Pečeň už nikdy nebude horká a tvrdá. Pred vyprážaním urobte jednu vec

Pečeň s cibuľou na panvici počas vyprážania
Foto: shutterstock/Oksana178

Pečeň je jedlo, ktoré vyvoláva vášne. Niektorí ju milujú, iní sa jej vyhýbajú, pretože ju zažili v zlej podobe – tvrdú, suchú a horkú. Pritom stačí malý trik a z obyčajnej pečene sa stane jemná, vláčna a voňavá pochúťka. Tajomstvo? Jedna ingrediencia, ktorú má doma každý.

Pečeň s cibuľou na panvici počas vyprážania
Trik kuchárok z minulosti: takto pripravíte pečeň, ktorá sa rozplýva na jazyku.
Foto: shutterstock/Oksana178

Prečo býva pečeň horká a tvrdá

Pečeň je veľmi citlivé mäso, ktoré sa pri nesprávnej úprave ľahko vysuší. Ak ju vyprážame pridlho alebo ju osolíme príliš skoro, stratí šťavnatosť a stane sa tuhou. Okrem toho má sama o sebe mierne nahorklú chuť, najmä v prípade kuracej či bravčovej.

Napriek tomu patrí medzi najzdravšie potraviny – je bohatá na železo, vitamíny skupiny B a zinok, podporuje tvorbu červených krviniek a zlepšuje imunitu. Stačí ju len pripraviť s citom.

Cenná rada: Pečeň nikdy nesolíme pred smažením – soľ ju „zatiahne“ a spôsobí, že stvrdne. Dochucujeme ju až tesne pred podávaním.

Tajomstvo jemnej pečene? Mliečna kúpeľ

Kuracia pečeň namočená v mlieku pred vyprážaním
Mliečna kúpeľ odstráni horkosť a zjemní pečeň – trik, ktorý používali už naše staré mamy.
Foto: shutterstock/Larisa Rudenko

Ak sa chcete zbaviť typickej horkosti, existuje starý kuchynský trik – namáčanie pečene v mlieku.

Mlieko pôsobí ako prirodzený neutralizátor – vytiahne z pečene zvyšky žlče a horké látky, zároveň ju zjemní a zosvetlí. Po takejto kúre je pečeň jemná ako maslo.

Stačí ju pred vyprážaním:

  1. očistiť od blán,
  2. opláchnuť,
  3. zaliať mliekom a nechať v chladničke 2–3 hodiny.

Pred samotným vyprážaním ju osušte papierovou utierkou a nechajte pár minút pri izbovej teplote.

Cenná rada: Ak pridáte do mlieka pár kúskov cibule, získa pečeň ešte jemnejšiu arómu.

Ako pripraviť mäkkučkú a šťavnatú pečeň krok za krokom

Kuracia pečeň namočená v mlieku a obaľovaná v múke pred vyprážaním
Po mliečnom kúpeli pečeň osušte a obaľte v múke – vďaka tomu sa na panvici krásne zatiahne a zostane šťavnatá.
Foto: shutterstock/Candice Bell

Suroviny:

  • 600–700 g kuracej pečene
  • 3 cibule
  • 2 šálky mlieka
  • hladká múka na obalenie
  • masť alebo prepustené maslo na vyprážanie
  • soľ, čierne korenie, štipka majoránu, 2 bobkové listy

Postup:

  1. Očistenú pečeň zalejte mliekom, pridajte jednu nakrájanú cibuľu a nechajte 2–3 hodiny v chladničke.
  2. Po vybratí ju osušte a obaľte v hladkej múke. Pomocou vidličky ju niekoľkokrát prepichnite – nebude pri vyprážaní prskať.
  3. Na panvici rozohrejte masť a opražte cibuľu dozlata, potom ju odložte bokom.
  4. Do tej istej panvice vložte pečeň a krátko ju opečte z oboch strán, aby sa zatiahla.
  5. Pridajte opraženú cibuľu, trochu vody alebo vývaru, majorán a bobkové listy.
  6. Prikryte a duste na miernom ohni asi 15 minút.
  7. Až nakoniec osoľte a okoreňte.

Výsledkom bude pečeň tak mäkká, že sa rozpadne pod vidličkou. Skvele chutí s varenými zemiakmi, kašou alebo s kyslou uhorkou.

Mohlo by vás zaujímať aj: Podávajte ich namiesto bravčových rezňov a pečeného mäsa. Nikdy ste nemali lepší obed

Čo si z toho vziať

Vyprážaná kuracia pečeň s cibuľou a bylinkami podávaná na panvici
Hotová pečeň s cibuľou a bylinkami je jemná, šťavnatá a rozplýva sa na jazyku – presne tak, ako má byť.
Foto: shutterstock/Timolina

Pečeň sa nemusí stať vašou kuchynskou nočnou morou. Stačí ju pred vyprážaním ponoriť do mlieka a osoliť až na konci. Tento jednoduchý trik ju zbaví horkosti, dodá jej jemnosť a zachová jej typickú, lahodnú chuť.

Redakcia Slová Ženy