Nie je to syr ani strúhanka. Pridajte túto prísadu do obalu na rezne – vaše črevá sa vám poďakujú

Lahôdkové droždie v sklenenej nádobe, pripravené ako zdravá posýpka do jedál.
Foto: shutterstock/CHZU

Niektoré suroviny vyzerajú úplne nenápadne, no v kuchyni dokážu zmeniť viac, než by ste čakali. Stačí malá lyžica a bežné rezne získajú lepšiu chuť aj výživovú hodnotu. Tento jednoduchý trik si rýchlo obľúbite – najmä ak chcete podporiť zdravé trávenie.

Lahôdkové droždie v sklenenej nádobe, pripravené ako zdravá posýpka do jedál.
Lahôdkové droždie vyzerá ako obyčajná strúhanka, no dodá jedlám vlákninu, bielkoviny aj jemnú syrovú chuť.
Foto: shutterstock/CHZU

Čo sú to vlastne tieto zlaté drožďové vločky?

Možno ich máte doma a ani neviete, aký veľký poklad predstavujú. Nutritional yeast – čiže sušené lahôdkové droždie – je neaktívne droždie, ktoré už nekvasí, ale je nabité živinami.

Má jemnú žlto-zlatú farbu a prirodzenú syrovo-orieškovú chuť, vďaka ktorej dokáže v mnohých receptoch nahradiť syr. Vegetariáni a vegáni ich používajú namiesto parmezánu, no skvele sa hodí aj do bežnej kuchyne.

Prečo by ste ich mali zaradiť do kuchyne?

Lahôdkové droždie je mimoriadne výživné:

  • obsahuje veľa kvalitných bielkovín (až 45 g na 100 g),
  • je bohaté na vitamíny skupiny B, ktoré podporujú nervy, energiu aj pleť,
  • dodáva vlákninu, ktorá pomáha črevám a tráveniu,
  • prirodzene reguluje cholesterol a cukor v krvi,
  • podporuje lepší pocit sýtosti.

Neobsahuje lepok, nemusí sa variť, a keďže je tepelne spracované, je plne bezpečné aj pre citlivé žalúdky.

Ako ich používať? Možností je nekonečne veľa

Drožďové vločky majú konzistenciu jemnej strúhanky – a to je ich obrovská výhoda. Hodíte ich kdekoľvek a okamžite pridajú chuť aj výživu.

Výborne sa hodia ako:

  • posýpka na šaláty
  • ochucovadlo na cestoviny, rizoto či zeleninu
  • syrová náhrada v omáčkach a polievkach
  • prísada do dipov, dressingov či pomazánok
  • do jogurtu, granoly či smoothie
  • príchuť do domáceho chleba
Čerstvý zeleninový šalát posypaný lahôdkovým droždím z drevenej misky.
Lahôdkové droždie dodá šalátu jemnú syrovo-orieškovú chuť a navyše aj poriadnu dávku vitamínov skupiny B.
Foto: shutterstock/Yavdat

A teraz prichádza trik, ktorý sa šíri medzi gazdinkami:

Pridajte ich do obalu na rezne či fašírky

Lahôdkové droždie vytvorí jemne chrumkavú, voňavú a sýto zlatú kôrku. Navyše do jedla pridáte:

  • extra vlákninu,
  • viac bielkovín,
  • a úplne prírodnú chuť bez soli a umelých zmesí.

Hodí sa aj na zeleninové placky, tofu, karfiolové rezne, mäsové guľky alebo dokonca zemiakové krokety.

Mohlo by vás zaujímať aj: Tieto bravčové rezne chutia presne tak, ako ich robievala babička. Potrebujete len jednu vec, aby boli chrumkavé a šťavnaté

Pre koho sú ideálne?

  • pre ľudí s citlivým trávením,
  • pre tých, čo chcú jesť menej soli,
  • pre vegánov a vegetariánov,
  • pre rodičov, ktorí chcú „prepašovať“ bielkoviny a vitamíny deťom,
  • pre každého, kto chce rýchlo obohatiť jedlá o výživu.

Malá ingrediencia, veľký efekt

Jedna lyžica denne výrazne podporí črevný mikrobióm, energiu aj imunitu. Lahôdkové droždie je presne ten typ suroviny, ktorý si raz kúpite – a potom nechápete, ako ste bez neho mohli fungovať.

Redakcia Slová Ženy