Zjedol hamburger a o pár hodín zomrel. Až neskôr zistili, že za všetko môže uštipnutie kliešťom

Detail kliešťa na koži, ktorý môže prenášať molekulu alfa-gal
Foto: shutterstock/Lost_in_the_Midwest

Bol zdravý, aktívny a nič nenasvedčovalo tomu, že by mu hrozilo nebezpečenstvo. Po uštipnutí kliešťom sa však jeho telo zmenilo tak výrazne, že obyčajný steak či hamburger spustili smrteľnú reakciu. 47-ročný muž z New Jersey sa stal prvou známou obeťou alergie na červené mäso vyvolanej kliešťom.

Detail kliešťa na koži, ktorý môže prenášať molekulu alfa-gal
Uštipnutie kliešťom môže u citlivých ľudí spustiť alergiu na červené mäso. V niektorých prípadoch je reakcia extrémna.
Foto: shutterstock/Lost_in_the_Midwest

Príznaky prichádzali so oneskorením

Podľa informácií UVA Health bol muž pilotom a dlhodobo sa tešil dobrému zdraviu. V lete 2024 sa vybral na rodinný kemping, kde utrpel množstvo uštipnutí od drobných lariev kliešťa Amblyomma americanum, známeho aj ako „kliešť americký“.

Po jednom z večerov si rodina pripravila steak. Štyri hodiny po jedle sa muž prebudil so silnými bolesťami brucha, zvracaním a hnačkou. Ráno mu bolo lepšie, no synovi priznal, že mal pocit, akoby umieral.

O dva týždne sa situácia zopakovala — tentoraz po hamburgeri počas rodinnej grilovačky. Muž sa zrútil v kúpeľni a ani okamžitá resuscitácia nepomohla. V nemocnici zomrel.

„Náhla nevysvetliteľná smrť“

Dokonale opečený steak na rozpálenej panvici, pripravený za pár minút
U muža nastala alergická reakcia vždy po konzumácii červeného mäsa – najprv po steaku, neskôr po hamburgri.
Foto: shutterstock/sweet marshmallow

Pitva nepriniesla jednoznačnú odpoveď. Orgány boli v poriadku a lekár uviedol ako príčinu smrti „náhlu nevysvetliteľnú smrť“.

Mužova manželka sa však s týmto verdiktom nevedela zmieriť. Obrátila sa na pediatričku Dr. Erin McFeely, ktorá kontaktovala alergológa Dr. Thomasa Platts-Millsa z UVA Health — celosvetovo uznávaného odborníka na zriedkavú alergiu zvanú alfa-gal syndróm.

Až vtedy sa objavila šokujúca informácia: mužovo telo bolo extrémne citlivé na alfa-gal, sacharid nachádzajúci sa v červenom mäse.

Kliešte, pivo a peľ: smrteľná kombinácia

Kľúčová bola informácia od manželky o uštipnutiach kliešťmi počas kempovania. Šlo o mikroskopické larvy, ktoré neskôr identifikovali ako larvy kliešťa Amblyomma americanum.

Podľa odborníkov mohol reakciu zhoršiť aj:

• alkohol (pivo),
• vystavenie peľom ambrozije,
• fyzická námaha po jedle.

Tieto faktory môžu alergickú reakciu urýchliť alebo zosilniť.

Čo je to alfa-gal syndróm?

Zriedkavá alergia, ktorá vzniká po uštipnutí niektorými druhmi kliešťov. Kliešť pri uštipnutí vylúči látku obsahujúcu molekulu alfa-gal. Tá sa nachádza aj v mäse cicavcov (hovädzie, bravčové, jahňacie).

U citlivých ľudí potom môže konzumácia červeného mäsa spustiť bolesť brucha, vracanie, hnačku, opuchy a v najťažších prípadoch aj život ohrozujúcu anafylaxiu.

Reakcia je často oneskorená — 3 až 5 hodín po jedle, čo diagnostiku výrazne komplikuje.

Desivé štatistiky

Kliešť Lone Star (Amblyomma americanum) na liste, druh spájaný so vznikom alergie na červené mäso
Larvy tohto kliešťa dokážu spustiť zriedkavú alergiu na červené mäso. Práve po ich uštipnutí sa u muža vyvinula smrteľná reakcia.
Foto: shutterstock/Jay Ondreicka

V USA bolo medzi rokmi 2010 – 2022 hlásených približne 110 000 podozrivých prípadov alfa-gal syndrómu. Skutočný počet však môže byť oveľa vyšší.

Dr. Platts-Mills varuje:

„Silná bolesť brucha tri až päť hodín po konzumácii červeného mäsa môže byť príznakom anafylaxie“

A dodáva, že uhryznutia kliešťom, ktoré svrbia viac než týždeň, výrazne zvyšujú riziko vzniku tejto alergie.

Na alfa-gal syndróm neexistuje liek. Základom je prísne vyhýbanie sa červenému mäsu a mať pri sebe adrenalín.

Redakcia Slová Ženy