Skúsení hubári mlčia, no vedia svoje. Tieto huby rastú aj v novembri
Aj keď listy opadli a ranné hmly sú husté, v lesoch to ešte stále žije. Skúsení hubári neodkladajú košíky – dobre totiž vedia, že november skrýva svoje vlastné poklady. Chce to len trpezlivosť, teplé oblečenie a znalosť tých správnych miest.

Foto: shutterstock/KieferPix
Aké huby sa dajú zbierať v novembri?
Hoci čas hríbov, masliakov či kozákov sa pomaly končí, november ešte ponúka množstvo druhov, ktoré odolávajú chladu a vlhkosti.
Patria medzi ne najmä suchohríby, čírovky, podpňovky či lieviky trúbkovité. Tí, ktorí sa do lesa vyberú aj v neskorej jeseni, sa často vracajú s preplneným košíkom.
Suchohríb hnedý (Imleria badia)

Foto: shutterstock/New Africa
Tento hnedý, pevný suchohríb je typickou „poslednou hubou“ sezóny. Rastie v ihličnatých lesoch, najmä pod borovicami a smrekmi.
Aj keď už nie je taký hojný ako v septembri, prekvapí veľkosťou a plnou chuťou. Výborne sa hodí na sušenie aj do omáčok.
Mohlo by vás zaujímať aj: Mnohí ho vyhadzujú, lebo po dotyku zmodrie. Nevedia, o aký poklad prichádzajú
Čírovka zelenkastá (Tricholoma equestre)

Foto: shutterstock/LFRabanedo
Ľudovo nazývaná aj sviňurka, sviňúvka, zelenka, patrí medzi najobľúbenejšie novembrové huby.
Má žltozelenkastý klobúk a jemnú orieškovú arómu. Nájdete ju na piesčitých miestach a okrajoch borových lesov, kde sa ešte prebíja jesenné slnko.
Podpňovka obyčajná (Armillaria mellea)

Foto: shutterstock/DinkeyDoodle
Tvorí celé kolónie na pňoch a kmeňoch stromov.
Zbierať ju možno až do prvých mrazov. Má príjemnú vôňu a po krátkom povarení sa hodí na dusenie, do zmesi s mäsom alebo na mrazenie.
Čírovka sivá (Tricholoma portentosum)

Foto: shutterstock/Fotema
Hoci je nenápadná, má jemnú chuť a výbornú arómu.
Rastie v ihličnatých aj zmiešaných lesoch a často sa ukrýva pod lístím. Mnohí hubári ju zbierajú ešte aj v decembri, ak neprídu silné mrazy.
Lievik trúbkovitý (Craterellus cornucopioides)

Foto: shutterstock/Adrian_am13
Tmavá, trúbkovitá huba, ktorú si cení najmä francúzska kuchyňa.
Má intenzívnu vôňu a pri sušení získa ešte výraznejšiu chuť. Vďaka vysokému obsahu aromatických látok je skvelá do omáčok, rizota či polievok.
Mohlo by vás zaujímať aj: Takmer nikto ich nezbiera, pretože vyzerajú ako zhnité kuriatká. V skutočnosti sú lahôdkou
Čo si z novembrových húb pripraviť?

Foto: shutterstock/Arkadiusz Fajer
Huby z neskorej jesene majú bohatšiu chuť a intenzívnejšiu vôňu ako tie z leta.
Ideálne sú do hustých omáčok, polievok a zmesí na zimu.
- Suchohríby sa výborne hodia do tradičného guláša alebo k zemiakom so smotanou.
- Čírovky sú ideálne na nakladanie v octe – s bobkovým listom, korením a zrnkom horčice.
- Podpňovky možno sušiť alebo mraziť – po pridaní do kapustnice nádherne prevoňajú celý dom.
- Lieviky trúbkovité sú výborné do domáceho masla s cesnakom – uložené v malých pohároch vydržia celú zimu.
Cenná rada
V novembri sa oplatí sledovať huby rastúce na pňoch a kmeňoch stromov – práve tie zvládnu aj chlad a prvé mrazy. A ak sa objaví pár teplých dní, môžu vás prekvapiť aj neskoré kuriatka alebo mladé rýdziky.
Les má v novembri svoj osobitý pokoj – a odmení tých, ktorí sa neponáhľajú.
Čo si z toho vziať
Hubárska sezóna sa nekončí prvým mrazom. Práve v novembri prichádza čas na pokojné prechádzky, teplý čaj v termoske a plný košík pevných, voňavých húb. Skúsení hubári vedia, že les má svoje tajomstvá – aj keď sa zdá, že spí.
Redakcia Slová Ženy
