Nie je to syr ani strúhanka. Pridajte túto prísadu do obalu na rezne – vaše črevá sa vám poďakujú
Niektoré suroviny vyzerajú úplne nenápadne, no v kuchyni dokážu zmeniť viac, než by ste čakali. Stačí malá lyžica a bežné rezne získajú lepšiu chuť aj výživovú hodnotu. Tento jednoduchý trik si rýchlo obľúbite – najmä ak chcete podporiť zdravé trávenie.

Foto: shutterstock/CHZU
Čo sú to vlastne tieto zlaté drožďové vločky?
Možno ich máte doma a ani neviete, aký veľký poklad predstavujú. Nutritional yeast – čiže sušené lahôdkové droždie – je neaktívne droždie, ktoré už nekvasí, ale je nabité živinami.
Má jemnú žlto-zlatú farbu a prirodzenú syrovo-orieškovú chuť, vďaka ktorej dokáže v mnohých receptoch nahradiť syr. Vegetariáni a vegáni ich používajú namiesto parmezánu, no skvele sa hodí aj do bežnej kuchyne.
Prečo by ste ich mali zaradiť do kuchyne?
Lahôdkové droždie je mimoriadne výživné:
- obsahuje veľa kvalitných bielkovín (až 45 g na 100 g),
- je bohaté na vitamíny skupiny B, ktoré podporujú nervy, energiu aj pleť,
- dodáva vlákninu, ktorá pomáha črevám a tráveniu,
- prirodzene reguluje cholesterol a cukor v krvi,
- podporuje lepší pocit sýtosti.
Neobsahuje lepok, nemusí sa variť, a keďže je tepelne spracované, je plne bezpečné aj pre citlivé žalúdky.
Ako ich používať? Možností je nekonečne veľa
Drožďové vločky majú konzistenciu jemnej strúhanky – a to je ich obrovská výhoda. Hodíte ich kdekoľvek a okamžite pridajú chuť aj výživu.
Výborne sa hodia ako:
- posýpka na šaláty
- ochucovadlo na cestoviny, rizoto či zeleninu
- syrová náhrada v omáčkach a polievkach
- prísada do dipov, dressingov či pomazánok
- do jogurtu, granoly či smoothie
- príchuť do domáceho chleba

Foto: shutterstock/Yavdat
A teraz prichádza trik, ktorý sa šíri medzi gazdinkami:
Pridajte ich do obalu na rezne či fašírky
Lahôdkové droždie vytvorí jemne chrumkavú, voňavú a sýto zlatú kôrku. Navyše do jedla pridáte:
- extra vlákninu,
- viac bielkovín,
- a úplne prírodnú chuť bez soli a umelých zmesí.
Hodí sa aj na zeleninové placky, tofu, karfiolové rezne, mäsové guľky alebo dokonca zemiakové krokety.
Mohlo by vás zaujímať aj: Tieto bravčové rezne chutia presne tak, ako ich robievala babička. Potrebujete len jednu vec, aby boli chrumkavé a šťavnaté
Pre koho sú ideálne?
- pre ľudí s citlivým trávením,
- pre tých, čo chcú jesť menej soli,
- pre vegánov a vegetariánov,
- pre rodičov, ktorí chcú „prepašovať“ bielkoviny a vitamíny deťom,
- pre každého, kto chce rýchlo obohatiť jedlá o výživu.
Malá ingrediencia, veľký efekt
Jedna lyžica denne výrazne podporí črevný mikrobióm, energiu aj imunitu. Lahôdkové droždie je presne ten typ suroviny, ktorý si raz kúpite – a potom nechápete, ako ste bez neho mohli fungovať.
Redakcia Slová Ženy
