Zjedol hamburger a o pár hodín zomrel. Až neskôr zistili, že za všetko môže uštipnutie kliešťom
Bol zdravý, aktívny a nič nenasvedčovalo tomu, že by mu hrozilo nebezpečenstvo. Po uštipnutí kliešťom sa však jeho telo zmenilo tak výrazne, že obyčajný steak či hamburger spustili smrteľnú reakciu. 47-ročný muž z New Jersey sa stal prvou známou obeťou alergie na červené mäso vyvolanej kliešťom.

Foto: shutterstock/Lost_in_the_Midwest
Príznaky prichádzali so oneskorením
Podľa informácií UVA Health bol muž pilotom a dlhodobo sa tešil dobrému zdraviu. V lete 2024 sa vybral na rodinný kemping, kde utrpel množstvo uštipnutí od drobných lariev kliešťa Amblyomma americanum, známeho aj ako „kliešť americký“.
Po jednom z večerov si rodina pripravila steak. Štyri hodiny po jedle sa muž prebudil so silnými bolesťami brucha, zvracaním a hnačkou. Ráno mu bolo lepšie, no synovi priznal, že mal pocit, akoby umieral.
O dva týždne sa situácia zopakovala — tentoraz po hamburgeri počas rodinnej grilovačky. Muž sa zrútil v kúpeľni a ani okamžitá resuscitácia nepomohla. V nemocnici zomrel.
„Náhla nevysvetliteľná smrť“

Foto: shutterstock/sweet marshmallow
Pitva nepriniesla jednoznačnú odpoveď. Orgány boli v poriadku a lekár uviedol ako príčinu smrti „náhlu nevysvetliteľnú smrť“.
Mužova manželka sa však s týmto verdiktom nevedela zmieriť. Obrátila sa na pediatričku Dr. Erin McFeely, ktorá kontaktovala alergológa Dr. Thomasa Platts-Millsa z UVA Health — celosvetovo uznávaného odborníka na zriedkavú alergiu zvanú alfa-gal syndróm.
Až vtedy sa objavila šokujúca informácia: mužovo telo bolo extrémne citlivé na alfa-gal, sacharid nachádzajúci sa v červenom mäse.
Kliešte, pivo a peľ: smrteľná kombinácia
Kľúčová bola informácia od manželky o uštipnutiach kliešťmi počas kempovania. Šlo o mikroskopické larvy, ktoré neskôr identifikovali ako larvy kliešťa Amblyomma americanum.
Podľa odborníkov mohol reakciu zhoršiť aj:
• alkohol (pivo),
• vystavenie peľom ambrozije,
• fyzická námaha po jedle.
Tieto faktory môžu alergickú reakciu urýchliť alebo zosilniť.
Čo je to alfa-gal syndróm?
Zriedkavá alergia, ktorá vzniká po uštipnutí niektorými druhmi kliešťov. Kliešť pri uštipnutí vylúči látku obsahujúcu molekulu alfa-gal. Tá sa nachádza aj v mäse cicavcov (hovädzie, bravčové, jahňacie).
U citlivých ľudí potom môže konzumácia červeného mäsa spustiť bolesť brucha, vracanie, hnačku, opuchy a v najťažších prípadoch aj život ohrozujúcu anafylaxiu.
Reakcia je často oneskorená — 3 až 5 hodín po jedle, čo diagnostiku výrazne komplikuje.
Desivé štatistiky

Foto: shutterstock/Jay Ondreicka
V USA bolo medzi rokmi 2010 – 2022 hlásených približne 110 000 podozrivých prípadov alfa-gal syndrómu. Skutočný počet však môže byť oveľa vyšší.
Dr. Platts-Mills varuje:
„Silná bolesť brucha tri až päť hodín po konzumácii červeného mäsa môže byť príznakom anafylaxie“
A dodáva, že uhryznutia kliešťom, ktoré svrbia viac než týždeň, výrazne zvyšujú riziko vzniku tejto alergie.
Na alfa-gal syndróm neexistuje liek. Základom je prísne vyhýbanie sa červenému mäsu a mať pri sebe adrenalín.
Redakcia Slová Ženy
