Babičkin bravčový guláš. Recept, ktorý nikdy neomrzí

Bravčový guláš v hlbokej miske, podávaný v hustej aromatickej omáčke.
Foto: shutterstock/FoodAndPhoto

Niektoré jedlá majú v sebe domov, vôňu detstva a chuť, ktorú nič nenahradí. Medzi také patrí aj babičkin bravčový guláš – sýty, voňavý a vždy úspešný. Navyše ho môžete variť z rôznych druhov mäsa a prispôsobiť tomu, čo máte práve po ruke.

Bravčový guláš v hlbokej miske, podávaný v hustej aromatickej omáčke.
Takto vyzerá poctivý domáci guláš – mäkké mäso, hustá omáčka a vôňa, ktorá pripomenie kuchyňu starej mamy.
Foto: shutterstock/FoodAndPhoto

Guláš, ktorý sa vždy podarí

Klasický bravčový guláš je jedlo, ktoré prežilo celé generácie. Zahreje, zasýti a jeho vôňa dokáže zastaviť čas. Práve preto sa k nemu stále vraciame – najmä v chladnejších mesiacoch, keď potrebujeme teplé a jednoduché jedlá, ktoré potešia celú rodinu.

Základom je výber mäsa. Najčastejšie sa používa bravčové stehno alebo krkovička, no každá verzia má svoje špecifiká.

Ľahší a jemný: Guláš z bravčového stehna

Ak chceš menej tučnú, jemnú a ľahšiu verziu, siahni po bravčovom stehne. Je to chudé mäso, ktoré sa rýchlejšie dusí a v hrnci krásne zmäkne, ak mu dopraješ pomalé, pokojné varenie.

Do základu sa skvelo hodia:

  • cibuľa
  • mrkva
  • sladká paprika
  • štipka chilli
  • obľúbené koreniny

Stačí troška vývaru a lyžica pretlaku – a vznikne hustá, voňavá omáčka ako od starej mamy.

Výrazné a šťavnaté: Guláš z krkovičky

Pre tých, ktorí majú radi výrazné chute, je tu bravčová krkovička. Obsahuje viac tuku, čo pri dusení znamená šťavnatejšie mäso a prirodzene hustú omáčku. Chuť je hlboká, výrazná, domáca – skrátka taká, že nemusíš nič viac vymýšľať.

K tejto verzii sa výborne hodí:

  • majoránka
  • bobkový list
  • nové korenie

S knedľou, zemiakmi alebo pohánkou chutí ako tradičný nedeľný obed.

Bravčový guláš podávaný s domácou parenou knedľou na bielom tanieri.
Bravčový guláš s nadýchanou knedľou – presne takto vyzerá tradičný obed, ktorý milovali naše staré mamy.
Foto: shutterstock/Ahanov Michael

Recept krok za krokom: Babičkin bravčový guláš

Nejde o žiadnu vedu. Stačí hrniec s hrubým dnom, čas a základné suroviny.

Potrebujete:

  • 600 g bravčového stehna alebo krkovičky
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice oleja
  • 1 lyžica hladkej múky (voliteľné)
  • 1 lyžica paradajkového pretlaku
  • 2 poháre vývaru alebo vody
  • soľ, čierne korenie, sladká paprika
  • bobkový list, nové korenie

Postup:

  1. Mäso nakrájajte na kocky a na oleji prudko opečte do zlatista.
  2. Pridajte cibuľu a cesnak a krátko orestujte.
  3. Vmiešajte pretlak a koreniny.
  4. Zalejte vývarom.
  5. Duste na miernom ohni 60–90 minút, až kým mäso úplne nezmäkne.
  6. Ak chcete hustejšiu omáčku, pridajte lyžicu múky rozmiešanej vo vode.

Obmena so šampiónmi

Ak máš chuť na zmenu, pridaj do guláša šampiňóny. Skvelo nasajú chuť omáčky a dodajú jemne hubovú vôňu. Pridávajú sa až v druhej polovici dusenia, aby ostali pevné a chutné.

Ako podávať bravčový guláš?

Toto jedlo je univerzálne. Skvelo chutí s:

  • varenými zemiakmi alebo kašou
  • pohánkou či jačmennými krúpami
  • cestovinou
  • knedľami
  • čerstvým chlebom

Ako príloha výborne fungujú kyslé uhorky, dusená cvikla alebo kyslá kapusta.

Záver

Bravčový guláš je jedlo, ku ktorému sa vraciame celý život. Jednoduché, voňavé a vždy výborné. Či už zvolíš chudšie stehno, šťavnatejšiu krkovičku alebo hubovú obmenu, výsledkom bude teplý domáci obed, ktorý zasýti celú rodinu.

Redakcia Slová Ženy