Sezóna týchto húb práve začína. Sú chutné, bezpečné a takmer nik ich nepozná

Šťavnačka mrazová rastúca pod ihličnanmi v neskorej jeseni
Foto: shutterstock/Henri Koskinen

Hubárska sezóna sa síce pomaly chýli ku koncu, no košík ešte neodkladajte. Práve teraz začína čas huby, ktorú väčšina ľudí prehliada – no skúsení hubári ju považujú za skrytý poklad jesene. Ak je zima mierna, nájdete ju dokonca aj v decembri. Je chutná, aromatická a v kuchyni má omnoho širšie využitie, než by ste čakali.

Šťavnačka mrazová rastúca pod ihličnanmi v neskorej jeseni
Málo známa, ale výborná. Šťavnačka mrazová predĺži hubársku sezónu.
Foto: shutterstock/Henri Koskinen

Šťavnačka mrazová – nenápadný poklad neskorej jesene

Sú huby, ktoré hubári zbierajú automaticky – dubáky, kuriatka či kozáky. A potom sú také, ktoré zostávajú v lese len preto, že ich málokto pozná. Práve to je prípad šťavnačky mrazovej (Hygrophorus hypothejus).

Objavuje sa koncom októbra, no najlepšia sezóna prichádza v novembri a v teplejších rokoch trvá až do zimy. Pre hubárov, ktorí si chcú sezónu predĺžiť, je to ideálna príležitosť vrátiť sa do lesa ešte raz.

Hoci nepatrí medzi najväčšie či najatraktívnejšie huby, chutí výborne – je jemne sladkastá, mäkká a príjemne voňavá. Hodí sa na smaženie, dusenie, varenie aj nakladanie. Jediné, na čo nie je ideálna, je sušenie.

Mohlo by vás zaujímať aj: Skúsení hubári mlčia, no vedia svoje. Tieto huby rastú aj v novembri

Ako vyzerá šťavnačka mrazová? Spoznáte ju podľa farby aj slizu

Šťavnačka mrazová je stredne malá huba s klobúkom veľkým približne 3–8 cm. Na dotyk je hladký, vlhký a pri daždi slizký. Farba závisí od počasia – môže byť olivovohnedá, hnedožltá až zlatistá, najmä keď dážď zmyje povrchovú vrstvu slizu.

Lupene sú riedke, pevné, voskovité. Spočiatku sú žlté, neskôr prechádzajú do oranžovožltej farby a hlboko zbiehajú po hlúbiku.

Hlúbik býva dlhý 5–8 cm, tenký, žltkastý až oranžovohnedý, jemne mazľavý. U mladých plodníc ho obopína vláknitý slizký prsteň, ktorý časom zmizne.

Dužina je svetložltá, nenápadnej chuti aj vône.

Výtrusný prach je biely.

Šťavnačka mrazová nemá nebezpečné jedovaté dvojníky. V praxi je takmer nezameniteľná – vďaka slizkému klobúku, žltým až oranžovým lupeňom a typickej vôni.

Kde ju hľadať? Ak nájdete jednu, väčšinou ich bude viac

@yurko_syd

Допоможіть впізнати. Гігрофор пізній або мокриця бура (Hygrophorus hypothejus) Гігрофор

♬ оригінальний звук – Юрій Сидоренко

Šťavnačka mrazová je síce málo známa, no rastie v hojnom počte. Často tvorí celé skupiny, takže ak objavíte jeden plod, je veľká šanca, že košík naplníte rýchlo.

Najčastejšie rastie:

– v ihličnatých lesoch, hlavne pod borovicami a smrekmi
– na vápenatých pôdach
– po prvých mrazoch
– v novembrovom a decembrovom období
– počas miernych zím dokonca až do januára či februára

Jej najväčšou výhodou je, že sa zbiera v období, keď ostatné jedlé huby už takmer nenájdete. Vďaka tomu si môžete sezónu spríjemniť ešte jedným jesenným výletom do lesa.

Ako ju využiť v kuchyni? Možností je viac, než si myslíte

Šťavnačka mrazová sa skvelo hodí do jednoduchých jedál, kde najlepšie vynikne jej jemná, mierne sladkastá chuť. A presne tak ju pripravil aj tvorca populárneho videa na TikToku @cookinpolish, ktorý sa s hubou stretol prvýkrát – a rovno ju použil do praženice.

@cookinpolish

Scrambled eggs with mushrooms. For the first time, I picked Hygrophorus hypothejus (yellowleg waxcap?) – and it went straight into my scrambled eggs 😋 The taste is mild and slightly nutty, perfect for simple dishes. ⚠️ Remember! Only pick mushrooms you’re 100% sure about. If in doubt – better leave it in the forest. #foraging #wildmushrooms #scrambledeggs #hygrophorushypothejus

♬ Little Things – Adrián Berenguer

Tu je rýchly postup z videa:

  1. Na panvici rozohreje olej alebo maslo.
  2. Pridá očistené kúsky šťavnačky mrazovej.
  3. Nechá ich chvíľku podusiť, kým zmäknú.
  4. Pridá celé vajíčka priamo na huby.
  5. Jemne premieša, nechá stuhnúť a ochutí podľa chuti.

Výsledná praženica má jemnú, orechovú chuť, ktorá sa perfektne hodí k jednoduchým raňajkám alebo večeri.

Komentár autora videa: „Prvýkrát v živote som nazbieral šťavnačku mrazovú (Hygrophorus hypothejus) – a šup s nimi rovno do praženice. Chuť je jemná, trochu oriešková. Perfektné do jednoduchých jedál.“

Okrem praženice sa šťavnačka mrazová výborne hodí aj do ďalších jednoduchých jedál. Jej jemná, mierne sladkastá chuť a príjemná vôňa krásne vyniknú v smotanovej omáčke, v ragú, v zeleninových prílohách či dusená ako doplnok k mäsu. Skvelá je aj nakladaná v kyslom náleve. Ak ju pripravujete prvýkrát, siahnite po nenáročnom recepte – najlepšie chutí v jedlách, kde ju neprikryjete výrazným korením.

Slová na záver

Šťavnačka mrazová rastúca pod ihličnanmi v neskorej jeseni
Klobúk je vlhký, slizký a mení farbu podľa počasia od olivovej po žltohnedú.
Foto: shutterstock/John Navajo

Šťavnačka mrazová je huba, ktorou môžete predĺžiť hubársku sezónu až do zimy. Je chutná, ľahko rozpoznateľná, rastie vo veľkých skupinách a má široké využitie v kuchyni. Aj keď ju mnohí hubári prehliadajú, určite stojí za pozornosť. Možno práve ona bude vaším novým novembrovým objavom.

Redakcia Slová Ženy