Tajomstvo čínskeho šalátu. Stačí pár surovín a chutí ako z reštaurácie
V ázijských reštauráciách často podávajú k hlavnému jedlu ľahký, chrumkavý a osviežujúci šalát z kapusty a mrkvy. Má dokonale vyváženú chuť – jemne sladkastú, kyslú a sviežu. Dobrá správa? Rovnaký šalát si viete pripraviť doma, a to za pár minút. Stačí poznať jeden jednoduchý trik.

Foto: shutterstock/Vladimir A Veljanovski
Ak hľadáte sviežu prílohu k mäsu, ryži alebo rezancom, inšpirujte sa čínskou kuchyňou. Práve tam sa podáva nenápadný, no mimoriadne chutný šalát, ktorý dokonale dopĺňa aj tie najvýraznejšie jedlá. Tajomstvo jeho úspechu spočíva v jednom – v dokonale pripravenom sladkokyslom dresingu.
Tajomstvo chuti ako z čínskej reštaurácie
Základ šalátu tvoria len dve suroviny – biela kapusta a mrkva. No práve omáčka im dodá tú charakteristickú hĺbku chuti. Kľúčom je správna rovnováha medzi sladkým, kyslým a jemne pikantným.
Cukor pri varení dresingu mierne skaramelizuje zeleninu, čím jej dodá orieškovú, plnú chuť. Ryžový ocot zasa pridá sviežosť a čerstvosť, zatiaľ čo pretlačený cesnak prinesie jemnú ostrosť. V niektorých verziách sa pridávajú aj huby mung, klíčky fazule alebo pražený sezam, ktoré šalát ešte viac ozvláštnia.
Tip na dokonalý výsledok
Aby bol šalát naozaj ako z reštaurácie, treba dbať na veľkosť rezných kúskov – kapustu nakrájajte čo najjemnejšie. Vďaka tomu sa dresing krásne vsiakne do každej časti a chuť sa rovnomerne rozloží. Dôležité je aj dodržať pomery surovín – práve tie vytvoria harmóniu medzi sladkým a kyslým tónom.
Recept na chrumkavý čínsky šalát

Foto: shutterstock/Marika Kosheleva
Ingrediencie:
- 400 g bielej kapusty
- 1 väčšia mrkva
- 5 lyžíc trstinového cukru
- 100 ml oleja (najlepšie repkového alebo slnečnicového)
- 6 lyžíc ryžového octu
- 2 lyžičky soli
- 2 strúčiky cesnaku
Postup:
1. Kapustu nakrájajte na veľmi tenké prúžky. Mrkvu nastrúhajte nahrubo a zmiešajte ju s kapustou vo veľkej mise.
2. V menšom hrnci spojte ocot, cukor, olej a soľ. Zmes priveďte do varu a pridajte pretlačený cesnak. Keď začne dresing vrieť, zložte ho z ohňa.
3. Ešte horúci dressing nalejte na zeleninu a dôkladne premiešajte. Preložte do uzatvárateľnej nádoby a nechajte odpočívať v chladničke aspoň 12 hodín, aby sa chute spojili.
4. Pred podávaním nechajte šalát pol hodiny postáť pri izbovej teplote. Výborne sa hodí k ryži, kuraciemu mäsu, grilovanej bravčovine či ázijským rezancom.
Cenná rada: Ak chcete šalát ozvláštniť, pridajte pražený sezam alebo trochu čili oleja. Získa tak jemnú exotickú iskru, akú poznáte z obľúbených bistro jedál.
Čo si z toho vziať
Jednoduché suroviny, pár minút práce a výsledok, ktorý chutí ako z čínskej reštaurácie. Tento šalát sa stane vaším favoritom – svieži, ľahký a vždy dokonale ochutený.
Redakcia Slová Ženy
