny
  • v druhej mokré
  • spojíš ich dokopy a len krátko premiešaš, aby zostala štruktúra ľahká
  • cesto vleješ do formy vystlanej papierom
  • pečieš 40–50 minút pri 180 °C, kým povrch krásne nezhnedne

Výsledkom je nadýchaný koláč, na ktorom si pochutí celá rodina – bez stresu, bez prebíjania chutí, bez prehnaných surovín.

Nadýchaný domáci koláč s kakaovým mramorovaním upečený podľa jednoduchej babičkinej metódy.
Aj takto môže vyzerať koláč 5–4–3–2–1 – vysoký, jemný a s pekným kakaovým vzorovaním na povrchu.
Foto: shutterstock/Abiyaza

Ako obohatiť koláč 5–4–3–2–1, aby chutil ešte lepšie?

Tento základný recept je úžasný v tom, že z neho môže vzniknúť desiatka rôznych koláčov. Stačí malý detail.

  • Pre milovníkov klasiky – vanilka, citrónová kôra alebo pár kvapiek citrónového aromatického extraktu.
  • Pre tých, čo milujú čokoládu – kúsky horkej alebo mliečnej čokolády, ktoré sa roztečú priamo v strede.
  • Pre sviežosť a vláčnosť – nastrúhaná mrkva, jablká alebo hrsť nasekaných vlašských orechov.
  • Pre karamelovú vôňu – posyp vrchu hnedým cukrom pred pečením. Vytvorí krásnu, chrumkavú karamelovú kôrku.

Po upečení môžeš koláč preliať citrónovou polevou, čokoládou, alebo ho jednoducho pocukrovať. Skvele vyzerá aj so sezónnym ovocím.

Tento jednoduchý koláč tak môžeš zakaždým premeniť na úplne nový dezert.

Mohlo by vás zaujímať aj: Najjemnejší pomarančový koláč, aký ste kedy jedli. Recept, ktorý sa vydarí vždy

Slová na záver

Babičkina metóda 5–4–3–2–1 dokazuje, že najlepšie triky sú tie najjednoduchšie. Ak túžiš po koláči, ktorý vždy vyjde nadýchaný, jemný a s istotou úspechu – toto je pravidlo, ktoré sa oplatí mať navždy v kuchyni. Je to univerzálny recept, ktorý zvládne aj začiatočník, no ocení ho každý, kto miluje rýchle a spoľahlivé domáce pečenie.

Redakcia Slová Ženy