Prezradíme, ako docieliť chrumkavú kožu a šťavnaté husacie mäso. Kľúč k úspechu spočíva v tomto detaile
Mnohí sa pečenej husi boja. Zdá sa im mastná, tvrdá alebo príliš náročná na prípravu. Pravda je však iná – správne pripravená hus z domácej rúry dokáže byť jemná, voňavá a so zlatistou chrumkavou kožou. Stačí poznať niekoľko trikov, ktoré používajú skúsení kuchári.

Foto: shutterstock/alohky
Hus ako kulinárna výzva, ktorú sa oplatí prijať
Nie každý má hus v obľube. Niektorým sa zdá príliš mastná, iní ju považujú za ťažké mäso. Väčšinou však problém nie je v samotnom mäse, ale v spôsobe prípravy.
Správne odležaná a pomaly pečená hus je jemná, šťavnatá a rozpadá sa pod vidličkou. A keď ju raz ochutnáte takto, zaručene sa stane hviezdou každého nedeľného alebo sviatočného stola.
Najlepšie je siahnuť po lokálnej husi z farmy alebo trhu. Pred pečením ju treba dôkladne očistiť od zvyškov peria, odstrániť prebytočný tuk, opláchnuť a osušiť papierovou utierkou. Ak máte k husi aj vnútornosti – pečeň, srdce či žalúdok – rozhodne ich nevyhadzujte. Pripravíte z nich výbornú husaciu paštétu alebo aromatický vývar, ktorý sa skvele hodí k pečienke.
Mohlo by vás zaujímať aj: Pečeň už nikdy nebude horká a tvrdá. Pred vyprážaním urobte jednu vec
Tajomstvo mäkkého mäsa: marináda a trpezlivosť

Foto: shutterstock/Irishasel
Kľúčom k dokonalej husi je marinovanie. Práve vďaka nemu mäso získa jemnosť a výraznú chuť.
Klasickou voľbou je soľný nálev – liter vody, hrsť soli, niekoľko bobkových listov a nové korenie. Mäso v ňom nechajte odpočívať aspoň 12 hodín.
Ak chcete výraznejšiu chuť, vyskúšajte marinádu z červeného vína s cesnakom, rozmarínom, tymianom, majoránom a niekoľkými bobuľkami borievky.
Po marinovaní mäso osušte a ešte raz premasírujte zmesou soli, čierneho korenia, majoránku a lisovaného cesnaku.
Pred pečením hus nechajte pol hodiny pri izbovej teplote – mäso sa tak bude piecť rovnomerne a nebude tvrdé.
Ako piecť hus, aby bola šťavnatá

Foto: shutterstock/Mironov Vladimir
Najlepšie výsledky dosiahnete v liatinovom pekáči alebo v hlbokej zapekacej mise s pokrievkou.
Na začiatku pečte pri 220 °C približne 1 hodinu, kým koža nezíska zlato-hnedý, chrumkavý povrch. Potom teplotu znížte na 180 °C a pokračujte podľa hmotnosti – približne 50 minút na kilogram mäsa.
Počas pečenia hus občas prelejte výpekom, ktorý sa zbiera na dne nádoby. Tým docielite, že zostane šťavnatá a voňavá.
Do vnútra môžete vložiť niekoľko jabĺk – ich kyslosť krásne vyváži tukovosť mäsa. Výborne sa hodí aj majorán alebo hrsť sušenej brusnice, ktorá dodá jemne sladkastú chuť.
Po dopečení nechajte hus aspoň 30 minút odpočívať v teplej rúre s pootvorenými dvierkami, aby sa šťava rovnomerne rozložila. Až potom ju rozdeľte na porcie.
K čomu podávať pečenú hus

Foto: shutterstock/Nagy Julia
Hus chutí skvelo v tradičnej kombinácii – s dusenou kapustou, zemiakovými lokšami alebo knedľou.
Skvele sa hodí aj k karamelizovaným jablkám, pečeným gaštanom či červenej kapuste s vínom.
Ak vám niečo zostane, studené mäso je výborné do šalátov alebo na chrumkavý domáci chlieb s brusnicovou omáčkou.
Mohlo by vás zaujímať aj: Pripravte kurča na fľaši. Mäso bude šťavnaté a krásne prepečené
Čo si z toho vziať
Pečená hus nie je strašiak. Ak jej dáte čas, lásku a kvalitnú marinádu, odvďačí sa vám mäkkým, šťavnatým mäsom a dokonalou vôňou jesennej kuchyne. Je to jedlo, ktoré spája rodinu okolo stola – presne tak, ako to bývalo kedysi.
Redakcia Slová Ženy
