Začnite týmto a budete žiť dlhšie. Lekárka prezradila jednoduchý trik

Žena začína svoje jedlo šalátom ako súčasť metódy správneho poradia jedenia.
Foto: shutterstock/GBJSTOCK

Dlhý život a pevné zdravie nemusia byť výsledkom drastických diét ani prísnych obmedzení. Podľa 53-ročnej lekárky Suzanne Ferree môže zásadnú rolu zohrať maličkosť, o ktorej väčšina ľudí vôbec nepremýšľa – poradie, v akom jeme jednotlivé časti svojho jedla.

Žena začína svoje jedlo šalátom ako súčasť metódy správneho poradia jedenia.
Prekvapivo účinná metóda: čo jesť prvé, aby telo fungovalo lepšie.
Foto: shutterstock/GBJSTOCK

Lekárka, ktorá skúma dlhý život aj v praxi

Doktorka Suzanne Ferree sa viac než desať rokov venuje tomu, ako môže životný štýl podporiť vitalitu a zdravé starnutie. Stretáva sa najmä s ľuďmi vo veku 45–65 rokov a sleduje, ako im malé zmeny pomáhajú získať späť energiu a udržať si kondíciu čo najdlhšie.

Žije presne tak, ako radí. Miluje tanec, pravidelný pohyb, oddych, cestovanie za meditáciou a čas strávený s priateľmi. Jej filozofiou je rovnováha – medzi telom, vzťahmi a duševným pokojom.

Rovnako vyvážený prístup má aj k jedlu. Snaží sa, aby jej tanier bol čo najviac farebný, plný prirodzených potravín, vlákniny a rastlinnej výživy. A hoci si občas dopraje čokoľvek, čo má rada, jedno pravidlo nikdy neporuší.

Mohlo by vás zaujímať aj: Odborník na dlhovekosť varuje: tieto štyri veci vo vašej domácnosti vám môžu potichu škodiť

Základ dlhého života? Začnite jesť v správnom poradí

Podľa Ferree nie je rozhodujúce len to, čo jeme, ale ako to jeme. Práve v tom sa skrýva prekvapivo účinný trik:

Najprv zelenina, potom bielkoviny a až nakoniec sacharidy a nápoje.

Toto poradie dokáže podľa nej výrazne ovplyvniť to, ako naše telo reaguje na jedlo.

„Poradie jedenia má význam,“ vysvetlila v rozhovore pre CNBC. Keď začneme jedlo zeleninou, vláknina spomalí vstrebávanie glukózy. Keď potom prídu na rad bielkoviny a až nakoniec sacharidy, telo zažije menší výkyv cukru v krvi.

Výsledok? Stabilnejšia energia počas dňa a menej chutí na sladké.

Pre koho je táto metóda najvhodnejšia?

Tento spôsob stravovania sa označuje ako jedenie v správnom poradí. Odborníci zdôrazňujú, že môže pomôcť nielen ľuďom s cukrovkou či predcukrovkovým stavom, ale aj všetkým, ktorí často zažívajú prudké energetické výkyvy, rýchlo po jedle vyhladnú, bojujú s nadmernou chuťou na sladké alebo chcú prirodzene podporiť trávenie a udržať si stabilnú hladinu cukru v krvi.

Podľa dietologičky Jessicy Hernandez (The Ohio State University Health Plan) ide o metódu, ktorá je jednoduchá, zadarmo a skutočne môže fungovať – ak sa dodržiava pravidelne.

Cenná rada: Ak chcete „jedenie v správnom poradí“ vyskúšať, postačí malá úprava: pred každým jedlom si dajte niekoľko súst zeleniny. Môže to byť šalát, dusená zelenina, uhorka, paprika – čokoľvek máte práve doma.

Čo si z toho vziať

Farebný tanier s veľkým množstvom zeleniny a bielkovín podľa odporúčaní lekárky.
Čím farebnejší tanier, tým lepšie. Lekárka zdôrazňuje pestrú stravu a prirodzené potraviny.
Foto: shutterstock/Sultan Amir

Dlhý život nemusí byť výsledkom prísnych pravidiel. Niekedy stačí maličkosť – napríklad to, že začneme svoje jedlo zeleninou. Práve v jednoduchých návykoch sa skrýva sila, ktorá môže dlhodobo podporiť zdravie, stabilnú energiu a celkovú pohodu.

Redakcia Slová Ženy