Moja svokra pridáva do paradajkovej polievky jednu surovinu. Vďaka nej chutí lepšie než v reštaurácii

Miska domácej paradajkovej polievky ozdobená bylinkami
Foto: shutterstock/Pixel-Shot

Ak premýšľate, ako posunúť chuť paradajkovej polievky na vyšší level, skúste radu mojej svokry. Jej polievka má jemnú, mierne sladkastú chuť a krémovú konzistenciu – a to vďaka jednej jedinej prísade. Nie, nie je to smotana.

Miska domácej paradajkovej polievky ozdobená bylinkami
Zabudnite na smotanu. Toto dodá paradajkovej polievke jemnosť aj hĺbku.
Foto: shutterstock/Pixel-Shot

Moja svokra sa v kuchyni vyzná ako málokto. Jej polievky, omáčky a klasické obedové jedlá sú jednoducho neprekonateľné. Keď ma nedávno ponúkla paradajkovou polievkou, ktorú by som pokojne zaradila medzi tie najlepšie v reštauráciách, prezradila, čo do nej pridáva. A hoci ide o obyčajnú surovinu, výsledok je prekvapivo výnimočný.

Čo pridať do paradajkovej polievky, aby mala bohatšiu chuť?

Základom dobrej paradajkovej polievky je kvalitný vývar, ktorý jej dodá hĺbku a plnosť. Potom prichádzajú samotné paradajky. V lete je najlepšou voľbou úroda zo záhrady, no v zime bez problémov poslúžia paradajky z konzervy alebo dobrý kvalitný pretlak.

Dôležitú úlohu zohrávajú aj bylinky. Vďaka nim polievka nepôsobí mdlo ani vodnato. Najčastejšie sa používajú majorán, tymian, bazalka a oregano, pričom každá z týchto bylín zvýrazní inú chuťovú zložku paradajok.

A teraz tajomstvo mojej svokry: Do polievky pridáva lyžičku prepusteného masla. Práve ono jej dodá delikátnu, jemne sladkastú chuť a premení ju na krémovú, harmonicky prepojenú zmes. Je to skvelá náhrada smotany, no oveľa lahodnejšia.

Prečo prepustené maslo funguje tak dobre?

Prepustené maslo pripravené v malej miske na varenie
Práve prepustené maslo dodáva polievke mojej svokry jemnú, sladkastú chuť a krémovú konzistenciu.
Foto: shutterstock/Garna Zarina

Prepustené maslo má svoj špecifický chuťový profil. Je jemné, má orieškovú vôňu a teplú sladkastú stopu. Vďaka prirodzene vyššiemu podielu tuku dokáže krásne prepojiť:

  • vývar,
  • paradajky,
  • bylinky a koreniny.

Výsledkom je polievka, ktorá je plná chuti, hrejivá, krémová a pôsobí výnimočne aj bez smotany či múky.

Recept mojej svokry na paradajkovú polievku s prepusteným maslom

Ingrediencie:

  • 1,5 l vývaru
  • 500 g čerstvých paradajok alebo 400 g konzervovaných
  • 3 mrkvy
  • 1 petržlen
  • kúsok zeleru
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 lyžičky prepusteného masla
  • ½ lyžičky majoránu
  • ½ lyžičky tymianu
  • ½ lyžičky bazalky
  • ½ lyžičky oregana
  • soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup:

Tajný trik mojej svokry: prepustené maslo zmení každú paradajkovú polievku.
Foto: shutterstock/5PH

1. Do hrnca s vývarom vložím nakrájanú mrkvu, petržlen, zeler a cibuľu. Varím približne 30 minút, kým zelenina nezmäkne.

2. Následne pridám nakrájané paradajky a varím ďalších 15 minút, aby sa úplne rozvarili.

3. Do hrnca pretlačím cesnak, pridám všetky bylinky a premiešam.

4. Hrniec odstavím z ohňa a do ešte horúcej polievky vmiešam prepustené maslo, ktoré sa krásne rozpustí.

5. Kto chce dosiahnuť hladkú textúru, môže polievku rozmixovať na krém.

Nielen prepustené maslo. Skúste aj tieto vylepšenia

Moja svokra rada hovorí, že paradajková polievka je ako „malé laboratórium chutí“. Dá sa veľmi rýchlo vylepšiť pár drobnosťami.

Olivový olej
Ak nemáte prepustené maslo, použite kvalitný extra panenský olivový olej. Dodá polievke jemnejšiu, sofistikovanú chuť a krásne podčiarkne paradajky.

Pečené paradajky
Upečené paradajky v rúre sú ešte sladšie, aromatickejšie a plnšie. Polievka z nich chutí takmer gurmánsky.

Citrón a štipka cukru
Kyslosť paradajok sa krásne vyváži pár kvapkami citrónovej šťavy a malým množstvom cukru. Chuť bude okrúhlejšia a vyvážená.

Záver

Miska domácej paradajkovej polievky ozdobená bylinkami
Základom dokonalej polievky sú kvalitné paradajky, zelenina a bylinky, ktoré vytvoria hlbokú a harmonickú chuť.
Foto: shutterstock/banu sevim

Paradajková polievka vie byť jednoduchá, no s pár trikmi môže získať chuť, ktorou ohúri celú rodinu. Prepustené maslo jej dodá jemnosť a krémovosť, bylinky zasa arómu a štipka citróna či pečené paradajky prehĺbia jej sladkasté tóny.

Redakcia Slová Ženy