Stačí polovica denne. Cukor aj cholesterol pôjdu výrazne dole
Niektoré potraviny dokážu urobiť pre naše zdravie viac než doplnky stravy. Jedným z nich je grapefruit – citrus, ktorý pôsobí ako prirodzený regulátor cukru a cholesterolu. A čo je najlepšie, stačí len polovica denne, aby sa spustili jeho účinky. Tento plod je plný vitamínov, antioxidantov a látok, ktoré podporujú metabolizmus, spaľovanie tukov aj správnu činnosť srdca.

Foto: shutterstock/rsooll
Grapefruit – ovocie nabité živinami, ktoré funguje ako prírodná medicína
Za výraznou, jemne horkastou chuťou grapefruitu sa skrýva mimoriadne bohaté zloženie. Jeho dužina aj šťava obsahujú vitamíny A, C, E a vitamíny skupiny B, čo z neho robí cenný zdroj dennej výživy. Okrem toho je plný minerálov, najmä draslíka, vápnika a horčíka, ktoré podporujú správnu činnosť svalov, nervov a srdca.
Grapefruit je tiež známy vysokým obsahom likopénu, silného antioxidantu, ktorý chráni bunky pred poškodením. Skutočnou „hviezdou“ tohto ovocia sú však flavonoidy naringenín a naringín, zodpovedné za jeho jedinečné účinky na metabolizmus cukrov a tukov.
Podľa Critical Reviews in Food Science and Nutrition pôsobí práve naringenín ako prírodný regulátor metabolizmu glukózy a tukov. Výsledkom je, že grapefruit:
- znižuje hladinu cukru v krvi
- zlepšuje hladinu cholesterolu (nižší LDL, vyšší HDL)
- urýchľuje spaľovanie tukov
- zlepšuje metabolickú flexibilitu
Ako grapefruit stabilizuje cukor v krvi

Foto: shutterstock/Jung U
Grapefruit je jedným z citrusov s najnižším glykemickým indexom. V databáze GI (University of Sydney) má hodnotu približne 25, čo znamená, že stabilizuje hladinu glukózy a nespôsobuje prudké výkyvy cukru po jedle.
Naringenín tiež ovplyvňuje pečeňové enzýmy zodpovedné za spracovanie cukru, čo vedie k:
- stabilnejšej hladine glukózy
- menším chutiam na sladké
- dlhšiemu pocitu sýtosti
Grapefruit tak pomáha udržiavať disciplínu pri jedle a tlmí chuť na „rýchle“ kalórie.
Grapefruit vs. cholesterol: prečo je taký účinný?
Zlý cholesterol LDL je tichý nepriateľ ciev. Ukladá sa na stenách tepien, spôsobuje ich zužovanie a zvyšuje riziko srdcovo-cievnych ochorení.
Podľa štúdie publikovanej v Journal of Medicinal Food, ktorú viedol výskumník C. A. Dow, účastníci jedli polovicu grapefruitu trikrát denne počas šiestich týždňov. Výsledky boli prekvapujúce:
- celkový cholesterol klesol o približne 11,7 mg/dl
- LDL cholesterol klesol o 18,7 mg/dl
Flavonoidy z grapefruitu pôsobia ako prirodzení „čističi“ ciev:
- znižujú LDL aj triglyceridy
- podporujú tvorbu ochranného HDL
- chránia cievy pred oxidatívnym stresom
Dôležitú úlohu zohráva aj pektín z bielej časti pod šupkou. Ten viaže tuky a cholesterol v črevách a obmedzuje ich vstrebávanie.
Cenná rada: Tú bielu vrstvu pod šupkou neodstraňujte úplne. Práve tam sa ukrýva množstvo vlákniny a prospešných látok.
Podpora pre srdce a pečeň
Antioxidanty (vrátane likopénu) chránia cievy pred voľnými radikálmi a zápalom, čo potvrdzujú viaceré nutričné prehľady, napríklad v Nutrition Research Reviews.
Grapefruit zároveň podporuje:
- srdce – draslík pomáha regulovať krvný tlak
- pečeň – prirodzene podporuje detoxikáciu a obnovu pečeňových buniek
Niet divu, že grapefruit sa objavuje v očistných kúrach a detox programoch.
Ako a kedy jesť grapefruit, aby fungoval najlepšie?
- stačí polovica grapefruitu denne
- ideálne ráno, na prázdny žalúdok alebo ku ľahkým raňajkám
- najlepšie je jesť čerstvý plod, nie džús
- pridáva sa do šalátov s rukolou, avokádom či orechmi
- môžete ním ochutiť vodu s mätou alebo ľadom
Ružové a červené odrody obsahujú viac likopénu a sú chuťovo jemnejšie.
Pozor: Podľa FDA grapefruit môže interagovať s niektorými liekmi, najmä na krvný tlak, cholesterol alebo depresiu. Ak užívate lieky, je vhodné poradiť sa s lekárom.
Čo si z toho vziať

Foto: shutterstock/Samosudov
Grapefruit je jednoduchý a účinný spôsob, ako podporiť zdravie bez drahých doplnkov. Upravuje hladinu cukru, zlepšuje cholesterol, podporuje metabolizmus a dodá telu energiu. Polovica denne stačí na to, aby sa začali diať veľké zmeny.
Redakcia Slová Ženy
